Kohišče 2022

Piše: APE

Enogastronomski pohod med domačimi proizvajalci

Letos bo po dveh letih ponovno zaživel tradicionalni mednarodni, enogastronomski, zgodovinski in didaktični pohod Kohišče. V nedeljo, 15. maja 2022, se bodo pohodniki lahko udeležili 7. izvedbe pohoda, ki ga prirejata Kmetija Kohišče in Smučarski klub Devin v sodelovanju s številnimi društvi, ki delujejo okrog Grmade, in pod pokroviteljstvom Dežele FJK, Občine Devin-Nabrežina, Občine Doberdob in Občine Komen.

Na tiskovni konferenci ob predstavitvi pohoda se je predstavnik društva SK Devin Dario Štolfa zahvalil vsem organizatorjem in pokroviteljem, predvsem pa domačim proizvajalcem, ki bodo pohodnike pogostili s svojimi pridelki. Prisotne sta pozdravila tudi deželni svetnik SSk Igor Gabrovec in devinsko-nabrežinski podžupan Massimo Romita. Zahvalila sta se vsem organizatorjem in poudarila pomen takih dogodkov, ki predstavijo bogastvo našega območja. Ivanka Pahor je opisala program pohoda, ki je namenjen vsem ljubiteljem lepot in znamenitosti Krasa. Ustrezno zaznamovana pot je dolga približno 9 kilometrov, je nezahtevna in primerna za vse starosti. Kot vedno bodo lahko pohodniki startali samostojno s štirih različnih startnih točk, in sicer iz Devina, Cerovelj, Brestovice v Sloveniji in Medjevasi, od 8.30 do 10.30. Pot, ki je letos nekoliko spremenjena, ponuja postanke na čudovitih razglednih mestih, ki omogočajo ogled strelskih jarkov in drugih ostankov iz 1. svetovne vojne ter značilnih kraških jam, kot sta Karl in Zita, ki bosta ob priložnosti tudi razsvetljeni. Prav tako bodo na poti razvrščene tudi 4 postojanke, kjer bodo domači proizvajalci ponujali lastne domače prigrizke in napitke. Cena pohoda znaša 15 € za odrasle in 10 € za otroke do 14 leta starosti. Ob vpisnini  bodo udeleženci prejeli degustacijske bone za pokušnje pri kraških proizvajalcih ter bon za sklepno kosilo, ki bo v dolini na Kohišču, kjer se bo nadaljevalo prijetno druženje. Prav tako bodo udeleženci dobili majčko letošnjega pohoda. Na voljo bodo tudi vodiči, ki bodo spregovorili o favni, flori in zgodovini območja, v sodelovanju s skupino Združenje Zenobi. Ivanka Pahor je še poudarila, da bodo letos organizatorji dogodka v sodelovanju z združenjem Solidarietà e vita na pohodu zbirali prostovoljne prispevke za solidarnostne pobude združenja, ki že vrsto let deluje v podporo Civilni zaščiti iz Tržiča in italijanskemu Rdečemu križu, prav tako iz Tržiča.

Predsednik agencije Las Kras David Pizziga je prisotnim predstavil pravo novost v sklopu letošnjega pohoda Kohišče. Potekala bo namreč prva izvedba kulinarično-vinsko-kulturnega kolesarskega izleta Via Bora spomladi – Pot Burje spomladi. Kolesarji bodo doživeli enogastronomski potep s kolesom po Števerjanu v Brdih in po kraškem območju Občine Devin-Nabrežina. Za dodatne informacije lahko pokličete na 0409778593, 3348301226 ali pa pišete na vizintin@galcarso.eu, za vpisnino pa se lahko povežete na spletno stran www.trieste.green.

Informacije o pohodu Kohišče lahko najdete tudi na Facebook strani Kohišče 2022 ali pa na Instagramu kohišče_2022.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme