Kako se braniti z branjem v času koronske krize

“Mala pratika za leto covida-19 ali listina o novi odgovornosti človeka do neskončno velikih in neznansko malih stvari, ki sestavljajo svet in sedanjost”. Tako je pesnik Marko Kravos spregovoril o svoji najnovejši knjižici zgodb, sporočil in navodil z naslovom Poslanica v dvanajstih zlogih, ki je pred kratkim izšla pri Društvu Bralna značka Slovenije.

Predstavitev lično urejene in z erotičnimi risbami Klavdija Palčiča opremljene publikacije je potekala v četrtek, 16. julija, v prostorih Tržaškega knjižnega središča 360. Vsebina knjižice je nastala v času nedavne koronske krize. S pisanjem ustvarjalnih in zanimivih besedil se je avtor odzval na izziv nenadne osamitve, ki nas je prizadela spomladi.

V prepričanju, da je “vsaka umetnost, umetnost preživetja in da je ljubezen najboljši lek za vsako bolezen”, ponuja avtor v knjižici kroniko dvomesečnega dogajanja. V njej je zbral pesmi v prozi, pravljične zgodbice, recepte za pomiritev živcev in druga hudomušna besedila, ki so nastala ob zaostritvah ukrepov. “Gre za upor, kako se znajti v tesnih časih ob upoštevanju pravil in odredb, saj mora človek vedno ohranjati fantazijo, erotični naboj in veselje do življenja”, je dejal avtor na srečanju, na katerem je o knjižici spregovoril urednik Slavko Pregl.

Na predstavitvi je o nenadomestljivi vlogi staršev pri posredovanju bralnih navad otrokom in o Bralni znački, ki predstavlja v svetu edinstveno gibanje, spregovorila pedagoška svetovalka za slovenske šole v Italiji, Andreja Duhovnik Antoni. Dejavnosti Bralne značke, kateri Kravos predseduje, koronska kriza nikakor ni zaustavila.

Z izidom knjižice se dejansko pričenja obeleževanje 60. obletnice obstoja Bralne značke. Ob tem pomembnem jubileju bo v prihajajočem šolskem letu potekalo veliko zanimivih pobud. Kot je v imenu založbe napovedala Manca Perko, bodo le-te potekale ob povezovanju z branjem.

Na srečanju je o aktivnostih za spodbujanje medgeneracijskega branja, ki na Slovenskem (ne nujno na družinski osnovi) dosegajo dobre rezultate, poročala strokovnjakinja za mladinsko književnost in branje, Tilka Jamnik.

Predstavitev v TKS 360 se je sklenila s Kravosovo izpostavitvijo pomenljivega dela, ki ga slovenski besedni ustvarjalci opravljajo na področju otroške in mladinske literature. V Bologni, kjer redno poteka svetovno znani tovrstni sejem, čaka slovenske založnike mednarodno soočenje s potrditvijo doma izvajanega dragocenega dela.

Mch

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme