Dežela FJk

Kdor ljubi mlade, bo našel pot do njih!

Kdor ljubi mlade, bo našel pot do njih!

Relikvarij sv. Boska tudi na Opčinah za slovenske vernike

Slovenska verska skupnost v Trstu se je ob molitvenem srečanju in kasnejšem slavnostnem bogoslužju v soboto, 4. marca, zbrala v župni cerkvi sv. Jerneja, da bi se priporočila sv. Janezu Bosku. Priložnost je bila nadvse pomembna, saj so posmrtni ostanki velikega svetnika, zbrani v stekleni krsti, stali pred glavnim oltarjem v prezbiteriju. Urna z don Boskovo podobo nosi v sebi veliko dragocenost: shranjeno svetnikovo desno roko. Z njo je blagoslovil toliko ljudi, mladim je podarjal zakrament odpuščanja, delil kruh življenja. Njegova desnica je bila znamenje ljubezni, opore in rešitve za toliko mladih, slabotnih in zapostavljenih. Vse zato, da bi bili ti mladi “srečni že tukaj na zemlji in v večnosti! ”, kot je sv. Bosko napisal v molitveniku Preskrbljeni mladenič. Romanje relikvij sv. Bosca se je na Slovenskem in v naših krajih namreč začelo 1. maja, trajalo pa bo do 17. maja. Leta 2015 bomo obhajali 200-letnico rojstva ustanovitelja salezijanskega gibanja sv. Janeza Boska. V okviru priprav na okroglo obletnico že štiri leta poteka svetovno popotovanje urne s posmrtnimi ostanki svetnika. Do praznovanja 200. obletnice svetnikovega rojstva (16. avgust 2015) bodo njegove relikvije obiskale vseh 5 celin oziroma 130 držav, v katerih je navzoča salezijanska karizma. Dogodek poteka pod geslom Svetnik med nami.
Sv. Janez Bosko (1815–1888) je živel v 19. stoletju v času industrijske revolucije. Pri dveh letih mu je umrl oče. Kot duhovnik je deloval v italijanskem mestu Turin, kamor je s trebuhom za kruhom prihajalo veliko mladih. Za svoje trdo delo so prejemali (pre) skromno plačilo in bivali v neživljenjskih razmerah. Boj za preživetje jih je silil tudi v krajo, zaradi česar so se neredko znašli v zaporu. Veliko jih je zaradi težkih razmer prezgodaj umrlo. Don Boska je tak položaj mladih globoko pretresel. Odločil se je, da jim bo podaril vse svoje življenje. V oratoriju, kot je poimenoval svojo vzgojno ustanovo, je zbiral na tisoče mladih. Z namenom, da bi se njegovo delo za mlade nadaljevalo, je l. 1859 ustanovil redovno družbo salezijancev (po sv. Frančišku Saleškem), ki se po njegovem zgledu posvečajo predvsem vzgojnim in pastoralnim dejavnostim za mlade: skrbijo zlasti za preventivno vzgojo, ki temelji na razumu, veri in ljubezni, da bi v svojem življenju postali dobri kristjani in pošteni državljani. Danes so salezijanci (blizu 16.000 članov) navzoči v 130 državah na vseh celinah sveta, v Sloveniji pa so prisotni od leta 1901: v Trst pa so salezijanci začeli skrbeti za slovenske vernike po drugi svetovni vojni.
Pred nekaj meseci je v opensko cerkev prispel relikvarij s svetinjami francoske svetnice sv. Bernardke lurške: takrat in tokrat je sv. mašo ob somaševanju slovenskih duhovnikov vodil škofov vikar za Slovence g. Tone Bedenčič. Najbrž pa so openskega dekana zaradi njegove pripadnosti salezijanskemu redu tokrat prevevala posebna čustva. Slednja je poskušal posredovati v svoji homiliji, ko je poudaril, da je Don Bosko “med nami še vedno navzoč v delu za mladino preko salezijanske redovniške skupnosti”. Veliki svetnik je mladim ponujal upanje in prihodnost, kajti “tedanja družba je mladim kradla mladost! ” Mladi se tudi danes nahajajo v stiski in zato potrebujejo dobre vzornike, začenši s starši: “Kdor ljubi mlade, bo našel pot do njih: mladim mora naša družba ponujati zdravo okolje in vero v Jezusa Kristusa”, je dejal škofov vikar za Slovence. Ob koncu slovesnega bogoslužja, ki ga je oplemenitilo petje Združenega zbora ZCPZ, je predstojnik slovenskih salezijancev Janez Potočnik zahvalil župniji in vsem sodelujočim, zlasti otrokom, ki so v prvi vrsti sledili sveti maši: gotovo je nad njimi bdel duh sv. Janeza Boska.
IG

09.05.2013

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2018 Noviglas, Vse pravice pridržane!