Knjižna zbirka Goriške Mohorjeve družbe za leto 2021

Knjižna zbirka Goriške Mohorjeve družbe je tudi letos prišla med bralce v predprazničnem času. Poleg tradicionalnega koledarja obsega še tri knjige: knjigo o duhovniku in škofijskemu kanclerju v Gorici g. Francu Setničarju, spominsko knjigo o lani preminulem duhovniku g. Jožku Markuži ter mladinsko zgodbo o prikupni mucki Piki.

KOLEDAR GORIŠKE MOHORJEVE DRUŽBE ZA LETO 2021

Koledar Goriške Mohorjeve družbe za leto 2021 ostaja zvest svojemu tradicionalnemu konceptu. Prinaša vrsto zgodovinskih člankov in zapisov različnih vsebin, vrsto prispevkov o življenju Slovencev v Italiji ter o njihovi družbeno-kulturni stvarnosti. Na osnovi te bogate razvejane vsebine, se tudi oblikovno koledar, poleg osnovnega koledarskega dela, ki ga krasijo črnobele fotografije kraške arhitekture Joška Prinčiča in Viljema Zavadlava, deli v štiri tematske sklope. Prvi sklop, kam plujemo, se dotika aktualnih problematik v naši skupnosti na družbeno, socialno, verskem,  gospodarskem, šolskem in političnem področju. Drugi sklop, od kod prihajamo, poglablja teme z zgodovinsko vsebino. V tretjem sklopu, kaj smo, so zbrana poročila o delovanju Mohorjevih družb in zamejskih družbeno-kulturnih ustanov v minulem letu, v zadnjem sklopu, in memoriam, pa so strani posvečene osebnostim, ki so nas v minulem letu zapustile. Tudi v letošnjem koledarju je na zadnjih straneh objavljena slovenska bibliografija v Italiji v letu 2019, ki jo pripravlja Narodna in študijska knjižnica iz Trsta. Koledar je uredil Peter Černic.

FRANC SETNIČAR (1875-1945) KANCLER IN ALPINIST

Knjiga, 29. zvezek zbirke Naše korenine, osvetljuje lik Franca Setničarja, javnosti manj znane osebnosti primorske preteklosti. Bil je večplastna osebnost, duhovnik in dolgoletni kancler v goriški nadškofiji, vzgojitelj, glasbenik, navdušen gornik in pionir slovenskega zimskega alpinizma. Knjiga se deli na tri dele. V prvem delu so z zgodovinskim pristopom Setničarjev lik osvetlili Ivan Portelli, ki je dopolnil njegovo biografijo s podatki, zbranimi v goriškem nadškofijskem arhivu, Renato Podbersič, ki je z novimi odkritji predstavil njegovo vlogo v nadškofijski kuriji v času med prvo svetovno vojno, in Peter Černic, ki je na osnovi pregleda lokalnega in strokovnega tiska umestil Setničarja v slovensko katoliško gibanje na Goriškem. V drugem delu so zbrani spominski zapisi in pričevanja, krajše pričevanje nečakinje Lucie Fantuzzi, spomini dr. Karla Bonuttija, ki je bil tudi pobudnik, da je do te izdaje prišlo, in opis Ludvika Zorzuta, ki je Setničarja spoznal kot gojenec goriškega Alojzijevišča. Zorzutova je tudi poezija, ki uvaja v knjigo, in opisuje znameniti pohod na vrh Triglava iz leta 1910. Tretji del je posvečen gorništvu z uvodnim daljšim zapisom, ki ga je napisal Jernej Šček, ter z objavo vseh treh Setničarjevih znanih spisov o planinstvu.

JOŽE MARKUŽA (1939-2019). KRAŠKI DEDIČ SLOMŠKOVEGA DUHA

Dr. Jože Markuža, duhovnik, dolgoletni urednik Koledarja Goriške Mohorjeve družbe, pobudnik Apostolstva svetih Cirila in Metoda in neutruden delavec za edinost kristjanov v tržaški in goriški škofiji, kot tudi organizator številnih zanimivih romanj in potovanj, je svojo zemeljsko pot sklenil na veliki četrtek minulega leta. Ob prvi obletnici mu je Goriška Mohorjeva družba želela v poklon in zahvalo za dragoceno delovanje izdati zbornik, v katerem so objavljene njegove pesmi z izrazito duhovno vsebino in nekateri pomembnejši članki, ki jih je od leta 1963 vse do leta 2016 priobčeval v Koledarjih. V sklepnem delu te knjižne izdaje pa je zabeleženih nekaj zahvalnih govorov in spominskih zapisov njegovih vernikov, kot tudi memoarskih člankov, ki so izšli v časopisju.

Kristina Martelanc: MUCKA PIKA

Kristina Martelanc nas z zgodbo o prihodu majhne mucke v družino popelje v svet otroškega navdušenja ob tem izrednem dogodku. Poleg male deklice Vere se tega prihoda veselijo vsi, dedek in babica, sorodniki, pa tudi prijatelji in sošolci, zlasti tisti iz glasbene šole, ki so se kar naučili in zapeli pesmico, ki jo je Vera posvetila svoji mucki in jo v knjigi lahko tudi poslušamo s kodo QR. Zgodba nam z živahnimi opisi in v lepem sočnem jeziku razkriva, kaj vse je mucka Pika doživljala, ko se je med njo in Vero vedno bolj utrjevala neverjetna vez in je svojo nerazdružljivo prijateljico spremljala ob vsakodnevnih obveznostih, pri pisanju šolskih nalog, pa tudi ko je bilo potrebno napisati pismo sv. Miklavžu in še marsikaj. Ilustracije v knjigi je z veliko otroške domišljije narisala enajstletna Eleonora Sluga.

Izven zbirke je izšel tudi

NAŠ KOLEDAR 2021

Tudi za leto 2021 je izšel stenski NAŠ KOLEDAR. Krasijo ga fotografije novogoriške fotografinje Ive Aviane Krapež, ki se z motivi domačih sadežev in poljskih pridelkov navezuje na razglasitev leta 2021 za mednarodno leto sadja in zelenjave.

Cena: 6,00 €

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme