Kljub težavam kleno vztrajamo!

Svetoivanska skupnost je slovenska realnost, ki je še vedno zelo prisotna v tržaškem mestu, in kljub težavam in časom, ki se hitro spreminjajo, trdno vztraja in druži slovenske vernike. Tu deluje tudi slovensko društvo Marij Kogoj, ki ga od leta 2011 skrbno vodi predsednik Franc Biancuzzi.
Najprej bi rad vedel, kaj se je spremenilo pri Sv. Ivanu? Ti si vse življenje že v tej skupnosti, so v njej še prisotni mladi? Čutiš, da je skupnost še pri srcu ljudem?
Ja, res se je veliko spremenilo. Tako pač je, časi se spreminjajo, mladi imajo veliko različnih dejavnosti, potujejo, študirajo v drugih mestih, se preselijo itd., skupnosti se pa praznijo. Vsekakor mi vztrajamo! Imamo svoje delovanje in čutimo, da je ljudem pri srcu, saj so prisotni na predstavah in koncertih ter sprašujejo, kateri dogodki so na programu. V odboru društva smo jaz, Maja Brajkovič, Sara Čok in Eva Fičur. Odboru pa priskoči na pomoč kar lepa skupina mladih, ki jih počasi uvajamo in ki sodelujejo pri prirejanju dogodkov in organiziranju. Kot slovenski del svetoivanske župnije imamo pripravo na zakramente, prvoobhajanci se tedensko srečujejo s s. Gabrijelo Koncilija, pripravo na birmo pa je od gospoda Milana Nemaca sprejel predlanskoletni novomašnik g. Tomaž Kunaver ob pomoči Ane Fajdiga. Naj omenim otroški pevski zbor pod vodstvom s. Karmen Koren, ki skoraj vsako nedeljo sodeluje pri sv. maši ter seveda steg Slovenske zamejske skavtske organizacije, ki se tedensko zbira v prostorih Marijinega doma. Res je, da se nekateri mladi po opravljenih zakramentih in otroških dejavnostih oddaljijo, a mi jih skušamo vedno privabljati s svežimi dogodki, na katerih pretežno nastopajo prav mladi. Poudariti moram, da se to tudi obrestuje.
Kaj bi nam povedal o minulem letu?
Delovanje društva v minulem letu je bilo res bogato, zadovoljni smo z organiziranimi dogodki, ki so bili res kakovostni in zelo dobro obiskani. Delovanje društva Marij Kogoj se prepleta med župnijsko cerkvijo pri Sv. Ivanu, v kateri navadno potekajo koncerti, in našo dvorano Marte Požar v Marijinem domu, kjer prirejamo predstave oz. gledališke dogodke.
Leto 2019 se je začelo z božično-novoletnim koncertom vokalne skupine Vikra, ki jo vodi priljubljena in priznana dirigentka Petra Grassi. V februarju smo imeli v gosteh talentirano mladinsko dramsko skupino M+, ki deluje v okviru Dramske družine F. B. Sedej iz Števerjana; uprizorili so nam predstavo Baron sedi na veji, v režiji Patrizie Jurinčič Finžgar.
V minulem letu smo si zamislili mladinsko revijo z naslovom Pomladni akordi mladih. Nastopil je Mladinski pevski zbor nižje srednje šole Ivan Trinko iz Gorice, ki ga vodi Neda Sancin; spremljala sva ga jaz na kitari, na klavirju pa moj brat Paolo. V sklopu tega dogodka so nastopili tudi dve plesni skupini šole Trinko, Sweet Disasters ter Dancing Queens, in komorna zasedba nižje srednje šole sv. Cirila in Metoda. Bil je zelo uspešen dogodek, saj so bili protagonisti mladi, zato se bomo trudili, da bo postal stalnica pri našem društvu.
Meseca maja smo priredili gledališko predstavo v lastni režiji. Predstavo z naslovom Pred poletjem so oblikovali otroci naše svetoivanske skupnosti, ki jih je skrbno vodila in pripravila Marjetica Puntar.
V sklopu projekta Schengen-Evropa brez meja in ob praznovanju farnega zavetnika sv. Ivana smo priredili celovečerni koncert gregorijanskega korala Dekliške vokalne skupine Bodeča Neža. Pevke vokalne skupine so gregorijanski koral spoznale, ko so priredile delavnice, ki jih je vodila prava izvedenka tega globoko verskega petja prof. Susi Ferfoglia, ki od leta 2005 poučuje orgle in gregorijanski koral na Papeški univerzi Janeza Pavla II. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

 

 

Piše Matevž Čotar: Franc Biancuzzi, predsednik društva Marij Kogoj

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme