Goriška

Knjige so sanje, ki jih držimo v rokah

Knjige so sanje, ki jih držimo v rokah

Piše Iva Koršič: KATOLIŠKA KNJIGARNA / Io leggo perche‘ - Berem, ker...

Ves prejšnji teden je bilo v Katoliški knjigarni na goriškem Travniku zelo živahno. Skupine otrok z odraslimi spremljevalci so vsak dan vstopale vanjo, da bi se udeleževale doživetih trenutkov ob knjigah. Katoliška knjigarna se je namreč spet priglasila k vsedržavni italijanski bralni spodbudi Io leggo perche’ – Berem, ker… in pritegnila v svoj krog tudi naše vrtce in šole. Ta bralni načrt tudi vabi obiskovalce knjigarne, naj kupijo in podarijo knjigo šolam in vrtcem, da na tak način obogatijo šolske knjižnice. Po uspešnem začetku, v soboto, 19. oktobra, ko je prišel v knjigarno vrtec Čriček iz Doberdoba, so v torek popoldne, 22. oktobra, v sicer manjšem številu prihiteli v knjigarno otroci iz vrtca Pikanogavička iz Štandreža. Njim so Riccardo, Niccolo’, Matilda, Desiree’, Nicola, Simon in Maurizio (polovica 3. razreda tehniškega zavoda Jurij Vega iz Gorice, smer informatika) prebrali in z mimiko prikazali ekološko pravljico Nevenka plastenka, o nenavadni plastični steklenici, ki usmerja v pravilno zbiranje odpadkov in se ob reciklaži veseli svojega novega življenja. Dijake in dijakinje je na srečanje z otroki pripravila prof. Majda Bratina, zelo navdušena spodbujevalka branja in tega bralnega načrta. Povedala je, da je šola Vega v štirih letih na račun tega pridobila za svojo knjižnico 250 knjižnih enot! Dijakom in profesorici so učiteljice vrtca Pikanogavička, Sara Renna, Alessandra Posilippo in Valentina Tul, ki je spregovorila v imenu vseh, podarile piškotke, ki so jih spekli v vrtcu.
V sredo, 23. oktobra, se je v Katoliški knjigarni zbralo veliko malčkov, ki obiskujejo vrtec Sonček v ul. Max Fabiani v Gorici. V družbi staršev ali nonotov in učiteljic Mojce Terčič, Lucie Danielis, Katerine Ferletič in Tanie Laurentig so pazljivo poslušali rusko pravljico Medved išče pestunjo, ki jo je s pomočjo kamišibaj gledališča prisrčno pripovedovala Mirna Stopar. Kosmatinec je res dobil pestunjo, in sicer zajčka, ki je bil zaradi tega poplačan s sladkimi medenjaki.
Tudi številni otroci iz vrtca Ringaraja (ul. Brolo v Gorici) so se v četrtek, 24. oktobra, razveselili ob pravi kamišibaj gledališki pripovedi. V goste je namreč prišla njihova dobra znanka Vlasta Brecelj Črnic. Ob jasnih risbah jim je razkrila staro rusko pravljico Repa velikanka, ki nas uči, da s skupnimi močmi marsikaj zmoremo in da je vsaka, tudi najmanjša pomoč dragocena. S prijazno, ljubeznivo pripovedovalko so otroci, s pomočjo dopolnjevanke, sami spet sestavili pravljico in pokusili, kakšen okus ima repa, ki je zelo zdrava, kot je pojasnila gospa Vlasta, ki je ob svojem kamišibaju pripravila pravo jesensko “scensko” ozračje. Košček sladke repe so dobile tudi učiteljice Mirjam Paulin, Darja Šviligoj, Vanja Batistič, Ana Turus, Adriana Malič, Katja Bandelli in Verena Čevdek. Posebna gostja pomenljive pravljične, pravzaprav gledališke urice v Katoliški knjigarni je bila Andreja Duhovnik Antoni, višja pedagoška svetovalka za slovenske šole v Italiji, ki spremlja tudi jezikovni projekt v vrtcih. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

04.11.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!