Kipar Mik Simčič izdelal serijo kiparskih portretov papeža Frančiška

Akademski kipar in slikar Mik Simčič je 12. junija v ljubljanski stolnici predstavil opus kiparskih portretov papeža Frančiška v bronu in kamnu. Najbolj zanimivega med njimi, ki ga je izdelal v carrarskem marmorju, bo kipar konec junija predal papežu v Vatikanu, za druge pa si želi, da bi jih pod svojo streho vzele različne katedrale po svetu.
Kot je za STA pojasnil kipar, gre za največjo serijo portretov živečega papeža v zgodovini Vatikana. Kipe je izdelal s papeževo privolitvijo, kar si šteje v izjemno čast in ponos, saj je papež Frančišek to doslej vedno zavračal. Ko so mu v rodnem Buenos Airesu v katedrali, kjer je maševal kot nadškof, postavili kip, ga je takoj ukazal odstraniti, je pojasnil Simčič.
Da je nemogoče, da bi mu papež dovolil izdelavo portreta, je Simčiču pojasnil tudi kardinal Franc Rode. Čudež bi se moral zgoditi, da bi na to pristal, je dejal kardinal. “Samo te besede so mi dale misliti, da sem naredil manjši elaborat skic in zapisov v španščini in to poslal kardinalu v Vatikan”, je povedal Simčič. Kot je kasneje povedal kardinal, je skice nameraval zavreči, saj se mu jih je zdelo nesmiselno kazati papežu, naposled pa je to storil in v pismu Simčiču sporočil: “Zgodil se je čudež, papež bi želel imeti vaš portret”.
Aprila 2016 je slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu Tomaž Kunstelj organiziral, da se je kipar prvič osebno srečal s papežem. Tedaj mu je tudi sam izročil mapo s skicami in idejno zasnovo njegovega portreta. “Ko so nastali prvi trije ali štirje portreti, je kardinal Rode uredil, da me je papež povabil (in mi izkazal izjemno čast) na svojo jutranjo molitev v hiši, v kateri stanuje”, je o obisku pri papežu leta 2017 povedal Simčič.
“Za vsakega umetnika na tem svetu, pa če gremo 500 let nazaj do Michelangela in kasneje do velikega Berninija, je izziv, da bi upodobil svetovno osebnost, ki nosi tako karizmo. To je interes vsakega resnega ustvarjalca”, je poudaril Simčič, ki je doprsni marmorni kip predstavil v ljubljanski stolnici, blagoslovil pa ga je ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore in ob tem izvedel molitev za papeža.
Doprsni kip nadnaravne, trojne velikosti je Simčič ustvaril iz enakega kamna, kot je Michelangelo ustvaril Davida – iz marmorja znamenitih kamnolomov italijanske pokrajine Carrare. Podstavek je narejen iz dvobarvnega hotaveljskega marmorja. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Predstavitev v ljubljanski stolnici

Preberi tudi

Kaos v zavodu  in v Žabnicah

Goriška

Zgled služenja in znamenje poguma

Kristjani in družba

Križ v obličju bližnjega

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme