Kapital ne sme biti pomembnejši od ljudi

Težak, po industrijskih izpustih smrdeč zrak v Kanalu, v srednji Soški dolini, ni ustavil protestnikov, mediji pravijo, da jih je bilo okoli 1000, ki so se v četrtek, 13. februarja, popoldan zbrali na spominskem shodu pred občinsko palačo. NISMO PODATKI je bilo geslo mirne manifestacije, ki je hotela odgovorne oblasti opozoriti na nevzdržno stanje v okolici Kanala pa tudi v sosednjih občinah, vse do Gorice.
Kot smo v našem tedniku že poročali, cementarna Anhovo, ki je v rokah tujcev, kot gorivo uporablja odpadke, tudi nevarne, ob sosežigu pa se v zrak dvigujejo težke kovine, benzen, prašni in radiaktivni delci ter druge nevarne snovi, ki jih je vsak od udeležencev z lastnimi dihali lahko skozi vso manifestacijo zaznaval v zraku. Kljub temu da je v zadnjih 20 letih umrlo ali zbolelo 2.500 ljudi, in to v občini, ki jih šteje nekaj nad 5000, in kljub temu da je ni družine ali hiše, v kateri ne bi imeli kroničnega bolnika, mačehovska država noče ukrepati. Ravno nasprotno, Salonit Anhovo načrtuje v prihodnjem letu sosežig še večje količine odpadkov.
Da bi opozorili na nevzdržne razmere in na zdravstvene težave doline, ki še danes plačuje visok davek proizvodnji azbesta, je peticijo odgovornim oblastem podpisalo 593 zdravnikov, občani pa so zbrali do danes nad 7000 podpisov.
V četrtek, 13. februarja, je bila napovedana izredna seja za zaprtimi vrati, katere so se poleg županje z občinskimi svetniki udeležili predstavniki Salonita, zdravstvene stroke, Agencije za okolje RS ter Ministrstev za zdravje in okolje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter Registra raka RS. Protestniki so jih pričakali mirno in v tišini. Medtem ko so vstopali v sejno dvorano, so ob stopnišču stali otroci s transparenti, sveče na ploščadi so bile tih spomin na vse bolne in umrle, nad plakati, ki so zahtevali spoštovanje ljudi, njihovega zdravja ter bivalnega okolja, pa so plapolale slovenske zastave. Zaskrbljeni obrazi, objemi in stiski rok so bili dokaz trdne solidarnosti, ki veže ljudi, za življenje katerih kapital nima posluha. Ko so se vrata v sejno dvorano zaprla, je na malem trgu zadonela slovenska himna. Marsikomu so se orosile oči, otroci so pogumno dvignili table z zahtevo po boljših pogojih za svojo mladost, množica pa je dostojanstveno, brez vpitja, kričanja, zmerjanja ali neprimernega vedenja v tišini zapustila ploščad pred sejno dvorano ter se napotila proti občinski stavbi, kjer naj bi pričakala konec seje in novice o usodi prelepe Soške doline.
Vse naokrog po vasi so domačini postavili umetniške instalacije o temi okoljske problematike in sosežiga v Anhovem, slike in table s podatki o onesnaženju. Medtem ko je za zaprtimi vrati potekala seja med lokalnimi oblastmi in vsemi pristojnimi za reševanje problema, so predstavniki civilne iniciative DANES, ki je bila pobudnik mirnega spominskega shoda, orisali udeležencem, kakšen je položaj lokalnega prebivalstva. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Suzi Pertot: Cementarna Anhovo, vzrok bolezni in smrti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme