“Kdor hoče biti velik, naj bo vaš strežnik!”

V četrtek, 25. junija, je bilo v koprski stolnici diakonsko posvečenje. Na državni praznik se je v stolnici zbralo veliko ljudi, ki so v času pandemije morali spremljati posvečenje z maskami, kot to predvidevajo določila proti širitvi koronavirusa.
Koprski škof dr. Jurij Bizjak, ob katerem je somaševal z velikim številom duhovnikov tudi upokojeni škof msgr. Metod Pirih, je v diakona posvetil edinega primorskega bogoslovca, ki bo, če Bog da, prihodnje leto tudi edini koprski bogoslovec, ki bo postal duhovnik. Mladi Tilen Kocijančič je doma iz Bertokov in v koprsko stolnico je prišel pripravljen, odločen in dovolj ponižen, da ga je škof lahko posvetil v diakona.
Diakonat je prva stopnja svetega reda. Navadno diakonsko posvečenje prejmejo kandidati za duhovništvo, Cerkev pa je po drugem vatikanskem cerkvenem zboru (1962–1965) kot samostojno službo, ki jo lahko prejmejo samski ali tudi že poročeni možje, ponovno vzpostavila tudi stalni diakonat. Diakonska služba je predvsem služba služenja. Diakoni lahko berejo in oznanjajo Božjo besedo, prisostvujejo pri sklenitvi zakramenta sv. zakona, delijo blagoslove ter vodijo krščanski pogreb.
“Kdor hoče biti velik, naj bo vaš strežnik”! je Jezus naročil svojim apostolom in prav o tem je spregovoril tudi koprski škof dr. Jurij Bizjak, ki je v pridigi izpostavil vlogo diakona v Cerkvi in večkrat ponovil, da mora diakon služiti drugim.
Sledil je obred, med katerim se je Tilen Kocijančič ulegel z obrazom proti tlom, ko pa je bil posvečen v diakona, se je pridružil somaševalcem ob oltarju.
JUP

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme