Kdor ne dela napak v življenju, tudi ničesar novega ne napravi

Piše: Karlo Nanut Fotografije: Urad Vlade RS

Gorica / Seminar za slovenske učitelje in profesorje

Slovesno odprtje letošnjega seminarja za slovenske šole v Italiji je bilo v petek, 2. 9. 2022, v Kulturnem domu v Gorici. Udeležilo se ga je več kot 450 učiteljev in profesorjev iz slovenskih vrtcev in šol od Milj do Špetra, prisoten pa je bil tudi novi generalni konzul RS v Trstu Gregor Šuc. Najprej je prisotne šolnike pozdravila državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar, nato pa iz urada za šolstvo Peter Černic ter generalna direktorica Deželnega šolskega urada za FJK Daniela Beltrame, nazadnje je Andreja Duhovnik, pedagoška svetovalka za slovenske šole v Italiji pri zavodu RS za šolstvo, predstavila predavatelje, ki bodo vodili delavnice v naslednjih dneh.

Glavno predavanje z naslovom Kako v šoli ustvarjati varno okolje za delanje napak? Lahko Hiša eksperimentov služi kot zgled? je imel profesor Miha Kos, ki je diplomiral iz fizike v Mariboru in postal doktor fizike in matematike. Delal je več let kot asistent na znanstvenih fakultetah v Ljubljani. Šel je v ZDA, kjer se je izpopolnjeval v centru znanosti v Novi Mehiki in San Franciscu. Pred 20 leti, po vrnitvi iz ZDA, je v Ljubljani ustanovil Hišo eksperimentov, v mednarodnem merilu izjemno uspešen center znanosti, ki vzgaja radovedneže, raziskovalce vseh starostnih skupin. Je tudi avtor številnih knjig s področja znanosti, sam pa piše tudi poezije. Nekatere so izšle v knjigi Soneti znanosti. V ZDA se je tudi seznanil z novimi načini komuniciranja znanja. Zdrav humor, radovednost in naravoslovno usmerjenost je podedoval po očetu Božu Kosu, ilustratorju, karikaturistu in piscu stripov, ki ga vsi učitelji dobro poznajo. Njegovo predavanje je tako bilo prežeto s humorjem in dobro voljo. Poudaril je, da je življenje polno problemov, ki jim ni konca. In prav to daje življenju čar. Treba se je spopasti s problemi in tudi delati napake, saj prav to obogati življenje človeka. Einstein je povedal: “Kdor ne dela napak v življenju, tudi ničesar koristno novega ne napravi.” Kos je že leta 1992 ustanovil družinsko podjetje in kot urednik začel izdajati revijo za radovedne otroke Petka, ki jo je oče Božo opremljal z zabavnimi risbami. Sam pravi, da je lepo imeti starše, ki te spodbujajo in te pravzaprav porinejo v življenje. Njegova metoda učenja pa se drži misli: več uspeha ima učitelj pri poučevanju ne, ko uči druge, ampak, ko druge spodbuja, da se sami učijo. Hiša eksperimentov, ki jo je ustanovil v Ljubljani, je bila novost, ker ima cilj, da pripravi ljudi, da dvomijo in da razmišljajo. To pa počnejo z raznimi eksperimenti. Bistvo pri eksperimentu, je povedal Kos, je to, da se vzpostavi dialog, iz katerega privre tudi radovednost.

Seminar se je popoldne preselil v avditorij visokošolskega centra, kjer so svoje izkušnje predstavile letošnje Osimo štipendistke Damjana Kobal, Irina Antoni, Valentina Korošec, Marija Kostnapfel, Romina Mavec, MarijaKristina Milič, Barbara Persič in Silvana Vogrič.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme