Ključen izziv je učinkovito nagovarjanje današnje družbe

Piše: Fotografije: damj@n

DSI Škof Anton Jamnik gost na ponedeljkovem srečanju

Gost tokratnega srečanja Društva slovenskih izobražencev, v ponedeljek, 30. januarja 2023, je bil škof Anton Jamnik, ki je pri Slovenski škofovski konferenci zadolžen za Slovence v zamejstvu in po svetu. Škof se je pred večerom v Peterlinovi dvorani srečal tudi z goriškim in tržaškim vikarjem za slovenske vernike, Karlom Bolčino in Antonom Bedenčičem, ter s predsednikom SSO Walterjem Bandljem in predsednico SKGZ Ksenijo Dobrilo. Z duhovnikoma je bil govor o stanju in problematikah na verskem področju pri nas, predvsem o pomanjkanju duhovnikov, s predstavnikoma civilne družbe pa o organizaciji slovenske narodne skupnosti, a tudi o problematikah, doseženih ciljih in prihodnjih izzivih.

Prisotne v DSI je pozdravil Ivo Jevnikar, ki je predstavil gosta in vodil pogovor. Vsebina večera se je vila okoli stanja Cerkve in položaja kristjanov v “treh Slovenijah”, to se pravi v matični domovini, zamejstvu in zdomstvu. Moderator je najprej naštel nekaj skrb vzbujajočih podatkov, predvsem glede števila novomašnikov, cerkveno poročenih parov in krščenih otrok. Zelo spodbudne številke so pa pri karitativni dejavnosti, je opažal. Škof je povedal, da je to verjetno zelo odvisno od časa, saj so v tem trenutku duhovniški poklici zelo močni predvsem v Vietnamu, Afriki ipd. V Evropi in Ameriki je stanje bolj zahtevno, razlogi za to so različni, eden od teh je verjetno ta, da je človek dosegel preveliko izobilje, tako materialno stanje, v katerem je prepričan, da ne potrebuje drugega, presežnega. To ne pomeni, da je odpravil Boga, ampak da je duhovna plat močno v ozadju. Prof. dr. Jamnik je namreč prepričan, da je duhovna plat tako ali drugače vedno prisotna v naravi človeka, ne more biti drugače. Človek se bo vedno spraševal o obstoju, življenju, Bogu, ker enostavno ne more obstajati zgolj materialni svet. Obstajajo pa nove oblike, ki nagovarjajo sodobnega človeka. Te nove oblike in načini morajo biti izziv za Cerkev in versko skupnost nasploh, saj je hrepenenje po duhovnosti v vsakem človeku gotovo prisotno, je dejal škof. To duhovnost lahko sporoča vsak izmed nas v vsakdanjih medosebnih odnosih, je še dodal in pohvalil številno in neverjetno sodelovanje laikov; to dejstvo je močno upanje in prihodnost za Cerkev. Ključen izziv je namreč ta, kako bo naša verska skupnost nagovarjala oz. sooblikovala družbo, v kateri živimo.

Škof Anton Jamnik je nato spregovoril o zdomstvu, saj je bil sam več let v Argentini in Kanadi ter imel stike po vsem svetu. Povedal je, kakšen je položaj naših ljudi po svetu in kako se spreminja njihova realnost. Žal zapirajo razne slovenske postojanke, ker primanjkuje duhovnikov. Časi se namreč spreminjajo in nove generacije imajo že drugo domovino, saj so se rodili izven Slovenije. Slovenske skupnosti se zato krčijo; pri tem pa je pozitivno to, da mladi iščejo svoje korenine, se jih zavedajo in jih preučujejo, je poudaril škof. Spodbudno je dodal, da beležijo tudi kaj zelo pozitivnega. V Bruslju je bilo npr. 12 slovenskih birmancev; ti izhajajo iz slovenskih družin, ki se povezujejo in imajo slovensko mašo. Prav v takem povezovanju vidi rešitev za slovenske skupnosti v svetu.

Na koncu sta gost in moderator, kasneje pa tudi publika, načela pogovor o slovenski narodni skupnosti v Italiji. Jevnikar je povedal, da je pri nas stanje precej kritično, predvsem zaradi  pomanjkanja duhovnikov, in to zlasti v Trstu, kjer ni več nobenega duhovnika, rojenega v tržaški škofiji. V bistvu se je treba zahvaliti matici, da nam pošilja slovenske duhovnike. Bomo na to pomoč lahko še računali? Glede tega gost ni nič obljubil, krizo duhovnih poklicev občutijo namreč povsod, tudi v Sloveniji je vedno manj duhovnikov oz. novomašnikov. Pohvalil pa je organizacijo verskega življenja, saj če je treba, vsi priskočijo na pomoč, zato upa, da bo tako tudi v prihodnje. To so vsekakor zelo aktualna vprašanja, o katerih se pri Slovenski škofovski konferenci stalno pogovarjajo, je ob koncu zagotovil škof Jamnik.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme