Kje in komu naj se pritožimo, če nas kaj moti?

Piše: UP

Spletna predstava Srednješolske gledališke skupine Tamara Petaros

Ali ne bi bilo lepo, da bi vsak, ki bi si želel, imel možnost, da se na enem mestu pritoži za katerokoli stvar, ki mu povzroča težave? Vsakemu se lahko zgodi, da mu televizija ne deluje, da ga moti brat ali podobno, vendar se za to nima kam pritožiti. V spletni predstavi, ki jo je posnela Srednješolska gledališka skupina Tamara Petaros, je za to poskrbel Urad za spletne pritožbe. Tam so se lahko mladi igralci pritožili nad vsem, kar jih je motilo v tistem trenutku.

Gledališka skupina Tamara Petaros je dokazala, da je niti koronavirus ne more ustaviti. V letošnjem šolskem letu so upali, da bodo lahko spet stopili na odrske deske, a so kaj kmalu spoznali, da zaradi omejitvenih ukrepov to ne bo mogoče. Zato se je voditeljica srednješolske skupine Manica Maver odločila, da dejavnost preselijo na splet. Otroci so se tako tedensko dobivali preko aplikacije Zoom, naposled pa je bilo tudi jasno, da letos ne bo mogoče zaigrati predstave na odru. Tako je Manica Maver izkoristila svojo pisateljsko žilico in za svojo skupino napisala nov tekst, ki bi bil primeren za Zoom predstavo: nastala je igrica Spletni urad za pritožbe.

To je bil pravi podvig, saj so se morali mladi naučiti novega načina izražanja. Snemanje predstave preko Zooma je bilo svojevrsten izziv, s katerim se v teh koronskih časih ukvarjajo tudi profesionalni igralci v nekaterih gledališčih. V našem okolju pa je to edini primer predstave, ki je nastala na tak način. Predstavo Spletni urad za pritožbe so ustvarjali izključno na daljavo, saj so jo tudi posneli preko aplikacije Zoom. Kot že sam naslov pove, pripoveduje namreč o spletnem uradu za pritožbe, kjer se lahko uporabniki pritožijo nad čemerkoli. V spletnem uradu se drug za drugim zglasujejo igralci, ki imajo različne težave: nekdo se dolgočasi, druga si ves čas prepeva isto pesem, tretji si ne zna pripraviti dobre cedevite … Vsi pa v uradu dobijo rešitev za svoj problem in skupaj celo pomagajo posneti reklamo za ta spletni urad. Igrici ne manjka niti komičnih elementov in glasbe.

Mladi igralci so kljub manjši interakciji med sabo (saj jih je od drugih ločeval ekran) like zaigrali prepričljivo. Kot že omenjeno, je tekst napisala Manica Maver, ki je tudi poskrbela za režijo. Posnetek pa je zmontirala Kim Furlan. Predstavo so premierno zavrteli v petek na Youtube kanalu in Facebook strani Društva Finžgarjev dom, kjer si jo je še vedno mogoče ogledati.

Preberi tudi

O nastanku slovenskega jezika

Tržaška

Sejem s kavča

Tržaška

Sejem s kavča

05.05.2021
Ne odtegujmo roke bližnjemu!

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme