Kdor sam do večera potuje skoz svet

Modri abonmajski program Slovenskega stalnega gledališča bo po eksotičnem začetku v znamenju mongolskega baleta posvetil naslednji večer sklopa slovenski književnosti in predvsem življenju pesnika Simona Gregorčiča z gostovanjem predstave Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica KDOR SAM DO VEČERA POTUJE SKOZ SVET.
Biografsko, dokumentarno dramo o Goriškem slavčku, ki je pred več kot sto leti hrepenel in svoje srce izlival v pesmi, je napisala Neda R. Bric, ki je tudi poskrbela za režijo predstave. Življenjska pot pesnika, nenavadno razgibana za katoliškega duhovnika, odseva duh časa, v katerem se rojeva želja po narodni enotnosti in borba za obstanek slovenskega jezika. Gregorčičeva misel o teh velikih vprašanjih je zapisana v številnih narodno buditeljskih pesmih. Dolgoletni boj, ki se je vnel med njegovimi privrženci in zagretimi nasprotniki, je prerasel v skoraj politični obračun med svobodomisleci in tradicionalisti. Napadi na umetnikovo občutljivo srce, sprva tako čisto, odprto in osvobojeno vsake zlonamernosti, so v njem sprožili dvom vase in v svojo umetniško moč. Nenehne ustvarjalne krize in depresije so botrovale vse hujšim težavam z zdravjem, ki jim je na koncu podlegel. Skozi vse to pa kot žarek presevajo neizpolnjena, nikoli pozabljena čustva do dekleta, iz katerih so vzklile najlepše ljubezenske pesmi.
Avtorica besedila se po Aleksandrinkah in Edi – Zgodba bratov Rusjan v svojem novem delu še tretjič loteva primorske tematike, saj je prepričana, da nam pogled v zgodovino lahko pomaga razumeti in oblikovati našo sedanjost. Gregorčičeva življenjska pot jo vodi k spraševanju o pritisku institucij – najsi bo to cerkev, družina, šola ali država – z zgodbo o vzponih in padcih človeka, globoko razmišljujočega in še globlje čutečega do vsega, kar ga obdaja.
Neda Bric je za to predstavo prejela Primorsko gledališko nagrado Tantandruj za gledališki dosežek za avtorski projekt, igralec Ivo Barišič pa nagrado Tantadruj za igralski dosežek v vlogi starega Simona Gregorčiča. V vlogah mladega in odraslega pesnika pa igrata Peter Harl in Blaž Valič.
Za nakup vstopnic bo blagajna Slovenskega stalnega gledališča odprta uro in pol pred začetkom predstave (tel. št. 040 362542).
 

V sredo, 6. februarja ob 20.30 v veliki dvorani SSG

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme