Kar deset premiernih in vrsta drugih, tudi gostujočih predstav

Piše: IŠA

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica / Predstavitev sezone 2023-2024

Čeprav se letošnja gledališka sezona v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica ni še povsem izpela, saj so na vrsti še ponovitve abonmajskih predstav – koronavirus je v jeseni in pozimi še šaril po gledaliških prostorih in zaviral delo -, je vodstvo gledališča, skupaj z igralcema Marjuto Slamič in Radošem Bolčino ter režiserko Matejo Kokol, v četrtek, 1. junija 2023, že predstavilo naslednjo abonmajsko sezono, ki se obeta zelo bogata, saj bo v njej kar deset premiernih uprizoritev. Direkorica Mirjam Drnovšček je po uvodnem pozdravu poudarila, da se je SNG Nova Gorica udeležilo kar treh pomembnih festivalov (Sterijinega pozorja v Novem Sadu, festivala v Prištini in Borštnikovega srečanja), kar tudi odraža kvaliteto gledališča. Ob omembi težav, ki jih je gledališče imelo tudi v tej sezoni zaradi še obstoječega koronavirusa – predstava Mojster in Margareta je v jeseni doživela le premiero, komaj zdaj so si sledile ponovitve –, upa, da bo prihodnja sezona zadihala s polnimi pljuči in da bodo odigravali predstave v nekem normalnem ritmu. Želi si, da bi bila sezona tako ali drugače sproščena v odnosih in predstavah, čeprav vse predstave ne bodo sproščene. Pomembno je, da gledalec odide iz gledališča z zavestjo, da mu je predstava nekaj dala. Z gledalci želijo “deliti vse tisto, kar opazimo v svetu, ki nas obdaja in nas zbode, nasmeji ali razžalosti, vse to prenašamo na oder in doživljamo za vas, nekatere stvari delamo zato, da jih delite z nami – sreča in ljubezen sta gotovo najboljši stvari, ki ju lahko širimo. So pa tudi stvari, ki jih prenašamo na oder, da vam tega ne bi bilo treba doživljati v svojem življenju”, je zatrdila Mirjam Drnovšček in to tudi napisala v zelo lepo izoblikovani, pregledni programski knjižici, ki je opremljena z umetniškimi fotografijami vseh igralcev domačega ansambla pa še direktorice in umetniškega vodje. Umetniški vodja Marko Bratuš je pojasnil, da tudi tokrat sezone ne bo povezovala neka rdeča nit, ker je sam ne mara, bo pa vsebovala nekaj značilnosti: prvi del sezone bo bolj “slovenski”, ker bo v njem prisotna slovenska dramska literatura; naslednja sezona bo lahkotnejša od minule, saj bo nekoliko bolj satirično usmerjena, zaznamovala pa jo bo tudi neka posebna poetičnost.

Abonmajski spored se bo začel v ozračju komedijskega žanra. Uverturo bo septembra 2023 na velikem odru odigrala krstna uprizoritev satirične komedije Šov ob koncu sveta, ki jo je spisal Nebojša Pop-Tasić, nastaja pa v režiji Mateje Kokol, ki je v SNG Nova Gorica lani režirala mladinsko predstavo Neustrašne. Šov ob koncu sveta, glasbeno-gledališka satira, v svojem bistvu preizprašuje konec, človeško življenje, smisel smrti, skupnosti in soodgovornosti, pa tudi gledališče in njegovo bistvo – gledalca. V oktobru bo na malem odru v koprodukciji AGRFT krstno zaživela predstava Umirajoči bog Triglav, po manj poznani zgodovinski povesti Franceta Bevka. Mlada režiserka Mojca Madon z njo končuje magistrski študij gledališke režije na AGRFT. Zgodba se navdihuje po resničnih dogodkih iz l. 1331, ko je čedadski inkvizitor posekal sveto drevo in s kamenjem zasul studenec, ko je ugotovil, da ju Kobaridčani na podlagi stare vere še vedno častijo. V relativno kratki zgodbi se zvrsti veliko dogodkov, zato je živa in kliče po ustvarjanju gledališkega dogodka na osnovi pripovedi. Režiserka v Bevkovo gradivo vstopa z ekipo in njihovimi avtorskimi doprinosi, pri tem je ne zanima zgolj zgodba, “ampak sinteza z odzvenom konfliktov posameznik-družba, manjšina- večina, napredek–tradicija, žrtev–rabelj”. Novembra bo na velikem odru krstna uprizoritev po motivih romana Pod svobodnim soncem F. Saleškega Finžgarja, enega temeljnih del slovenske literature ne samo zaradi močne narodnobuditeljske vrednosti, temveč tudi vrhunske romaneskne razkošnosti. “V spopadu velikega, močnega, čarobnega, osvajalskega in okrutnega Bizanca na eni strani ter malih, bojevitih svobode željnih barbarov na drugi, nastane osupljiv izmišljen svet, v katerem se odvija miselna igra prepoznavanja demonov lastnega časa in v katerem se odpirajo zelo zanimiva in aktualna vprašanja”. Zgodba je doživela že različne priredbe, tudi upodobitev v stripu Damijana Stepančiča in Gorana Vojnovića. Prav Vojnovića je navdihnila k pisanju izvirnega dramskega besedila oz. reinterpretacije zgodbe. Predstavo, katere  koproducenta sta Drama SNG Maribor in Cankarjev dom Ljubljana, bo režiral Aleksander Popovski.

Ko se bo k nam že pripeljalo novo leto, bo na malem odru krstna uprizoritev tragedije Ubesedovanje Pier Paola Pasolinija (Affabulazione, 1966-1970), ki je “lucidna ironija ojdipovske zgodbe”. Predstavo, ki bo skozi tematizacijo generacijskega boja preizpraševala širši kontekst Pasolinijevega razmisleka o razrednem boju, manjšinski tematiki in moči umetnosti v dobi kapitala, bo režiral Jan Krmelj. Režiser Stiliyan Petrov bo pa režijsko obdelal dramo Ko se mrtvi prebudimo Henrika Ibsena. Njena premiera bo marca na velikem odru. Drama “koplje po bolečinah neizpolnjenega življenja, neizsanjanih sanj, nedoseženih ciljev v ljubezenskem, ustvarjalnem in duhovnem smislu ter se sprašuje, ali lahko morda dobimo še drugo priložnost, ko izgleda, da je že vse prepozno, in smo se, medtem ko smo tehtali med različnimi ljubeznimi, morda odločili narobe”. V aprilu 2024 bo na velikem odru krstna uprizoritev tragikomedije, ki sta jo štiriročna stkala Marko Bratuš in Haris Pašović, Najboljša evropska predstava. Porodila se bo kot mednarodna koprodukcija gledališč Teatr im. J. Kochanowskiego w Opolu, Poljska; Fondazione Teatro Due, Parma, Italija; Teatro Malta, Malta; Teatri Kombetar i Kosoves, Priština, Kosovo, v sodelovanju z European Theatre Convention (ETC). Zamisel za ta projekt je vzklila v komisiji Borštnikovega srečanja, na katerem sta bila med žiranti Norbert Rakowski, direktor gledališča iz Opol na Poljskem, in režiser Haris Pašović. Zamislila sta si, kako bi lahko preko dilem, s katerimi se soočajo žirantje festivala, spregovorili o stanju gledališča v Evropi danes. Zdaj se bo ta ideja s pomočjo ETC tudi uresničila.

Ob že skoraj iztekajoči se sezoni bo v maju 2024 na velikem odru zablestela glasbena komedija Williama Shakespearja Mnogo hrupa za nič (Much Ado About Nothing, 1600) v režiji Ivane Djilas. Ena najlepših komedij svetovne dramske zakladnice, o dveh parih zaljubljencev z različnimi pogledi na zaljubljenost, bo v ospredje postavila konflikt, ki nastane, ko se po dolgem času iz vojne vrnejo možje in doma najdejo ženske, ki so se v tem času navadile na življenje brez njih. V sodobnem duhu emancipacije predstava spregovori o samoodločanju, samostojnosti, svobodi.

Tudi letos SNG Nova Gorica nudi svojim ustvarjalcem, članom igralskega ansambla, možnost, da se predajo lastnim umetniškim vzgibom in okusom in postavijo na oder gledališko delo v lastni režiji. Tako bo kot produkcija Studia Nova Gorica pod režijskim vodstvom Radoša Bolčine, ki je pred časom zelo uspešno zrežiral dramo Kdo se boji Virginie Woolf?, v novembru 2023 8na malem odru zaživela Oleanna, ena najslavnejših in največkrat uprizarjanih iger sodobnega ameriškega dramatika, pisca in režiserja Davida Mameta. Avtor v intelektualno kompleksni in tehnično dovršeni mojstrovini, ki jo je l. 1994 priredil v film z enakim naslovom, vzetim po ljudski pesmi, raziskuje odnos med študenti in profesorji, moč avtoritete, definicijo spolnega nadlegovanja, destruktivnost napačne komunikacije in pretirane politične korektnosti.

V januarju 2024 bo na Gimnaziji Nova Gorica krstna uprizoritev igre Zvezdice Jake Smerkolja Simonetija v režiji Žive Bizovičar. Koproducent predstave je European Theater Convention (project ETC Young Europe IV: Unheard voices), cilj tega projekta je v dramatiki dati besedo različnim obrobnim glasovom in ustvariti uprizoritev, ki ne “vabi mladih v gledališče, ampak gre gledališče k njim”. Izhodišče vsebinskega razpleta je spor med dvema dijakoma, blestečim športnikom in odličnjakom. Skozi njune pogovore se razkrije ozadje tega spora, ki ni samo najstniški izbruh nasilja. Oktobra 2023 pa bo na velikem odru doživela krstno uprizoritev plesna predstava Distanca, ki jo podpisujeta imenitna koreografa in plesalca Michal Rynia in Nastja Bremec Rynia. Predstava s plesom poseže v bistvo človekovega obstoja – bližino.

Kot vselej se bodo med sezono v SNG Nova Gorica zvrstile tudi ponovitve uspešnih predstav iz prejšnjih let. Med desetimi gostujočimi predstavami slovenskih gledališč bo tudi SSG Trst s predstavo Kakor v nebesih (Kay Pollak, Carin Pollak) v abonmaju Nedelja popoldan.

Novogoriško gledališče bo tudi v novi sezoni poskrbelo za svoje najmlajše obiskovalce. Kot vselej bo predstave zanje ponudilo v abonmajih Mali polžek, Veliki polžek in Lutkovni polžek. Poleg tega bo igralka Medea Novak še naprej vodila ob sobotah popoldne Gledališke igralnice, namenjene otrokom od 7. do 12. leta. Najstniški gledališki navdušenci pa bodo odkrivali zakonitosti čarobne gledališke umetnosti v Mladem odru Amo, ki deluje že od l. 1977. Štiri desetletja ga je vzneseno vodil režiser in mentor Emil Aberšek (1950-2017), l. 2014 pa je vodstvo prevzela dramaturginja Tereza Gregorič.

SNG Nova Gorica ponuja vrsto abonmajev: Premiera, Redni, Nedelja popoldan, Velike zgodbe, Od blizu, Mladi, Konto, ki je idealen za vse tiste, ki imajo radi več svobode, vključuje namreč 8 predstav po lastnem izboru, Nedeljska gledališka srečanja in Kombinacija abonmaja Nedeljska gledališka srečanja in abonmaja Nedelja popoldan. Abonenti prihranijo glede na cene vstopnic 40 % in imajo različne ugodnosti. Podrobne informacije so tudi v programski knjižici za novo sezono.

Spomladanski vpis abonmajev poteka od 3. junija do 30. junija 2023, jesenski pa od 28. avgusta do 20. septembra 2023.

Vpis je možen pri blagajni SNG Nova Gorica Trg Edvarda Kardelja 5. T. 053352247 blagajna@sng-ng.si V času vpisa abonmajev je blagajna odprta vsak delavnik od 10.00 do 12.00 in od 15.00 do 18.00, ob sobotah ob 10.00 do 13.00. Informacije T. 053352250/51 E. info@sng-ng.si

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme