Kohišče 2022

Piše: APE Fotografije: damj@n

Sonce, glasba in dobra družba

Sončno in toplo vreme je v nedeljo, 15. maja 2022, privabilo kar več tisoč pohodnikov in ljubiteljev narave na sedmo izvedbo tradicionalnega mednarodnega, enogastronomskega, zgodovinskega in poučnega pohoda Kohišče.

Devet kilometrov dolgo pot so udeleženci prehodili v dobri družbi in bogati ponudbi enogastronomskih dobrot domačih proizvajalcev. Okrog tisoč ljudi se je v nedeljo zjutraj odpravilo na pot s štirih startnih točk, in sicer iz Cerovelj, Medjevasi, Devina in Brestovice v Sloveniji. Pohodniki so si med potjo lahko ogledali strelske jarke in druge ostanke iz prve svetovne vojne. Ob tej priložnosti sta bili odprti tudi dve značilni kraški jami, Karl in Zita, za kar sta poskrbeli speleološki društvi Grmada in Flondar. Prisotna sta bila tudi zgodovinarja Paolo Pizzamus in Aleš Brecelj, ki sta radovednim spregovorila o času prve svetovne vojne. Prav tako so na poti bile postavljene štiri postojanke, kjer so domači proizvajalci ponujali domače prigrizke in napitke. Ob koncu pohoda je na Kohišču vse udeležence čakala glasbena skupina Rujni fantje, ki je vzdušje obogatila z narodno-zabavno glasbo. Pohodniki so si ob prijetni glasbi privoščili kosilo in sprostitev. Zabavi in druženju se je pridružilo še veliko ljudi, ki so na vrh prispeli neorganizirano.

Pohod, ki je prava priložnost za spoznavanje naravne, zgodovinske in enogastronomske dediščine Krasa, sta kot vsako leto priredila Kmetija Kohišče in Smučarski klub Devin. Med množico udeležencev je bilo zlasti veliko mladih in družin z otroki. Presenečeno in pozitivno so organizatorji opazili, da so vsi zelo spoštovali naravo, saj niso našli niti ene smeti, je povedala Ivanka Pahor, ki je dodala, da je bilo čudovito in prijetno vzdušje.

Letos je prvič zaživel tudi kulinarično – vinsko – kulturno kolesarski izlet Via Bora spomladi – Pot Burje spomladi v organizaciji Las Kras.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme