Kar delamo zdaj, je le izhod v sili, ni končni cilj!

Piše: Urška Petaros

POGOVOR Rossana Paliaga, predsednica ZCPZ

V zadnjem letu se je popolnoma spremenilo zborovsko življenje. Zborovsko petje je bilo označeno za eno najnevarnejših dejavnosti v času širjenja virusa, zaradi česar so morali pevski sestavi za več mesecev prekiniti svoje delovanje ali se zateči na splet. Z novimi razmerami so se morali spopasti tudi zbori, včlanjeni v Zvezo cerkvenih pevskih zborov (ZCPZ) iz Trsta pa tudi zveza sama. O tem, kako so se znašli v novi situaciji, smo se pogovorili s predsednico ZCPZ Rossano Paliaga, ki nam je med drugim opisala, kako potekajo spletni projekti (zadnji je bil velikonočni), ki jih organizirajo v času prisilnega zaprtja.

Kako se je spremenilo delovanje ZCPZ v času pandemije?

Pred pandemijo smo dejansko delovali izključno z dogodki v živo, če izvzamemo založniško dejavnost. Temu lahko dodamo, da se specifično ukvarjamo z dejavnostjo, ki so jo od samega začetka označili kot zelo nevarno: zborovsko petje. Zato so spremembe očitne. Med prvim zaprtjem smo v stalnem stiku z deželnimi in škofijskimi referenti skušali posredovati članom ažurirane informacije glede predpisov in prepovedi, na začetku poletja pa smo se odločili za spletni “preobrat”, ki bi edini lahko prekinil obvezni molk.

Koliko se je zmanjšalo delovanje?

Delovanje se v bistvu ni zmanjšalo, se je le spremenilo. Naučili smo se novega načina komuniciranja in novih spretnosti. Posvečamo se posodabljanju delovanja, a tudi samega administrativnega ustroja ZCPZ, v skladu z reformo tretjega sektorja, kar terja veliko ekipnega dela. Ugotovili smo tudi, da je koordinacija in realizacija spletnih projektov včasih še bolj zahtevna od organizacije koncerta ali revije.

Priredili smo spletna srečanja, zborovske video voščilnice, koncert v streaming predvajanju in priznam, da nismo vedeli, kaj naj pričakujemo od potencialnih gledalcev. Zato nas je odziv zelo prijetno presenetil in je poplačal trud te prve izkušnje. Božični voščilni venček je dosegel skoraj 1200 ogledov, januarski koncert v stolnici je bil velik uspeh (nad 800 ogledov) in s postno-velikonočnim projektom smo trenutno presegli 900 ogledov. Uporabili smo sredstvo, ki mogoče ni najbolj razširjeno med našimi pevci, a je predstavljalo tudi edino možnost, da vzpostavimo stik z zunanjim svetom in ohranimo priljubljene tradicije. Na ta način smo se približali tudi ljubiteljem glasbe, ki nas do tega trenutka niso niti poznali.

Po božičnem projektu ste organizirali tudi postno/velikonočni projekt. Kaj ste pripravili?

Načrtovali smo cikel zborovskih nastopov za vsak večer velikega tedna do Velike noči. Nismo si predstavljali, da bodo prazniki potekali brez omejitev, a smo preveč optimistično mislili, da bomo lahko posneli zbore, ki naj bi peli z masko in s primerno medsebojno razdaljo med pevci. Ko je tudi to postalo nemogoče, se nismo vdali in smo pomislili, da bi lahko ob tej priložnosti preusmerili pozornost na instrumentaliste. Rdeča nit so bili seveda organisti, nazadnje še pritrkovalci, ki so del naše ZCPZ. Dodali pa smo še druge, odlične glasbenike našega območja, ki so nam pomagali ustvariti tisto posebno, ponotranjeno vzdušje tega intenzivnega poglavja liturgičnega leta. Odgovorili smo tudi na prošnjo po besedah, ki bi ojačile vsebine teh glasbeno-duhovnih srečanj, zato je naša odbornica Majda Cibic pripravila serijo priložnostnih misli in je izbrala tudi vrsto poezij duhovnika in pesnika Alberta Miklavca ob 25-letnici njegove smrti. Da bi raznolike vsebine pridobile zaokroženo umetniško obliko, je zaporedje točk sestavil Mirko Ferlan, ekipa Studio Trak pa je podpisala montažo, ki vsebuje veliko sugestivnih podob, med katerimi so nekatere posnete z dronom. Kar objaviš na spletu, ostane in doseže najrazličnejše gledalce, zato si želimo, da bi gledali in poslušali čim bolj kakovostno oblikovane “vizitke” naših kulturnih prizadevanj.

Med pomembnejše dejavnosti ZCPZ prav gotovo spadajo razne revije, kot so Pesem mladih, Pesem jeseni … Bodo te ponovno dobile svoj prostor po pandemiji ali boste v tem času spremenili format?

Kar smo  pridobili na področju novih kompetenc in načinov komuniciranja, bo obogatilo prihodnjo dejavnost ZCPZ s širšo paleto ponudb in načrtov. Mislim pa, da ni treba poudarjati, da bomo ponovno zaživeli le, ko bodo naši zbori lahko nastopali v normalnih razmerah, v živo. Revije, ki ste jih omenili, tako kot mnoge druge, dolgoletne dejavnosti, so naša identiteta in zgodovina. Kar delamo zdaj, je le izhod v sili, ni končni cilj.

Kaj vam v tem času sporočajo zbori s terena?

Cerkveni zbori imajo več glasbenih “obrazov”. Tudi v normalnih razmerah se stalno prilagajajo okoliščinam: določena zasedba pri redni maši je le delno zagotovljena, načrtovanje programov in včasih tudi nastopov mora biti nujno zelo prožno. Praznični nastopi imajo prav tako svoje dinamike, z največjim možnim leskom na vseh področjih. Tretji obraz pa je tisti ljudskega petja, ko zbor sam ali z verniki v cerkvi izvaja preproste, obče znane skladbe. Cerkveni zbori so v tem obdobju zaprtja naredili ravno to: prilagodili so se predpisom in razmeram, velikokrat tudi z uporabo ljudskega nabožnega petja.

Situacija celotnega zborovskega sveta je zelo skrb vzbujajoča, ker prekinitev rednih vaj in posledično druženja s sopevci traja predolgo. Dolgotrajno mirovanje namreč določa razliko med rutino in močno motivacijo, kar je lahko zelo nevarno za ohranitev zasedb ob ponovnem odprtju. Zato mislim in upam, da imajo cerkveni zbori na tem področju posebno spodbudo, ki ni izključno petje, saj je njihovo druženje tudi poslanstvo in motivacija, ki jih privabita na kor.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme