Slovenija

Katedrala svobode, morebitno novo gibanje ali stranka politične desnice!

Katedrala svobode, morebitno novo gibanje ali stranka politične desnice!

Piše Marijan Drobež: Melania Trump in Aleksander Čeferin najbolj vplivna Slovenca

V Sloveniji so razmere take, da skoraj vsako civilno družbeno gibanje ali stranka ponuja svoj predlog ali program za premostitev zapletov in zastojev v državi. Po mnenju vira, uporabljenega za ta zapis s prvinami komentarja, “bo vsem dovolj vrtenja v krogu, ki ne pripelje nikamor”. Razširilo in utrdilo se je prepričanje, da Slovenija na najpomembnejših področjih družbenega sistema še ni pravna in demokratična država, nekatera dogajanja pa gredo celo v smer represije in stanja, kakršna sta bila v prejšnji državi. Premier Marjan Šarec si s populističnimi izjavami in nastopi poskuša zagotoviti politično prihodnost, medtem ko se politično levo usmerjeni mediji izogibajo celoviti obravnavi perečih in aktualnih tem.
Vse kaže, da se uresničevanje reform (preobrazb) ponovno oddaljuje, ker se politične stranke zdaj že ukvarjajo s pripravami na volitve poslancev v evropski parlament; te bodo domnevno v drugi polovici meseca maja. Slovenske parlamentarne stranke zatrjujejo, da imajo med svojim članstvom dovolj kandidatov, ki bi lahko bili uspešni poslanci evropske povezave. Ob začetku priprav krožita le imeni Tanje Fajon iz stranke Socialnih demokratov in dr. Milana Zvera iz Slovenske demokratske stranke. Oba sta sicer že dolgoletna poslanka oziroma poslanec v evropskem parlamentu.
Med novostmi, ki naj bi prebudile politične zaplete in blokade v Sloveniji, je nastala pobuda za ustanovitev bodisi novega civilno-družbenega gibanja ali pa politične stranke z imenom Katedrala svobode. Tako se je imenoval še vedno aktualen projekt velikega slovenskega arhitekta, Jožeta Plečnika, za zgraditev poslopja slovenskega parlamenta. Morebitna nova politična stranka desnosredinske usmeritve bi morda lahko, tako menijo njeni predlagatelji, povečala možnost večjega uspeha politične desnice na volitvah in s tem nastanka drugačnih vladnih koalicij. Novega gibanja ali politične stranke ne bi vodil ali usmerjal Janez Janša, “ampak bi jo usklajevala politično nevtralna osebnost, ki bi bila deležna zaupanja nosilcev slovenske politične sestave”. Pobudniki novega gibanja ali stranke so intelektualci oziroma politiki Peter Jambrek, Matej Avbelj, Dimitrij Rupel, Romana Jordan, Žiga Turk, Tomaž Zalaznik, Jure Zupan in Majda Pučnik Rudl.
Med dogodki, ki vzbujajo odmeve in pozornost, je lestvica stotih najbolj vplivnih Slovencev v letu 2019, ki so jo sestavili v tedenskem magazinu Reporter. Na vrhu vplivnežev so še vedno politiki na najvišjih državnih funkcijah, prav tako tudi odločilni upravljalci političnega zakulisja. Več pa je vplivnih gospodarstvenikov. Vpliv se sicer lahko pridobi s funkcijami, položaji, tudi s kapitalom, a poleg formalnega je pomemben tudi neformalen vpliv. Pri tem pa lahko uporabijo le subjektivno oceno.
Na prvi dve mesti lestvice 100 vplivnih v letošnjem letu so v tedenskem magazinu Reporter uvrstili Slovenca, ki sta vplivna tudi v evropskem in svetovnem merilu. Čeprav je vloga prve dame ZDA predvsem protokolarne narave, je vpliv Melanie Trump na globalni ravni neprimerno večji kot pa vpliv kakega politika ali gospodarstvenika v njeni rojstni državi. Kot življenjska sopotnica lahko pomembno vpliva na odločitve ameriškega predsednika Trumpa. Drugi na spisku vplivnih je predsednik evropske nogometne zveze Uefa, Aleksander Čeferin. Kako pomembna in vplivna je ta funkcija, ponazarja že podatek, da proračun Uefe v mandatu štirih let znaša kar 12,3 milijarde evrov. Slovenci naj bi se sicer sploh še ne zavedali, na kako pomembnih in vplivnih položajih sta ta dva naša rojaka. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

20.01.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!