Ko bo mogoče, filmi s slovenskimi podnapisi v Gorici

Silvan Furlan (1953 – 2005), filmski kritik, scenarist in režiser, je močno vplival na razvoj filmske kulture na Goriškem, pa tudi v širšem slovenskem in mednarodnem prostoru. Bil je prvi direktor Slovenske kinoteke, ustanovitelj Kinodvora in soustanovitelj festivala Liffe. Dne 22. aprila 2020 je minilo 15 let od njegovega slovesa, na Goriškem pa se ob različnih priložnostih filmski navdušenci spominjajo njegovega prispevka k zgodovini in razvoju filmske kulture pri nas. Z novogoriške občine so na dan obletnice njegove smrti z veseljem napovedali, da je bil dosežen dogovor med Mestno občino Nova Gorica in Hišo filma v Gorici, kinom Kinemax, da bodo, čim bodo kinodvorane lahko odprle svoja vrata, sprva v kinu Kinemax Gorica začeli predvajati filmske uspešnice v originalnih jezikih s slovenskimi podnapisi oziroma animirane celovečerce, sinhronizirane v slovenski jezik. Soorganizatorji želijo, da bi v nadaljevanju to razširili tudi na angažirani avtorski film.
Do dogovora med temi soudeleženimi je prišlo ob koncu minulega februarja, filme pa so želeli začeti predvajati v marcu. Epidemija koronavirusa jim je povsem prekrižala načrte, ni jim pa odvzela trdnega namena in volje, da zamisel uresničijo po koncu epidemije, ko bodo razmere to dopuščale. Dogovorili so se, da bi filme s podnapisi najprej predvajali ob koncih tedna v dvorani številka 2 v prostorih Kinemaxa na Travniku v Gorici. Dogovor sta z Giuseppejem Longo, direktorjem podjetja Transmedia, ki upravlja Kinemax, v imenu novogoriške občine dosegla podžupan Simon Rosič in vodja Kabineta župana Gorazd Božič. Podžupan Rosič je ob tem poudaril, da gre “za pomemben mejnik pri širjenju filmske kulture na našem območju ter nov kamenček v mozaiku ustvarjanja skupnega somestja in ne nazadnje dobrodošel doprinos k uresničevanju skupnih ciljev obeh mest v kontekstu kandidature Nove Gorice v sodelovanju z Gorico za EPK 2025”.
V letu 2013 je Mestna občina Nova Gorica Silvanu Furlanu namenila vse leto. Pri projektu Leto Silvana Furlana so združili moči z Ustanovo Silvana Furlana, Slovenskim narodnim gledališčem Nova Gorica, Kulturnim domom Nova Gorica in Turistično zvezo Nova Gorica ter številnimi soorganizatorji, to so: Hiša Filma – Palazzo del cinema Gorizia (Kinoatelje, Transmedia, Mediateca. GO, Premio Sergio Amidei), Slovenska kinoteka, Kino Otok, Kinodvor, Ljubljanski mednarodni filmski festival LIFFe, Slovenski filmski center idr. Tako je Furlanova osebnost v tistem letu postala rdeča nit številnih dogodkov, ki so vzpodbujali filmsko osveščenost in obeležili njegovo delovanje na področju filmske kulture. L. 2013 se je s sodelovanjem Kinoateljeja in Ustanove Silvana Furlana rodil tudi Letni kino Silvana Furlana, ki vsako leto v Novo Gorico s kakovostnim izborom domačih in tujih filmov ter filmskimi gosti privablja številne obiskovalce. Zaradi epidemije koronavirusa covid-19 se bodo organizatorji, žal, morali po vsej verjetnosti odpovedati letošnji izvedbi letnega kina, ki omogoča ljubiteljem filmske umetnosti ob dobrih filmih sproščujoče poletno druženje na prostem. Organizatorji obljubljajo, da bodo v tem času nabirali moči za prihodnje leto, ko bo, po vsej verjetnosti, Letni kino Silvana Furlana ponovno zaživel v vsem svojem sijaju. Na Goriškem vsako leto v organizaciji Ustanove Silvana Furlana, ki jo vodi Silvanova sestra Miranda Brataševec, in Kinoateljeja ter ob podpori novogoriške občine potekajo mednarodni mladinski filmski tabori, za katere se vsako sezono povečuje zanimanje mladih iz vse Slovenije, pa tudi tujine.
V letu 2018 so za novogoriško občinsko stavbo po zamisli KUD-a Krea slovesno odkrili Ploščad Silvana Furlana.
IK

Ob 15. obletnici smrti Silvana Furlana

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme