Ko se filozofija prelije v likovno ustvarjanje

Piše: Kat

Raštel/ Momenti – Trenutki, razstava slik Chiare Pradella

Chiara Pradella je raziskovalka in svetovalka za filozofska in izobraževalna vprašanja. V ul. Garibaldi v Gorici je odprla študij La Ziqqurat, posvečen tovrstnemu svetovanju in “zdravilnemu dialogu”. Chiaro je posebno očaral lik goriškega filozofa Carla Michelstaedterja, tako je pred leti o njem napisala knjigo, roman z naslovom “Esistimi”, lani pa je goriškemu občinstvu predstavila svoj novi esej “110. Carlo Michelstaedter e il tempo della Verità”, ki je izšel pri založbi Ensemble in so ga ob 110. obletnici Michelstaedterjeve smrti predstavili v Kulturnem domu v Gorici.

Letos se avtorica predstavlja v novi preobleki, v kavarni Chanel v Raštelu je namreč od 9. januarja odprta razstava njenih likovnih del z naslovom “Momenti – Trenutki”. Na kamnitih zidovih kavarne visi izbor devetnajstih del, ki so nastala v obdobju njenega prisilnega zaprtja zaradi koronavirusne krize. Umetnica že od otroških let ljubi slikarstvo, med dolgimi urami, ki jih je lani preživela v svojem stanovanju, pa se je v njej ponovno prebudila potreba po likovnem ustvarjanju, dobila je navdih in začela risati, najprej na papir, potem na slikarsko platno. Posluževala se je tempera barv, mavca in živahnih bleščic, ki njene slike odevajo v pravljično, sanjsko tančico. V svojo umetnost avtorica prenaša svoja čustva, misli in pričakovanja. Vsaka slika ima tudi zelo poveden naslov, ki delo uokviri v določeno sfero občutkov, ki so v Chiari nastali med izolacijo, taki so npr. Jesen vladnih odredb, Slikati z ljubeznijo, Po nevihti, Prihodnost s teboj.

O svoji razstavi avtorica pravi, da “je nastala popolnoma nepričakovano”, še posebno zato, ker se v življenju ukvarja z zelo raznolikimi dejavnostmi, pri katerih tudi sama težko najde skupne značilnosti. Po avtoričinih besedah je odgovor zelo enostaven: “Tako je življenje, taka so čustva …  Mislim, da je čas, ki je pred nami, prekratek, da bi si ne privoščili možnosti, da bi ga v polnosti in najbolje izkoristili.” V Chiarinih delih razberemo življenjsko pot mlade ženske, ki ob krizi zunanjega sveta doživlja tudi notranjo stisko v svojem malem stanovanju, ob številnih neznankah glede prihodnosti svoje službe, ob spoznavanju resničnih in lažnih prijateljev ter absolutne ljubezni, ki se je na koncu samouničila. Pri vsem tem je bila umetnost za avtorico prava osvoboditev!

Razstava bo v kavarni v Raštelu na ogled do sredine februarja, nato si jo bomo lahko ogledali v frizerskem salonu na Travniku. Chiara Pradella namerava s svojo razstavo “ovrednotiti pomen uporabe alternativnih načinov sporočanja, tistih, ki se ne poslužujejo le besede, ampak uporabljajo tudi slike, glasbo, fotografije, kiparstvo, in s katerimi lahko premagamo osebne čustvene blokade, trenutke stresa, se poglobimo v spoznavanje naših moči in se prepričamo, da je vse mogoče.”

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme