Kaj se bomo iz te izkušnje naučili, bo odvisno od nas

Piše: Matevž Čotar

Zdajšnje krizno stanje je gotovo močno prizadelo tista področja, za katera so pomembni osebni stiki. Med te spada tudi politično delovanje, ki sloni prav na le-teh. O politiki in družbi v goriški pokrajini smo se pogovorili s pokrajinskim tajnikom stranke Slovenska skupnost, Julijanom Čavdkom.

Kako doživljaš to izredno stanje?
Prav gotovo je to stanje čudno in izredno; nikoli nisem mislil, da bom doživel kaj takega. Menim, da je to čas za razmislek, saj smo bili prepričani, da smo nekako nedotakljivi, pandemija pa je pokazala, da ni tako. Zdaj prevladuje strah, saj se človek ne čuti varen, ko gre iz hiše, ker nenehno misli, da se mu lahko kaj pripeti. Bojimo se seveda okužbe, pa tudi tega, ali je naš odhod iz hiše upravičen ali ne.
Kot večina ljudi tudi jaz zdaj delam od doma, na daljavo. Uradniško delo se namreč ni ustavilo, prav tako niti sestanki, ki potekajo po videokonferencah. Tudi moja žena, učiteljica v vrtcu, je doma in pripravlja gradivo ter posnetke, ki jih potem pošilja otrokom. Zato lahko povem, da sva med “srečneži”, ki so kljub izrednemu stanju zaposleni. Dodal bi še, da sem ta čas izkoristil za nekatera domača dela, ki sem jih vedno odlašal, in ne nazadnje tudi za dragocene trenutke z družino, ki sem jo prej zaradi dela in političnih opravkov “zanemarjal”.

Delovanje SSk se ni ustavilo, kajne? Pred kratkim ste imeli sejo deželnega tajništva preko videokonference …
Tako je. Ostajamo v stiku. Stranko je koronavirus pobliže pravzaprav močno prizadel, saj sta bila okužena bodisi deželni tajnik kot predsednik. Političnega dela je sicer zdaj bolj malo. Politična dialektika, predvsem na lokalni ravni, je utihnila, ker je zdaj najpomembnejše zagotoviti varnost in zdravje. Ne bi bilo prav in primerno iskati polemik v takem občutljivem času, čeprav nekateri, predvsem na državni ravni, se tega ne zavedajo.
Videokonferenca stranke je bila uspešna, zato sem mnenja, da bomo v prihodnosti tako obliko sestankovanja tudi ohranili. Člani odbora smo si izmenjali mnenja o tem hudem trenutku in določili tudi nekaj političnih linij. Ne nazadnje smo govorili o raznih dogodkih, ki so na programu letos, za katere pa je izvedljivost pod vprašajem. Veliko in pomembno slovesnost za vse Slovence, in sicer ob 100. obletnici požiga Narodnega doma, bo treba prenesti na kasnejši datum. Upam, da to ne bo vplivalo na vrnitev te simbolne in zgodovinske stavbe Slovencem, ki živimo v Italiji.
Letošnje leto naj bi bilo za stranko tudi kongresno leto, za zdaj pa še ne vemo, kakšno bo stanje v jeseni, in zato je še vse pod vprašajem. Verjetno pa bo s sprostitvijo omejitev spet zaživelo tudi politično življenje, saj so s tem področjem neposredno povezani tudi politične odločitve in ukrepi.

Prav gotovo si v stiku tudi s posameznimi svetniki v goriški pokrajini? Kako poteka delo svetnikov?
Tako je, s svetniki smo v stalnem stiku. Seveda so težave in delovanje v posameznih občinah različni, bodisi zaradi razlik v območju bodisi zaradi razlik med župani in odborniki, ki usmerjajo politično delovanje. V Števerjanu so se na primer, upoštevajoč varnostne razdalje, sestali in odobrili občinski proračun. V Gorici so se na videokonferencah sestali načelniki skupin in posamezne komisije. Na isti način bo potekal občinski svet na programu 27. in 28. aprila. V Sovodnjah in Doberdobu se občinski svet še ni sestal, kar pa bi bilo v kratkem potrebno.

V Sovodnjah si med drugim občinski svetnik. Katere težave imajo občani in kaj jih najbolj skrbi?
Najprej imam občutek, da občani skrbno spoštujejo pravila, ki jih je postavila Dežela FJK oz. država. Tudi v marketu in naši pekarni nisem opazil velikih težav, pritožb ali dolgega čakanja. Malo “opravičljive” zmede je bilo le za Veliko noč. Drugače so naši ljudje, prav tako kot drugod, v skrbeh za prihodnost in v tem času predvsem za delo. V Sovodnjah imajo sedež tudi različna podjetja. Le-ta in delavci bodo gotovo občutili posledice zaradi škode, ki jo povzroča virus v gospodarstvu. Izredno stanje zaradi koronavirusa je prizadelo še najbolj gostince in tiste, ki so tako ali drugače povezani s turizmom. Nekaterim pa ni zmanjkalo iznajdljivosti in enogastronomsko ponudbo dostavljajo na dom. Seveda ni isto, a nekaj vendarle je.
Druga težava, sicer vedno prisotna v naši občini, je internetna povezava. V tem času omejitev je še bolj občutena, saj so povezave v takem izrednem stanju bistvenega pomena. Povezave z internetom nimajo vsi, ponekod je celo telefonsko omrežje slabo, kar spravi v krizo predvsem tiste, ki morajo delati na daljavo, in študente, ki imajo težave pri spremljanju spletnih lekcij. Mislim, da bi bilo treba s tega vidika narediti nekaj več, saj se s tem problemom soočamo že vrsto let. To povzroča razlike med različnimi območji, kar ni opravičljivo.
Nekaj nenavadnega smo doživeli tudi verniki, in to še predvsem v velikonočnem času. Kljub vsemu sta g. Renato Podbersič in g. Karlo Bolčina sprejela zelo dobro ta novi izziv, poslala sta gradivo, da smo lahko verske obrede delno opravili tudi v družinskem krogu. To je bila novost in moram povedati, da je bilo prijetno, mašo pa seveda pogrešamo. Ko vidim prazne cerkve po televiziji, me res stisne pri srcu.
Zaskrbljeni smo tudi zato, ker ne vemo, kako bo na področju kulturnega in športnega delovanja. Prvenstva so prekinjena, treningi ustavljeni, prireditve in koncerti odpovedani ali prestavljeni. Vse to je gotovo negativno z vidika narodne identitete in jezika. V takem času so zato dobrodošli novi pristopi, ki občanom omogočajo stik s stvarnostjo, v kateri živijo.

Kako misliš, da bo to, kar zdaj doživljamo, spremenilo politično in vsakdanje življenje?
Izredno stanje je gotovo priložnost, da se kot posamezniki in družba izpopolnjujemo v tistem, v čemer smo bili prej šibkejši, in s tistimi sodobnimi pripomočki, ki smo jih zanemarjali in menili, da so nepotrebni. Mislim, da v tem času doživlja vsak posameznik neko osebno rast.
Imam tudi občutek, da se je povečala skrb za druge in za socialo, saj smo začeli misliti na manj srečne od nas in pomagati tistim, ki so v večjih težavah.
Virus je povzročil veliko škode, mislim predvsem na žrtve, na bolne, na zdravnike, ki morajo delati v izrednih okoliščinah, pa na gospodarsko krizo, s katero se bomo v kratkem morali soočati. Ko bo zdravstvena kriza mimo, bomo prav gotovo bolj cenili to, kar imamo; od vsakega izmed nas pa bo odvisno, kaj se bomo iz te izkušnje naučili.

 

Pogovor: Julijan Čavdek, pokrajinski tajnik Slovenske skupnosti Gorica

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme