Aktualno

Kapljice zgodovine in kulture v središču Čedada

Kapljice zgodovine in kulture v središču Čedada

PIše Suzi Pertot: Zanimiv večer v palači Craigher v Gabrici

Kljub vročemu poletnemu večeru se je v soboto, 22. junija, v veži palače Craigher – Gabrici, zdaj v lasti družine Costantini, zbralo lepo število Čedajcev in Furlanov, ki jih zanima zgodovina naših krajev. Kulturno društvo Ivan Trinko že vrsto let sodeluje z družino Costantini, ki domuje nekaj metrov stran od društvenega sedeža, na ulici, ki nosi ime po beneškem duhovniku. Kot je v uvodu povedala predsednica društva Jole Namor, se je sodelovanje začelo čisto slučajno, ob poimenovanju čedajske ulice, ko so člani društva Ivan Trinko poiskali stike s prebivalci in jim predstavili svoje delo na kulturnem področju, predvsem pa Ivana Trinka, po katerem je ulica dobila ime. Rodila sta se prijateljstvo in želja po medsebojnem spoznavanju, po kulturni izmenjavi, ki vsekakor in vedno prinaša le rast in bogastvo. Tako družina Costantini leto za letom odpira vrata svoje čudovite vile in ima v gosteh pomembne kulturne prireditve v sodelovanju s slovenskim kulturnim društvom Ivan Trinko.
Letos je bil večer namenjen Vzponom in padcem Čedajskega kapitlja, predavatelja pa sta bila Elisa Morandini, direktorica Krščanskega muzeja in Zaklada stolnice v Čedadu, ter Silvester Gaberšček, etnolog, sociolog in visoki funcionar Ministrstva za kulturo RS.
Morandinijeva, ki je obenem tudi vodja Arhiva Čedajskega kapitlja, je na zelo živahen in duhovit način, ki je značilnost njenih javnih predavanj, predstavila proces med Čedajskim in Videmskim kapitljem. Šlo je za boj za posebne prednostne pravice, trajal pa je izredno dolgo, saj je Čedajski kapitelj obdržal oblast nad čedajskim religioznim življenjem tja do 18. stoletja. Obe mesti sta preko procesov in dokumentov izkazovali pravico do prevlade, Čedad jo je, kot najbolj antično mesto, obdržal zelo dolgo, to pa je jezilo Videmčane, ki so celo z lažnimi dokumenti skušali izsiliti prednost.
Silvester Gaberšček je po rodu doma iz Tolmina, po srcu torej blizu Nediškim dolinam in Benečiji. Po diplomi na ljubljanski Univerzi je pridobil specializacijo iz kulturne antropologije pri prof. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

09.07.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!