Kajakaštvo na Soči

Skupni čezmejni goriški prostor je te dni spet zaživel v odmevni slovensko-italijanski prireditvi. Med Gorico in Novo Gorico, pravzaprav na Soči med Pevmo in Solkanom, namreč poteka mladinsko evropsko prvenstvo v kajakaštvu na divjih vodah. Organizacijo pod okriljem združenja ECA (European Canoa Association) so zaupali italijanski in slovenski zvezi, pa tudi krajevnim društvom, ki se ukvarjajo s kajakom in kanujem. Pomembno vlogo pri uradni mednarodni prireditvi, ob kateri dela in najrazličnejših zadolžitev ne manjka, imata tudi Združenje slovenskih športnih društev v Italiji in štandreški Kajakaški klub Šilec.
Celinsko prvenstvo, ki je v naše kraje privabilo približno 130 talentiranih mladih športnikov in prihodnjih olimpijcev iz 16 držav, je pomemben dogodek. Do nedelje so tekmovali v spustu in sprintu, zdaj pa so na vrsti divjevodaši slalomisti. V deročo vodo se podajajo mladinci in mlajši člani, posebno ugledna je prisotnost le-teh, med katerimi je že ničkoliko takih, ki so že tekmovali na olimpijadi v Londonu. Slovenska in italijanska odprava sta v spustih že osvojili več kolajn, do konca prvenstva pa pričakujeta še dodatna odličja.
Poleg omenjenih zamejskih športnih organizacij sodelujejo pri ambicioznem projektu občini Gorica in Nova Gorica, Dežela Furlanija Julijska krajina, goriški pokrajinski odbor mednarodnega olimpijskega komiteja CONI in na Soči najbolj dejavno veslaško društvo, Kajak klub Soške elektrarne iz Solkana.
Uradno odprtje evropskega prvenstva je potekalo na Trgu Evrope Transalpina. Poleg županov obeh Goric sta športnike nagovorila sam predsednik evropske kajaške zveze Albert Woods in slovenski minister za šport in izobraževanje Žiga Turk. Glasbene trenutke je prispeval pevec Magnifico, slavnostni gost odprtja pa je bil dobitnik zlate olimpijske kolajne v slalomu v kajaku na divjih vodah Daniele Molmenti. Pordenončan, ki je sploh prijatelj društva Šilec in vsestransko pozitivna športna osebnost, je na nedavnih Igrah na Otoku povsem zasluženo slavil zmago v tekmi, v kateri je javnost pričakovala zlasti uveljavitev Slovenca Petra Kauzerja, najboljšega na svetovni jakostni lestvici v zadnji sezoni, ki pa je ponovno pogorel in zasedel komaj šesto mesto. Odprtja se je udeležil tudi prvak v spustu na divjih vodah Nejc Žnidarčič.
Prireditev je doživela tudi zanimivo čezmejno predstavitev na goriški Občini, kjer so poudarili prav duh prijateljstva in povezovanja med narodi. Skupni goriški prostor so predstavili kot zgled te dobre prakse.
Ob tako mogočnem športnem dogodku je vidno mesto v nedeljo imela tudi 27. Soška regata, ki jo skupaj prirejata KK Soške elektrarne in KK Šilec. Veslaški spust s kajaki in kanuji iz Solkana v Podgoro je tradicionalno srečanje privržencev iz vsega Posočja in iz širšega slovenskega in italijanskega prostora. Udeleženci, letos jih je bilo okrog 150, so si po končani preizkušnji lahko kar z gladine reke ogledali osrednje boje evropskega prvenstva v ekipnem spustu. Sklepno nagrajevanje nastopajočih na uspeli manifestaciji je bilo v Pevmskem parku, kjer je priznanja med drugimi delil tudi pokrovitelj vsakoletne regate, predsednik ZSŠDI Jure Kufersin.
HC

Odmevno evropsko prvenstvo je povezalo Novo Gorico in Gorico

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme