“Kaj naj storim?”

Gotovo je bil na poti, saj je zagledal luč sveta v Betlehemu, kamor sta se šla Jožef in Marija popisat. Bil je tudi begunec, saj so morali pred Herodom bežati v Egipt. V njihovih sledovih lahko najdemo strah in nemir, pa tudi korake milijonov oseb, ki so bile in so še danes prisiljene zapustiti dom in svojce ter gredo v neznano v upanju na lepšo prihodnost.
Morda pa za Jezusa ni bistveno, ali je bil priseljenec in reven ali ne. Pomembnejše je, da je z njegovim rojstvom Bog postal človek, da se je Bog “preselil” iz božje narave v človeško ter ohranil eno in drugo; da je svojo vsemogočnost uresničil tako, da je iz ljubezni do nas šel na križ in nam odprl vrata večnosti. Čudovito je, da je Bog za svoje rojstvo izbral jasli oz. revno štalico oz. votlino, ne pa hotela s petimi zvezdicami; da so ga prvi obiskali ne vladarji in bogataši, temveč pastirji, ljudje, ki niso uživali posebnega spoštovanja. To daje upanje prav vsem ljudem, tudi tistim, ki v vseh krajih in časih ne najdejo prenočišča.
“V zakotnem kotičku Galileje je Bog v srcu ženske, neznane svetu, prižgal iskrico sreče za ves svet”, je dejal papež Frančišek pred nekaj dnevi. Isto oznanilo je danes namenjeno Cerkvi, ki je klicana, da sprejme evangelij, da bi ta postal meso, konkretno življenje, ko nam veli: “Veseli se, mala krščanska skupnost, uboga in ponižna, toda lepa v mojih očeh, ker goreče želiš moje kraljestvo, si lačna in žejna pravice, potrpežljivo tkeš mir, ne slediš mogočnežem, temveč zvesto ostajaš na strani revnih. In tako se ne bojiš ničesar, tvoje srce je veselo”. V adventnem času je ta “mala skupnost”, žejna pravice, klicana k spreobrnjenju; in prvi korak je vprašanje: “Kaj naj storim”? Jezus sam ni prišel rešit družbenih krivic, ki so po dva tisoč letih nič manj hude, (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

V pričakovanju Božiča mnogi letos poudarjajo, da je bil tudi Jezus migrant. In razpravljajo, ali je bil izseljenec ali begunec, s papirji in žigi ali brez njih, reven ali bogat ali pa samo nekdo, ki se je pred dva tisoč leti rodil med potovanjem, daleč od doma.

Preberi tudi

Nemočni pred koronavirusom

Uvodnik

Mesec verskega tiska

Uvodnik

Za gospodarstvo!

Uvodnik

Za gospodarstvo!

15.01.2020
Korak nazaj in pogled naprej

Aktualno

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme