Kako je s Slovenci v Argentini?

Gostje prihodnjega “ponedeljkovega večera” v Peterlinovi dvorani v ul. Donizetti 3 v Trstu bodo 28. marca ob 20.30 na vabilo Društva slovenskih izobražencev in Knjižnice Dušana Černeta trije vodilni predstavniki slovenske skupnosti v Argentini. To so predsednik krovne organizacije povojne emigracije inž. Jure Komar, glavna urednica tednika Svobodna Slovenija odv. Mariana Poznič in publicist Jože Jan.

Prva dva sta te dni v Sloveniji zaradi zasedanja Sveta Vlade Republike Slovenije za Slovence po svetu, katerega člana sta, Jože Jan pa se je nedavno preselil iz Argentine v Slovenijo, vendar še naprej sodeluje v zdomskem tisku. Tako je tudi krepko sodeloval z Mariano Poznič, ki je uredila bogat zbornik Zdaj gre za Slovenijo!, s katerim je Zedinjena Slovenija lani želela nazdraviti domovini ob 30-letnici osamosvojitve. Knjiga prinaša razmišljanja vidnih predstavnikov Slovencev v Argentini in izbor govorov, publikacij ter dokumentov iz časa, ko je skupnost pod Južnim križem spremljala in podpirala “slovensko pomlad”, demokratizacijo in osamosvojitev Slovenije ter njen boj za ohranitev neodvisnosti ter dosego mednarodnega priznanja.

Na srečanju bodo gostje predstavili zbornik, a tudi dokumentarec Slovenija, zapojmo ti!, s katerim je Mirjam Oblak s sodelavci prikazala bogato življenje skupnosti v Argentini skozi sedem desetletij.

Ob pogledu na preteklost pa bo v ospredju razgovor s tremi gosti o tem, kako je s Slovenci v Argentini danes, s kakšnimi težavami se soočajo in kako jim v najbolj trdoživi zdomski skupnosti v svetu kljubujejo, da bi bila njena prihodnost čim uspešnejša.

Preberi tudi

V spomin in opomin

Tržaška

V spomin in opomin

28.01.2023
Saksidove Malenkosti, ki to niso

Tržaška

Hvalevredna pobuda za mesto Trst

Tržaška

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme