Kaotičen začetek šolskega leta

Piše: DD

Giacomini o odprtih vprašanjih slovenske šole

Odprtih vprašanj v svetu naše šole je kar nekaj. O nekaterih, ki so posebno pereča v zadnjih mesecih in v pričakovanju na novo šolsko leto, je bil govor na srečanju, ki ga je 3. avgusta priredil Sindikat slovenske šole v Kulturnem centru Lojze Bratuž in na katerem je imel – ob deželnem tajniku SSŠ Jošku Prinčiču – glavno besedo predsednik Deželne šolske komisije Igor Giacomini.
Covid-19 je znatno pospešil informatizacijo dela v šolskem uradu, kar upraviteljem ustreza, več problemov pa imajo šolniki, še zlasti slovenski suplenti, saj obstajajo težave, ki jih bo treba odpraviti, je začel gost. Najprej je bil govor o postopku za sestavljanje pokrajinskih prednostnih lestvic za zaposlitve za določen čas za habilitirane pedagoške delavce in za učno osebje, ki sicer ima ustrezen naziv, nima pa habilitacije. Vpisovanje, katerega rok je potekel 6. avgusta, je bilo možno edino preko spleta in izpolnjevanje obrazcev je bilo, kot je bilo slišati, zapleteno in polno ovir. Za tiste, ki so habilitirani, se ni spremenilo nič. Težje je seveda za tiste, ki so diplomirali v Sloveniji (pedagoško-andragoška izobrazba, PAI) in nimajo strokovnega izpita. Pravni sistemi in pedagoški programi v dveh državah so pač toliko različni, da taki kandidati nimajo pogojev za vpis v t.i. drugi pas lestvic. Avtomatične poti za priznavanje akademskih in strokovnih nazivov, pridobljenih v Sloveniji, žal ni, je na srečanju, ki so se ga udeležili skoraj izključno šolniki, poudaril Giacomini, ki si pa prizadeva, da bi do tega prej ali slej le prišlo. Ministrstvu za šolstvo namreč nameravajo posredovati prošnjo o uvedbi postopka za priznanje PAI-a. Začetek novega šolskega leta bo vsekakor po Giacominijevem mnenju dokaj kaotičen, in to ne le zaradi posledic epidemiološke krize, temveč predvsem zaradi spletnega postopka sestavljanja lestvic.
Pot vsakega šolnika je drugačna, je ni mogoče primerjati z drugimi, zato ne obstaja formula, ki bi veljala za vse. Zaradi tega tudi niso pripravili primernega priročnika z napotki, o katerem mnogi sprašujejo. Spodbudno je bilo slišati, kar je Giacomini večkrat poudaril, in sicer, da je njegov cilj ta, da bi zaposlili čim več ljudi. In da je “trmast in vztrajen”. Sam je na koncu srečanja, na katerem je odgovarjal na številna vprašanja prisotnih, povedal, da je bil z njim “zelo zadovoljen”, bilo mu je “zelo prijetno”, saj v deželnih uradih nima veliko stikov z učitelji in profesorji. Potrdil je, da ostaja njegov urad na razpolago za vprašanja in dvome. “Delamo na tem, da bomo čim boljši”. Je pa v isti sapi tudi izrazil zaskrbljenost zaradi ne prav spodbudne demografske slike naše narodne skupnosti v Italiji.
Na srečanju v KC Bratuž je Prinčič med drugim z veseljem oznanil, da bo SSŠ od naslednjega meseca končno razpolagal z osebo, ki se bo posvečala izključno delu sindikata in bo lahko nudila pomoč posameznikom, kar so doslej pogrešali, saj so prizadevanja sindikata slonela zgolj na prostovoljnem delu. Urad bo ob določenih urnikih deloval v Trstu in Gorici.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme