Kolaži - abstraktne kompozicije v Galeriji Tir na Mostovni

Srečanje s srednješolci, ki v praksi spoznavajo likovno umetnost, postaja že tradicionalen februarski dogodek v tej galeriji. Letos dijaki 4. letnika Gimnazije Nova Gorica, Umetniška gimnazija likovna smer, razstavljajo vrsto abstraktnih del, s katerimi odkrivajo bogato poglavje svetovne umetnosti. Odprtje razstave je bilo v četrtek, 14. februarja 2013. Mlade ustvarjalce je predstavil njihov mentor, profesor Bogdan Vrčon. Razstava bo na ogled do sobote, 9. marca 2013.
Bogdan Vrčon je o letošnji postavitvi napisal: “S snovanjem abstraktne likovne kompozicije se dijaki likovne gimnazije soočijo v 3. letniku, ko imajo za sabo že kar nekaj oblikotvorne in podobotvorne prakse, vendar vezane predvsem na opazovanje predmetnega sveta. Tu pa se dijak znajde pred novim izzivom, ko pravzaprav nima konkretne vizualne opore v predmetnem svetu. Znajde se na novem, nefigurativnem upodabljajočem polju, osvobojenem mimetičnosti in literarnosti. Semantika in sintaksa postaneta eno, forma sama postane zgodba, oba nivoja pa sploščena na slikovnem polju. Likovna govorica v najčistejši pojavi. Barva in oblika postaneta avtonomni in samozadostni vizualni entiteti, ki od umetnika (dijaka) zahtevata drugačno likovno senzibilnost.
Zglede smo iskali v modernizmu in avantgardi, pri Picassovih kolažih, Duchampovih “najdenih predmetih” (objet trouve), Černigojevem konstruktivizmu ter Schwittersovih asemblažih, hkrati smo še reciklirali nekaj odpadkov…. ”

V Galeriji Tir na Mostovni se že tretjič predstavljajo dijaki novogoriške Umetniške gimnazije likovne smeri.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme