Dežela FJk

Kar tako naprej!

Kar tako naprej!

13. tekmovanje otroških in mladinskih zborov Zlata grla

Za mlade pevce in ljubitelje zborovske glasbe je bil ta pomladanski konec tedna še posebno pester. Že trinajstič zapored se je namreč v režiji Prosvetnega društva Vrh Sv. Mihaela zvrstilo srečanje otroških in mladinskih zborov, Zlata grla.
V soboto, 13. aprila 2013, je bil na vrsti revijski del, ko je v veliki dvorani Kulturnega centra Lojze Bratuž v Gorici nastopilo sedem zborov. Goriško so predstavljali OPZ Mali Veseljaki iz Doberdoba, OPZ Štmaver (na sliki) , Otroški cerkveni pevski zbor Štandrež in OPZ F. B. Sedej iz Števerjana. S Tržaškega je tokrat pripotoval samo en zbor, OPZ Vesela Pomlad z Opčin, posebno pa so bili veseli kar dveh zborov iz Benečije, in sicer OPZ Mali Lujerji in Dekliškega mladinskega zbora Glasbene matice iz Špetra. Zvrstil se je pisan program, prevladovale so ljudske in umetne slovenske skladbe, slišali pa smo lahko tudi ritme angleške lahkotnejše glasbe. Poleg izkušenih in poznanih dirigentk in dirigentov so zbore vodile tudi sveže pečeni zborovodje, kar dokazuje živost in stalno razvijanje zborovske scene v našem prostoru.
V nedeljo, 14. aprila, so odrske deske KCLB imele v gosteh tekmovalni del Zlatih grl. Strokovno žirijo so tokrat sestavljale tri slovensko in evropsko uveljavljene dirigentke, Andreja Martinjak, Damijana Vončina ter Tamara Stanese, ki so presojale izvedbe petih zborov. Umetniško vodstvo je letos prevzela Mateja Černic, dirigentka DVS Bodeča neža. Ob podelitvi priznanj je vsem udeležencem čestitala in podčrtala visoko raven tekmovanja ter složnost mnenj med žirantkami. Prireditelje je ob letošnji izvedbi veselilo predvsem dejstvo, da so zbori prišli tako iz Goriške in Tržaške kot iz Benečije in Slovenije. Pogrešali pa so večji odziv zamejskih zborov. Tekmovanje želi namreč biti predvsem priložnost soočanja z mnenjem strokovne komisije pred nastopom zbora na regijskem ali državnem tekmovanju, lepo priložnost naj torej zbori izkoristijo.
Komisija je OŠ Livade iz Izole in Mladinski vokalni skupini Vesela Pomlad ter zborovodji obeh sestavov Andreji Štucin Cergol podelila srebrno priznanje. Zlato priznanje je prejel OPZ Dr. Bogomirja Magajne iz Divače z dirigentko Ado Škamperle, obenem je zbor tudi dobitnik priznanja za najboljšo izvedbo slovenske ljudske pesmi. Pod vodstvom Mirka Ferlana so zlato zaslužili tudi pevci in pevke MlPZ Igo Gruden iz Nabrežine, ki so ob tem slavili tudi kot najboljši mladinski zbor in prejeli posebno priznanje za najboljšo izbiro programa. Presenetil je OPZ osnovne šole iz Romjana pod vodstvom Lucije Lavrenčič, ki je bil nagrajen z zlatim priznanjem z odliko in bil obenem najboljši otroški zbor, prejel pa je še dve posebni priznanji, za najboljšo izvedbo slovenske umetne skladbe ter za najboljšo klavirsko spremljavo, ki je izvenela izpod prstov pianistke Zulejke Devetak.
Oba popoldneva sta uvedla OPZ Vrh Sv. Mihaela s prisrčno recitacijo pozdravnih verzov ter misel predsednice društva Karen Ulian. Predsednica je poudarila predvsem pomen vztrajanja pri vlaganju truda v zbore, saj lahko po lastnih izkušnjah pove, da iz malega raste veliko in da je vsak trud nazadnje poplačan.
Dobro izpeljano dvodnevno pevsko srečanje naj zborom, podobno kot pomlad, prinese novih energij in vzpodbud za nadaljnjo kakovostno rast in glasbeno poustvarjanje. S toplim vabilom za udeležbo na 14. izvedbi ter klicem “kar tako naprej! ” se Zlata grla poslavljajo. Do naslednje pomladi!
LT

17.04.2013

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!