“Ključ za uspeh je razumeti svoje občinstvo in mu nuditi to, kar ga nagovarja”

Piše: Katja Ferletič

POGOVOR Giulia Černic

Giulia Černic že več časa sodeluje z Novim glasom. Doma je iz Doberdoba, maturirala je na znanstvenem liceju Gregorčič v Gorici, diplomirala pa na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, smer marketing. Bralci, ki nam sledite na spletu, ste verjento opazili, da smo zadnje čase z našimi objavami še bolj prisotni na družbenih omrežjih, za to pa gre zasluga prav njej, ki se je pred enim mesecem začela ukvarjati z upravljanjem naših strani Facebook in Instagram.

Na univerzi v Ljubljani si študirala ekonomijo. Zakaj si izbrala študijsko smer marketing?

Ko sem se odločala, na katero študijsko smer se bom vpisala, sem bila zelo negotova. Vedno so mi bile všeč matematika in številke, vse to, kar je točno in jasno; po drugi strani pa me je zanimala tudi psihologija oz. vzroki, ki človeka privedejo, da na določen način razmišlja in se na določen način obnaša. Izbrala sem marketing, saj je to smer, v kateri se psihologija povezuje z ekonomijo. Še preden sem izbrala, kaj bom študirala, sem se odločila, da bom šla v Ljubljano. Čutila sem potrebo, da se oddaljim od doma in živim sama, kljub temu pa nisem bila pripravljena, da bi se preselila preveč daleč, saj sem imela že kar nekaj vpeljanih projektov doma. Med študijem sem opravljala tudi več praktičnega dela na področju marketinga – ni zelo “teoretičen” študij. Med drugim sem pripravila marketinško strategijo za didaktično kmetijo Sare Devetak in s kolegi tudi komunikacijsko strategijo za Unicef Slovenija.

Katere so danes najuspešnejše marketinške strategije? Kakšna mora biti komunikacija podjetja ali ustanove, ki hoče izboljšati svojo vidljivost?

Težko je govoriti o “najuspešnejših” marketinških strategijah na splošno, saj mora biti načrt marketinga pripravljen za posamezno stranko in za njene potrebe. V poštev moramo vzeti več podatkov, npr. sektor, v katerem podjetje deluje, stanje, v katerem se nahaja, kakšen odnos ima do strank … Prisotnost na spletu, predvsem za večja podjetja, je vsekakor absolutno potrebna. V glavnem lahko rečem, da živimo v svetu, kjer so vsi podatki zelo lahko dostopni, zato se podjetju ne izplača, da bi karkoli skrivalo: najbolj priporočljivo je, da je podjetje v svoji komunikaciji transparentno in ne skriva nikakršnih, tudi negativnih, informacij glede svojega poslovanja. Na družbenih omrežjih in v različnih medijih iščejo ljudje podobe in vsebine iz realnega življenja, v katerih se lahko prepoznavajo – čudovita manekenka danes bistveno manj nagovarja sledilce družbenih omrežij in stranke podjetij kot pa navadno dekle, ki je prav tako lepo. Mišljenje ljudi se je spremenilo, ne zasledujemo več idealnih podob, stereotipov, in k temu so nedvomno pripomogla tudi družbena omrežja, na katerih lahko delimo pozitivne in negativne trenutke iz vsakdanjega življenja. Problem družbenih omrežjih je, da lahko objavimo karkoli in kadarkoli – marsikdo se ne zaveda, da to, kar je objavljeno, ostane na spletu in ustvarja neko celostno podobo, zato je za učinkovito komunikacijo potrebno premišljeno objavljati vsebine in slediti primerni strategiji.

Kateri pa je danes najmanj učinkovit oz. najbolj zastarel kanal sporočanja?

Vsi kanali sporočanja so se posodobili, vsi so v koraku s časom, spremenili pa so se načini uporabe teh kanalov, katerih je več in so si med sabo komplementarni.

Pred enim mesecem si se začela ukvarjati z upravljanjem družbenih omrežij našega tednika. Kakšen je lahko doprinos smotrnega upravljanja le-teh za medij, kakršen je naš?

Prisotnost na spletu je danes bistvena za vsa podjetja, vse ustanove in časopise, saj danes marsikdo bere novice izključno na spletu. Cilj primernega upravljanja družbenih omrežij časopisa je ta, da sledilce prepričamo, da postanejo bralci. Ljudje na spletu velikokrat preberejo samo naslov, ne pa celotnega članka; s primernim načinom objave vsebin pa lahko bralce privabimo, da preberejo zapis v celoti in postanejo naši zvesti sledilci.

Katera so kritična vprašanja v zvezi s prisotnostjo časopisov na družbenih omrežjih?

Na družbenih omrežjih je ogromno časopisov in revij, ki ne objavljajo konkretnih informacij, naslovi so privlačni, a bralce večkrat zavajajo, saj se ne nanašajo na vsebino članka. Težava posameznih časopisov ja predvsem v tem, da se morajo na družbenih omrežjih razlikovati od spletnih strani, ki objavljajo lažne novice, zavajajoče naslove, a imajo obenem zelo veliko vidljivost. Vloga časopisov bi morala biti ta, da s svojimi objavami prekrijejo vse novice, ki v resnici niso realne, vse t.i. “fake news”. Iskrenost je tudi v tem primeru bistvenega pomena. Tak način dela se dolgoročno obrestuje.

Kako lahko izboljšamo vidljivost naših objav na Facebooku in Instagramu? Kako lahko dosežemo naše ciljno občinstvo?

Splošnega pravila ni. Objave na naših družbenih omrežjih so učinkovite, če so všeč našim sledilcem. Najtežja naloga osebe, ki upravlja družbena omrežja, je prav ta, da spozna in razume vse sledilce, njihove želje in potrebe. Ni pomembno, da ustrezamo čim večjemu številu ljudi, pomembno je, da celotna stran podjetja, medija ali ustanove cilja na točno določeno publiko. V proces spoznavanja občinstva spada tudi določanje urnikov objav – upravitelji družbenih omrežij lahko spremljamo določene statistične podatke, iz katerih razberemo, kdaj so naši sledilci bolj aktivni in kaj jim je najbolj všeč. Na osnovi teh podatkov se prilagajamo navadam ciljnega občinstva.

Pomembno pa je tudi, da smo redno prisotni na naši strani in da predhodno pripravimo strategijo: določene vsebine lahko objavljamo vsak dan ob isti uri, sledilce lahko celo obveščamo, kdaj bomo kaj objavili. Naš cilj je ustvarjati pričakovanje, redno nagovarjati sledilce, gojiti oseben stik z ljudmi in upoštevati metodo “storytellinga”, s katero svojim sledilcem vsak dan pripovedujemo našo zgodbo in jih uvajamo v naš svet.

Kaj meniš o plačanih objavah na Facebooku?

Najpogostejša napaka pri upravljanju Facebook strani je ta, da plačamo posemezno objavo. Na tak način bo objava sicer večkrat prikazana, toda to dolgoročno ne bo pozitivno vplivalo na Facebook profil. Veliko bolj učinkovito je, da si zastavimo točno določen cilj, predhodno pripravimo našo strategijo in v to vložimo nekaj denarja.

Kako pa lahko povečamo interakcije na naših družbenih omrežjih?

Pomembno je, da na naših družbenih omrežij imamo veliko interakcij, saj na tak način bosta npr. Facebook ali Instagram našo objavo pokazala večjemu številu ljudi. To je kratkoročni cilj osebe, ki upravlja omrežja. V dolgoročnem smislu pa je pomembno ustvariti odnos s sledilci, ohraniti njihovo zvestobo, da bodo redno prebirali vse članke in druge objavljene vsebine – število všečkov ni bistvenega pomena. Tudi v objavljanju na spletnih omrežjih moramo slediti principu “less is more”, vrednotiti kvaliteto in ne kvantitete. Interakcije lahko povečamo s postavljanjem enostavnih, neobremenjujočih in ne osebnih vprašanj. Načeloma so videoposnetki lahko bolj učinkoviti od fotografij, vse pa je odvisno od našega ciljnega občinstva in sporočila, ki ga nameravamo dati, besedila objav pa vsekakor ne smejo biti predolga, biti morajo jasna in izčrpna.

V čem se Facebook in Instagram razlikujeta in katero od teh družbenih omrežij danes najbolje deluje za promocijo določenih vsebin?

Na Facebooku lahko objavimo tudi daljše zapise, cilj tega omrežja je ohraniti stike med ljudmi. Instagram pa temelji na podobah, lepih fotografijah in privlačnih barvah. Na Facebooku, ki je še vedno najbolj razširjeno družbeno omrežje, imamo “prijatelje”, na Instagramu pa “sledilce”, cilj tega omrežja je videti, kaj se z drugimi dogaja. Na Facebooku lahko objavljamo tudi povezave na spletne strani, na Instagramu pa moramo smotrno uporabljati ključnike oz. “hashtage”. Razlika je tudi v starosti ciljne publike – Facebook je načeloma namenjen odraslim osebam, na Instagramu pa je največ mladih. Na obeh družbenih omrežjih lahko objavimo isto vsebino a v različni obliki. Družbenih omrežij je veliko, za širjenje novic je zelo primeren Twitter, ki pa pri nas ni zelo razširjen, TikTok pa je namenjen predvsem zelo mladim, ki na tem omrežju objavljajo izključno svoje videoposnetke.

Kako razumeš, da je komunikacija učinkovita? Kateri je po tvojem mnenju ključ za uspeh na družbenih omrežjih?

Oseba, ki upravlja družbena omrežja, mora razumeti, kaj občinstvo pričakuje; učinkovitost svojega dela pa lahko preveri s pomočjo statističnih podatkov, ki opisujejo dogajanje na strani, čeprav so nekateri podatki v spoštovanju zakona o zasebnosti prikriti. Ključ za uspeh je razumeti svoje občinstvo in mu nuditi to, kar ga nagovarja.

Katere so danes največje težave za osebo, ki se ukvarja s komunikacijo na družbenih omrežjih?

Glavni izziv za osebo, ki se ukvarja s komunikacijo na družbenih omrežjih, je nedvomno ta,  da je vedno v koraku s časom, saj se trendi hitro spreminjajo. Na omrežjih je glavni problem prenasičenost, objav je ogromno in najti moramo pravi ključ, da lahko izstopamo med ostalimi. Objavljati moramo vsebine, ki jih drugi ne objavljajo, biti moramo privlačni in izvirni, da lahko postanemo prepoznavni. Ne smemo se izgubiti v morju ostalih objav in informacij.

Se misliš v prihodnje tudi službeno ukvarjati z marketingom in spletno komunikacijo?

Upam, da ja, sicer pa moram še končati svojo študijsko pot, vpisala se bom namreč na magistrski študij komunikacije v podjetju na Videmski univerzi. Navezana sem na domače kraje, zato bi se v prihodnje rada zaposlila v zamejskem podjetju. Rada bi se ukvarjala z vsem tem, kar zadeva marketing in celotno komunikacijo v manjšem podjetju, kjer se vsi poznajo. Iskreno bi ne mogla delati v okolju, kjer se kolegi med seboj ne poznajo.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme