Kamniti gozd s kiparskimi deli sodobnih goriških ustvarjalcev

Piše: JUP Fotografije: JMP

Gorica / Krasna kiparska razstava bo v muzeju sv. Klare na ogled do 17. marca

V muzeju svete Klare v Gorici je še do 17. marca letos odprta krasna kiparska razstava, za katero sta najbolj zaslužni poznavalki goriške likovne umetnosti, likovni kritičarki Emanuela Uccello in Pavla Jarc, ter seveda obe goriški občinski upravi. Gre za doslej zares edino razstavo, ki prikazuje goriške kiparje z obeh strani državne meje in take razstave imajo smisel prav v našem okolju, še posebno v času priprav na leto 2025.

Naslov razstave Silva Lapidea je oksimoron, ki nam prikliče pred oči kamniti gozd, zasnovan s kiparskimi deli na Goriškem delujočih sodobnih ustvarjalcev. Ti se predstavljajo v razstavišču, ki v sebi še vedno skriva sledi nekdanjega samostanskega kompleksa. Razstava je zamisel kuratorke Emanuele Uccello, ki je s sokuratorko Pavlo Jarc avtorica tega čezmejnega razstavnega projekta. Le-ta je nastal na pobudo Občine Gorica, ki z Mestno občino Nova Gorica polno sodeluje prek Kulturnega doma Nova Gorica in Mestne galerije Nova Gorica. Razstava je vključena v program približevanja Nove Gorice in Gorice k Evropski prestolnici kulture 2025 ter prinaša vpogled v stvaritve štiriindvajsetih italijanskih in slovenskih kipark in kiparjev, ki svoja kiparska hotenja udejanjajo v tradicionalnih naravnih materialih, bodisi v lesu bodisi v kamnu. Italijanski ustvarjalci so bili izbrani skupaj s kulturnim društvom za sodobne umetnosti Prologo iz Gorice, ki sodeluje pri projektu. Gre za prvo obširno pregledno razstavo, ki z različnih zornih kotov osvetljuje kiparsko delovanje v tem čezmejnem prostoru. Poleg še živečih avtorjev, ki odpirajo različne vidike kiparske umetnosti in vzpostavljajo svojevrsten dialog skozi raznolike likovne izpovedi, sloge in tehnike – od bolj ekspresionistične neofiguralike do konceptualističnih zasnov in lirične abstrakcije –, se z vsem dolžnim spoštovanjem spominjajo tudi nekaterih prezgodaj umrlih italijanskih in slovenskih kiparjev z Goriškega, ki so pustili pomembno sled v zgodovini umetnosti, in tistih, ki še niso bili dovolj ovrednoteni. Razstava vključuje še umetniško fotografijo, motivno vezano na les in kamen, ki je nastala prav za potrebe tega projekta. V času trajanja razstave se bodo v muzeju in na drugih prizoriščih zvrstile številne aktivnosti: vodeni ogledi s kuratorkama in srečanja z umetniki, izobraževalne delavnice za šole, pogovori na temo čezmejnega sodobnega kiparstva, predstave sodobnega plesa, vodeni izleti po gozdovih in kamnolomih s poudarkom na lokalni enologiji. Tako sta kuratorki minuli konec tedna osebno vodili lepo število obiskovalcev po razstavi in spregovorili o posameznih razstavljenih kipih, predvsem pa umetnikih. Na razstavi so na ogled dela, ki so jih naredili: Vittorio Balcone, Edi Carrer, Stefano Comelli, Paolo Figar, Arianna Gasperina, Boštjan Kavčič, Vasja Kavčič, Damjan Komel, Anja Kranjc, Roberto Kusterle, Roberto Merotto, Claudio Mrakic, Roberto Nanut, Negovan Nemec, Vladimir Makuc, Giovanni Pacor, Nedeljko Pečanac, Zmago Posega, Gorazd Prinčič, Angelo Simonetti, Nika Šimac, Robin Soave, Franco Spano’, Lara Steffe, Enzo Valentinuz, Ana Žerjal.

Med ogledom razstave sem na razstavišču srečal kiparja Paola Figarja, čigar kipe poznam že dolgo, saj je goriški kipar sodeloval s slovenskimi društvi in razstavljal v naših prostorih; bil je izjemno vesel razstave in tudi kataloga, ki naj bi kmalu izšel. Predvsem pa je bil vesel, ker se je lahko po dolgem času končno spet predstavil goriškemu občinstvu. V pogovoru si je zaželel, da bi na razstavo prišlo čim več ljudi, kajti goriški kiparji so premalo poznani. Med ogledom razstave sem pomislil na kiparje, s katerimi sem sodeloval, njihovo delo predstavil, jih osebno spoznal, a so že odšli v večnost. Med njimi bi prvega omenil Negovana Nemca, ki ga že dolgo ni med nami, a njegovi krasni kipi tudi v Muzeju sv. Klare nemo govorijo o vrhunskem znanju in zavezanosti večni lepoti, ki smo jo pred leti lahko občudovali tudi v Kulturnem centru Lojze Bratuž. Pred oči mi je prišel še Zmago Posega, blaga umetniška duša, ki je v goriški likovni galeriji Ars pustil trajen spomin, pa tudi v Štandrežu, ko je sodeloval na kiparski delavnici sKultura. Kako bi lahko pozabil na vase zazrtega, a odličnega Roberta Nanuta, ki smo ga občudovali na veliki antološki razstavi v centru Bratuž? Njegovi kipi v marmorju govorijo o lepoti, ki je lastna tudi nedavno preminulemu Claudiu Mrakicu, ki je tudi sodeloval z nami. In še bi jih lahko našteval, a sem se omejil samo na te, ker zares izstopajo.

Kot vsaka antološka razstava bo tudi kiparska razstava čezmejnega sodobnega kiparstva Silva lapidea nagovorila vsakega obiskovalca drugače, a je krasna, ker nam odkriva tudi mlajše goriške kiparje, ki jih nismo še poznali ali pa smo zanje vedeli le z objav na svetovnem spletu.

Iskreno upam, da bodo naši dijaki šli na ogled razstave pod vodstvom profesorjev in da bo ta razstava imela širši odmev. Že res, da so se časi spremenili in so obiski razstav vse bolj samotni, a tokrat se velja potruditi, čisto nekaj drugega je namreč videti kipe od blizu kot pa na svetovnem spletu!

Priporočam ogled vsem ljubiteljem umetnosti, razstava je odprta ob koncu tedna.

Urnik razstave: petek, sobota in nedelja od 10.00 do 13.00 ter od 15.00 do 19.00.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme