Kljub suši pestra razstava gob

V Hitovem hotelu Sabotin v Solkanu v sodelovanju z Gobarskim društvom Nova Gorica predstavljajo že 24. tradicionalno razstavo gob, ki bo s stotimi različnimi primerki na ogled do srede, 6. oktobra 2021. Posebnost letošnje razstave je zimska panjevka; vse do 15. oktobra pa v restavraciji Hotela Sabotin pripravljajo okusne jedi z gobami in drugimi jesenskimi sadeži.

Kot pravi Ivan Bratuž, predsednik Gobarskega društva Nova Gorica, so na letošnjo razstavo upravičeno lahko zelo ponosni, saj z njo ohranjajo kontinuiteto svojega dela, obiskovalcem pa omogočajo, da pobliže spoznajo bogastvo narave. Kljub suši in izredno okrnjeni rasti gob je članom omenjenega društva uspelo nabrati sto različnih primerkov gliv, ki so jih strokovni determinatorji določiti in na razstavi ustrezno označili.

Skromna bera gob je predvsem posledica zelo vročega in suhega poletja, tla se še niso namočila, tudi drevesa so bila že deloma prizadeta zaradi suše. Določene vrste gob je zato pričakovati šele v naslednjih dneh, saj jim je zdajšnje vlažno vreme zelo po godu, pojasnjuje Gabrijel Seljak, eden izmed redkih determinatorjev mentorjev Mikološke zveze Slovenije. Poleg stalnic razstave, tistih najbolj prepoznavnih gob, letos kot posebnost opozarjajo na zimsko panjevko, ki navadno začne rasti konec novembra. Na razstavi je doslej še ni bilo, gobarji pa so jo najverjetneje prinesli iz višjeležečih predelov.

Razstava gob, ki bo na ogled le do srede, 6. oktobra 2021, je na obisk pritegnila tako otroke iz okoliških vrtcev kot tudi izkušene lokalne gobarje, ki so zbirko v popoldanskih urah dopolnili z novimi primerki in na letošnji razstavi zaokrožili število predstavljenih gob na stotico. Vsi so se strinjali, da je letos poleg gobarske sreče za nabiranje treba kar veliko vztrajnosti.

Za vse, ki jim prepoznavanje in nabiranje gob ni najbolj domače, pa bodo kuharji v Hotelu Sabotin vse do 15. oktobra pripravljali jedi z gobami in drugimi jesenskimi sadeži. Med njimi je nepogrešljiva gobova juha, pokusiti velja tudi solato iz mešanih gob na jesenski zelenjavi s sirom iz Posočja ali jesensko pizzo z različnimi gobami. Za toplo predjed bodo gostom postregli pesine njoke z zeliščnim maslom, pestom iz jurčkov in mladim sirom, za glavno svinjsko ribico, ovito v dimljeno panceto v omaki iz lisičk, ajdov štrukelj z bučo ter glaziran kostanj, obed pa gostje lahko končajo z jesenko zloženko z jabolko.

Za konec še zelo moder nasvet članov Gobarskega društva Nova Gorica: nabirajte le tiste gobe, ki jih resnično dobro poznate, ostale pa le pustite rasti v naravi, tam, kjer so doma!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme