Kakšen bo skupen goriški trg?

Na mednarodnem idejnem natečaju za prenovo Trga Evrope oz. Transalpine je bilo lani ocenjenih več kot 50 projektov. Mednarodna žirija je izbrala projekt studia arhitektov Baglivo Negrini. In vendar še ni odločeno, kakšna bo prihodnja podoba skupnega trga med Gorico in Novo Gorico. Kot je 23. februarja v sporočilu za javnost zapisala Miroslava Križnič, vodja Službe za stike z javnostmi Mestne občine Nova Gorica, je mednarodni natečaj dal predloge, tudi zmagovalnega, vendar to ne pomeni, da bo takšen tudi nujno izveden”.  

Na spletni strani EZTS GO je (na tej povezavi) na ogled virtualna razstava projektov omenjenega natečaja, med njimi tudi zmagovalnega. Kot je navedeno v razpisnih pogojih natečaja, v naslednji fazi sledi postopek pogajanja z zmagovalcem natečaja za namen izvedbe projekta. Cilj pogajanj je projekt najbolje prilagoditi krajevnim razmeram, predpisom in omejitvam ter s tem doseči kakovostno izvedbo območja. Novogoriški župan Klemen Miklavič je poudaril, da so natečajne rešitve “predvsem ideje avtorjev, nato pa steče postopek dogovarjanja med investitorjem in izbranim avtorjem za končno rešitev. Slednja mora upoštevati posebnosti, ki jih zahteva investitor. Pri izbrani rešitvi arhitekturnega natečaja bo potrebnih veliko prilagoditev, da bo to primeren načrt za obnovo Trga Evrope. Predvsem je potrebno tak objekt prilagoditi prostoru. Pomembno je, da mozaik ostane na svojem osrednjem mestu, da trg ostane odprt in da ne poudarjamo tistih potez, ki spominjamo na mejo, ki nas je desetletja delila. Če avtor izbranega predloga ne bo sprejel predlaganih sprememb, se v okviru pravil, ki veljajo za takšne mednarodne natečaje, lahko začnemo pogovarjati z naslednje uvrščenim. Našli bomo tako rešitev, ki bo ustrezna in ki bo upoštevala pripombe lokalne in strokovne javnosti ter poglede obeh občin.”

Na virtualni razstavi so torej na ogled vsi predlogi. To je priložnost, da si prebivalci in strokovna javnost projekte ogledajo. Čez nekaj tednov pa bo možnost, da bodo s svojimi pripombami predlagali, kakšna naj bo končna podoba trga.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme