Slovenija

Kandidati manjših strank skoraj brez možnosti na evropskih volitvah!

Kandidati manjših strank skoraj brez možnosti na evropskih volitvah!

Piše Marijan Drobež / 10. obletnica razkritja morišča v Hudi jami

Sveti oče je ob kritičnem času in na odgovoren način spodbudil razpravo in ukrepanje o spolnem nasilju v Cerkvi. Na njegovo pobudo je v Rimu potekal strokovni posvet predsednikov Škofovskih konferenc in drugih katoliških izvedencev, pristojnih za ustrezna področja. Vse, kar se je v Cerkvi dogajalo, potrjuje, da je problematika spolnega nasilja pereča in da dosedanje ukrepanje Cerkve ni bilo zadostno. Pokazalo se je tudi, da zgolj predpisi ne zadostujejo. Zaradi tega je treba k problematiki spolnega nasilja v Cerkvi pristopiti na nov način, iskreno in odgovorno. Treba je prekiniti molk in se oddaljiti od tišine, razbiti sokrivdo ter ustvariti možnost, da žrtve spregovorijo. Papež Frančišek je v sklepnem govoru na omenjenem posvetu dejal: “Tudi če bi se v Cerkvi odkril samo en primer spolne zlorabe, ki je sam po sebi že pošasten, bi se s tem primerom soočili z vso resnostjo. Cerkev v upravičeni jezi ljudi vidi odsev jeze Boga, ki je izdan in oklofutan od nemoralnih posvečenih oseb. Odsev nemega krika malih, ki so namesto tega, da bi v Cerkvi našli očetovstvo in duhovne vodnike, naleteli na rablje, bo zatresel srca, omamljena zaradi hinavščine in oblasti. Imamo dolžnost, da prisluhnemo temu zadušenemu nememu kriku”.
Sv. oče pa se je v sklepnem govoru na srečanju oziroma posvetu o spolnih zlorabah v Cerkvi tudi zahvalil “vsem duhovnikom in posvečenim osebam, ki v zvestobi in popolnoma služijo Gospodu ter se čutijo osramočene in na slabem glasu zaradi sramotnega obnašanja nekaterih njihovih sobratov”.
Skoraj sočasno s posvetom v Rimu se je v Sloveniji oblikovala Civilna iniciativa za zaščito žrtev spolnih zlorab v Cerkvi na Slovenskem, z imenom Dovolj je! Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki se je tudi udeležil posveta v Rimu, je opozoril, “da so žrtve tako zlorabljeni kot njihove družine in župnijska občestva, na svoj način pa tudi večina dobrih duhovnikov, na katere pada sum”. Sicer pa je vernike pozval, “naj zlorabe prijavijo”.
Za politiko v Sloveniji pa je značilnih več ponavljajočih se in več novih dogodkov. Premier Marjan Šarec vodi vrtiljak kadrovskih zamenjav v vladi, zadnji je bil odstavljen Jure Leben, minister za okolje in prostor. Predsednik vlade s svojimi trditvami in govorniškimi posegi, v katerih je moč zaznati tudi držo in slog igralca komika, kaže, da bi morda rad postal nekakšna kultna osebnost Slovenije. Njen najbolj vzvišeni glasnik in predstavnik.
Tiste politične stranke, ki so zaradi raznih očitkov in škandalov svojih predstavnikov izgubile vpliv, moč in prestiž, imajo težave s pridobivanjem možnih kandidatov za evropske volitve. Na njihovih volilnih listah bi imele tudi znane osebnosti malo možnosti za izvolitev. Po sedanjih napovedih in javnomnenjskih raziskavah bodo poslance v evropski parlament izvolili v Listi Marjana Šarca, Slovenski demokratski stranki, Socialdemokratski stranki, stranki Levica in po nekaterih napovedih tudi v Slovenski ljudski stranki – krščanskih demokratov. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

10.03.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!