Kje naj mi vzamejo bris?

Piše: Samuel Devetak

Štirje mladi iz Gorice so razvili spletni iskalnik

Ni več novica, da za koronavirus danes oboli na desetine tisoče ljudi samo v Italiji in da se število okuženih naglo vzpenja v vsem svetu. Potrebno je, da najdemo dobre rešitev in da se tudi sami skušamo angažirati, da bi čim prej presegli sedanje stanje. V tej smeri so se izkazali štirje mladi zamejci, Alek Devetak, Manuel Lupoli, Guglielmo Frati in Daniel Peteani. Skupina študentov ima skupno nagnjenje – tehnologijo in razvijanje spletnih strani. Razvili so spletni iskalnik www.dovefareiltampone.it, v katerem uporabniki lahko najdejo laboratorije v Italiji, kjer prevzemajo brise. Ista skupina je letos aprila že izdelala spletno stran RiGO, namenjena lastnikom restavracij.

Ideja se jim je porodila, ko se je Alek, vodja projekta, vračal v Gorico iz Milana, kjer študira ekonomijo. Ker ima Lombardija največ okuženih v Italiji, je hotel doma preventivno opraviti test, da ne bi okužil svojih bližnjih. V Milanu, kot tudi v vsej Italiji, je ponavadi težko najti sedeže oziroma laboratorije, kjer jemljejo brise. Alek se je zato odločil, da predlaga ta projekt svojim prijateljem, s katerimi je diplomiral na tehničnem zavodu Jurij Vega v Gorici.

V zadnjem tednu oktobra so se lotili dela in v prvem tednu novembra je bil program že pripravljen. “Jaz, Manuel in Daniel smo poskrbeli za izgled iskalnika, medtem ko je Guglielmo pripravil podatkovno bazo in vse sisteme, povezane z bazo. Istočasno sem imel tudi vlogo upravitelja projekta, kar pomeni, da sem skrbel, da smo čim hitreje in čim bolj urejeno delali,” nam je povedal Alek.

Dovefareiltampone je že postal najbolj zanesljiva podatkovna baza za laboratorije, namenjene brisom v Liguriji in Furlaniji Julijski krajini. “Posameznim laboratorijem smo dodali tudi vrste brisov, ki jih ponujajo – serološkega, hitrega in molekularne brise ter kontakte teh laboratorijev (telefonske številke, spletne strani in Facebook strani). Portal deluje tako, da lahko tudi sami uporabniki dodajo laboratorije seznamu.

“Trenutno si prizadevamo, da bi se naša spletna stran pojavila med prvimi zadetki, ko uporabniki na internetu iščejo informacije, kje bi jim odvzeli bris. Moram priznati, da smo s dosedanjim odzivom še kar zadovoljni, ker je spletno stran odprlo in uporabilo že več kot 3000 oseb”.

“Za zdaj od te spletne strani ne služimo nič, obratno, imamo nekaj stroškov. Naslednji korak bo ta, da dodamo več funkcij in informacij in idealno bi bilo, ko bi uporabniki utegnili kar na naši spletni strani rezervirati brise. Se bomo potrudili, da se bo projekt razvil v to smer, toda sedaj je najpomembnejše, da je naš portal čim bolj uporabniku prijazen”.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme