Ko sem prvič ustekleničil svoje vino, so se mi uresničile sanje!

Piše: Samuel Devetak

POGOVOR Ivan Sosol, mlad vinogradnik z Oslavja

Ivan Sosol je star 20 let in je doma z Oslavja. V Gorici je obiskoval šolo Žiga Zois, nato pa se je odločil za to, kar mu je najbolj všeč – delo na kmetiji. Pogovoril sem se z njim, ker je že pri 18 letih postal lastnik kmetije Sosol na Oslavju (ulica Lenzuolo bianco, 4). 

Kaj delaš v življenju? 

Pred nekaj leti sem postal lastnik kmetije Sosol na Oslavju. Pridelujemo grozdje in proizvajamo vino.

Zakaj si se po končani višji šoli odločil za to pot?

Do te odločitve sem prišel, ker mi je že od mladih nog bilo všeč vse, kar je spadalo na kmetijo – od tega, da si v stiku naravo, do vseh del na kmetiji. Vedno sem imel raje delo na odprtem, kot pa da bi tičal cel dan v uradu, na zaprtem. Starši so me nagovarjali, da se moram s tem delom ukvarjati, kot da bi bilo igra. To mi je vlivalo veliko navdušenja za ta posel.

Kako si prišel do kmetijskega podjetja? 

Kmetija je že stara, saj je bi kmet že dedek. Prav on je odigral pomembno vlogo pri moji vzgoji, saj me je tudi on navdušil za delo na kmetiji. Na začetku smo grozdje samo prodajali; oba moja starša sta hodila v službo in delo na kmetiji je bilo le neke vrste razvedrilo ob koncu tedna in priložnost, da bi pomagali dedku. Ko sem dopolnil 14 let, sem začel bolj konkretno delati na kmetiji. Učil sem se vseh del, ki jih je potrebno opravljati v vinogradu skozi leto. Glede na to, da je na Oslavju kar nekaj dobrih proizvajalcev vina, sem se učil tudi po drugih kmetijah vsega, kar bi mi bilo koristno pri upravljanju kmetije. Pred tremi leti sem se pogovoril s starši in jim priznal, da bi rad postal vinar. Tako se je vse začelo.

Koliko hektarov vinogradov imaš? Kje?

Ko sem postal lastnik kmetije, sem začel s tremi hektarji vinograda okoli svoje hiše. Nato sem najel še šest hektarov vinogradov v Šlovrencu, Moraru in Krminu. Naslednje delo, ki me je čakalo, je bilo obnoviti klet, ker ni bila primerna za vse, kar sem imel v mislih. Vse to je terjalo ogromno energij, saj sem večino dela opravil sam, za nekatere stvari pa mi je pomagal oče.

Imaš dobro opremo za delo? 

Opremljen sem z vsem nujno potrebnim, za zdaj mi nič ne manjka. Klet smo začeli graditi aprila 2019, delo je potekalo tekoče, čeprav smo pri gradnji naleteli na nekaj zapletov. Trdo smo delali vsak dan in septembra istega leta je bila klet že pripravljena. Velika je 120 kvadratnih metrov in za trenutno rabo je čisto v redu, saj smo še na začetku in še ne proizvajamo toliko vina, da ne bi imeli dovolj prostora v kleti. Že pa načrtujem, da bi klet razširil.

Kako poteka tvoje delo v vinogradu? Katera dela opravljaš? Kdo ti pri tem pomaga?

Delo v vinogradu večinoma opravljam sam, vsaj tam, kjer je to možno. Ob sobotah in nedeljah mi priskoči na pomoč oče pri delih, kjer so potrebne vsaj štiri roke. Za vzdrževanje vinograda je treba vlagati ogromno napora skozi celo leto.

Prejšnji mesec ste prvič stekleničili. Kako je prišlo do tega? Verjetno je bilo za prvo steklenico vina ogromno dela in učenja…

Tako je, v prejšnjem mesecu sem prvič ustekleničil vino. Ko sem bil še otrok, sem nekaj takega doživljal le v sanjah. Sedaj so se te sanje uresničile. Ustekleničil sem 2600 steklenic vina. To ni izredno število, je pa le začetek in zame predstavlja velik uspeh.

Katere sorte vina prideluješ?

S prvo vinifikacijo sem ustekleničil štiri sorte vina, in sicer rebulo, merlot, furlanski “tocai” in belo “Bianco Borjač”. Ta zadnja sorta je mešanica štirih vrst grozdja. Ime tega vina izvira iz imena kmetije, kjer to vino proizvajajo.

Grozdje prideluješ za svoje vino ali tudi prodajaš drugim?

Tri četrtine grozdja, ki ga pridelujem, prodam, saj za zdaj še nimam dovolj sredstev, da bi iz vsega grozdja proizvajal vino. Kar ostane, uporabljam za domačo vinifikacijo.

Od koga si se za to delo največ naučil? 

Največ sem odnesel od očeta in strica, saj tudi stric ima kmetijo; prav onadva sta me tudi najbolj podpirala, da bi izbral to pot, in posredovala vzdušenje za to pot.

Kaj najraje počenjaš, ko imaš kaj prostega časa?

Če si lastnik kmetije, je tvoj prosti čas večinoma odvisen od vremena. Če vreme zdrži, posvečam čim več časa kmetiji; če pa ni ugodno, se rad odpočijem od dela ali se družim s prijatelji. Poleti ob nedeljah rad hodim na morje, pozimi pa v hribe. 

Katere načrte oz. cilje imaš za prihodnost?

Prvi cilj je seveda ta, da bi uporabljal grozdje vseh devetih hektarov vinogradov za domačo vinifikacijo. Idealno bi bilo, če bi mi medtem uspelo tudi dodajati hektarje svoji kmetiji. 

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme