Goriška

Kako krasno je znati brati!

Kako krasno je znati brati!

Deseta Pravljična urica v Feiglovi knjižnici v š. l. 2019/20

Po naključju so si v februarju Pravljične urice v Feiglovi knjižnici v Gorici kar vrstile druga za drugo. Kljub pustnemu vzdušju in gripi ter drugim nadlogam se je v ponedeljek, 17. februarja 2020, zbralo v mladinski sobi približno petnajst otrok. Tokrat jim je dve pravljici z jasnim poučnim sporočilom, sede na tleh med njimi, živahno pripovedoval poseben gost: igralec, umetniški vodja in direktor Slovenskega stalnega gledališča Trst Danijel Malalan.
Za male radovedneže, ki so lepo spremljali njegovo razgibano pripovedovanje, je izbral dve prikupni pravljici o tem, kako pomembno je branje: Kako se je Roki naučil brati in Tiho, tukaj beremo!
V prvi je protagonist kužek Roki, ki po igranju leno poležava pod drevesom in dremlje. Ko pa sreča drobno rumeno ptičico, ki ga z nevsiljivo dobrohotnostjo in prepričljivostjo navduši za poslušanje zgodb o psičkih, pticah, naravi, ki spreminja barve v letnih časih… je tako zavzet, da bi se še sam rad naučil branja. To mu tudi uspe prav s pomočjo drobne prijateljice ptičice. Ob tej ljubki slikanici otroci spoznajo abecedo in začnejo kot Roki še sami črkovati in brati. Ob Malalanovem vprašanju, ali kdo izmed poslušalcev že zna abecedo, je pogumna deklica gladko navedla vse črke zapovrstjo.
V drugi pravljični zgodbici je bil protagonist neroden volk, ki je šaril okoli kmetije, na kateri so krava, račka in pujsek bile zelo “učene živali”, saj so zelo rade prebirale knjige in niso prenašale razgrajačev. Tako so še volka spremenile v “intelektualca”. Še sam se je zagrizel v črke in se tako tekoče naučil branja, da so živali kar ostrmele in ga seveda veselo sprejele v svoj “čitalniški” krog. Danijel Malalan je zelo privlačno prebiral zgodbo in s spreminjanjem glasu prikupno in duhovito prikazal pravljične protagoniste in v zgodbico vpletal tudi male poslušalce.

(…)
Cel zapis v tiskani izdaji

IK

14.03.2020

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!