Kljub zdajšnji vladi, legalni in uspešni, v opoziciji kampanja za nove volitve!

V Sloveniji so v ponedeljek, 1. junija, uradno razglasili konec epidemije nove virusne bolezni covida-19. Razmere v slovenski državi so sicer spremenjene, ker je vlada na mnogih področjih in dejavnostih odpravila omejitvene ukrepe, s čimer je življenje postalo skoraj tako, kot je bilo ob vnosu smrtonosnega koronavirusa k nam. Toda še vedno veljajo vsi tisti ukrepi zoper virus, ki niso bili odpravljeni oziroma razveljavljeni. Na to opozarjajo direktor nacionalnega inštituta za javno zdravje dr. Milan Krek, uradni govorec vlade, veleposlanik Jelko Kacin, še delujoči štabi na vrhu države in v občinah, pa tudi različne dobrodelne in v nekem pogledu v zdajšnjih razmerah tudi varovalne organizacije, med njimi tiste pri škofijah in slovenskem katoliškem tedniku Družina. Zelo sta dejavna tudi slovenska Karitas in Rdeči križ. Še vedno deluje Državni klicni center za informacije o novem virusu, kjer so doslej že več deset tisočim klicateljem na brezplačno telefonsko številko 0801404 dali vse ključne informacije in priporočila za zaščito zdravja.
Med zaščitnimi ukrepi, ki še veljajo, je tudi obvezna nošnja obraznih mask, in to v vseh zaprtih prostorih, še zlasti, če v njih ni mogoče zagotoviti predpisane varne razdalje med osebami. Dr. Milan Krek, direktor nacionalnega inštituta za javno zdravje, opozarja: “Uporaba obraznih mask ščiti mene in druge pred okužbo, zato bodimo previdni in odgovorno ravnajmo še naprej. Virus covid-19 je še vedno med nami, zanj še ni cepiva in ni zdravila. Edini ukrepi, ki pomagajo, so samozaščitni, ki jih moramo uresničevati sami”.
V opozicijskih strankah in njim navdahnjenih medijih ne objavljajo skoraj ničesar o uspehih vlade pri osamitvi virusa covid-19. Nekdanji minister za zdravje in opozicijski politik dr. Dušan Keber je v pogovoru za tednik Mladina celo dejal, “da ne vidi nobenih dosežkov premiera Janeza Janše in sedanje vlade pri obvladovanju epidemije”.
V slovenski politiki se pa razmere še naprej zaostrujejo, pri čemer je vlada pod čedalje večjim pritiskom tudi namernih laži in špekulacij. Gonja proti koaliciji in vladi, razne izmišljene trditve in neprekinjen tok drugih špekulacij so, tako je videti in si razlagati, natančno usklajeni in skrbno načrtovani, pripravili in usmerjajo pa jih vplivne politične združbe in posamezniki, poimenovani z vzdevkom globoka država. Torej ne gre več zgolj za politična kopja in jemanje ugleda in dostojanstva premiera Janeza Janše, temveč za odstavitev te vlade in razpis novih predčasnih parlamentarnih volitev v Sloveniji. Po nenadnem odstopu Dejana Židana s položaja predsednika stranke Socialni demokrati so za voditeljico stranke, za čas do kongresa, izbrali evropsko poslanko Tanjo Fajon, ki se je nemudoma vključila v kampanjo proti Janezu Janši in njegovim. Pri tem je pomenljivo sporočilo odstopljenega predsednika SD Dejana Židana, “da je Tanja Fajon v njegovih očeh že bodoča premierka Slovenije”. Torej v slovensko državo prihaja “nov obraz”, morda bolj premišljen in obetaven, kot pa je bil “nov obraz”, ki ga je za levi del slovenske politike pomenil nekdanji premier Marjan Šarec.
V napetih, zapletenih in tudi negotovih razmerah v slovenski politiki se oglašajo najrazličnejša mnenja o izhodu iz težav in kriznih stanj. V opoziciji so z negodovanjem ocenili izjavo predsednika države Boruta Pahorja, “da ve, da Janezu Janši ni lahko. Midva se pogovarjava. Poskušava sodelovati, kolikor je potrebno in mogoče”. Svetovno znani in razvpiti filozof Slavoj Žižek je v novi, posebni številki tednika Mladina povedal, “da bo novi svet moral biti nekakšen komunizem”. Vprašal pa se je, “ali ne gremo že v to smer”. Komentatorja časopisa Delo Ali Žerdin in Janez Markeš pa sta prepričana, “da je vlada izgubila vsakršno legitimnost, njen obstoj pa zagotavljajo samo še oportunisti. Tudi če bo vlada zdržala do volitev, to ne bo zaradi njene avtoritete in legitimnosti, pač pa zaradi oportunizma. Morda je ob njunih mnenjih prav, da navedem, da oportunizem pomeni preračunljivost in prilagajanje mišljenja ali ravnanja v trenutnih okoliščinah zaradi lastne koristi.
Pri ocenjevanju razmer v slovenski politiki je bolj stvarna in verodostojna izjava, ki jo je objavila organizacija civilne družbe z imenom Katedrala svobode. Sestavlja jo skupina znanih intelektualcev, v kateri sta tudi v politiki aktivna dr. Peter Jambrek in dr. Dimitrij Rupel. V izjavi so tudi zapisali: “Zahteve po zamenjavi vlade so neupravičene. Sedanja vlada pod vodstvom Janeza Janše namreč dela uspešno, učinkovito in zavzeto. V Sloveniji smo uspešno, bolj kot marsikje drugje v razvitejših in bogatejših državah, zaustavili prvi skrajno resni zalet epidemije virusa covid-19, kar nam priznavajo tudi v svetu. Vlada pa zdaj izvaja ukrepe za soočenje s težkimi posledicami virusa, tako rekoč na vseh področjih dela in življenja. Slovenija je spet postala zgodba o uspehu. Vendar del naše javnosti ob podpori in podžiganju dela politike in medijev terja odstop vlade. Razen zahteve, da mora ta vlada oditi – čeprav dela komaj nekaj več kot dva meseca, in dela učinkovito, zavzeto in uspešno – ni jasno, kaj vsi, ki zahtevajo njen odstop, sploh hočejo in zahtevajo. Po izjavah in parolah sodeč, so eni nezadovoljni z vsem v državi, drugi terjajo sankcije zoper nedokazane kršitve predpisov pri nabavi zdravstvene in zaščitne opreme zoper virus, za tretje pa je v Sloveniji ogrožena demokracija. V bistvu pa vsi terjajo brezvladje, in to v izjemno težkem času, ko je zelo verjetno, da prihaja naslednji val epidemije. Ni izključen tudi nov val prihajanja nezakonitih migrantov”.
Državni zbor je ob koncu prejšnjega tedna sprejel že tretji sveženj zakonov in drugih aktov za pomoč in olajšave prebivalstvu in gospodarstvu pri odpravljanju škode in drugih posledic virusa. Za vse namene bo namenjena okrog milijarda evrov. Vlada bo pripravila še četrti in morda tudi peti sveženj takih zakonov in izvršilnih predpisov.
Marijan Drobež

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme