Kaj je krovna organizacija, kaj je Svet slovenskih organizacij

Predstavitev, namenjena dijakom 5. razredov slovenskih višjih srednjih šol

Dijakinje in dijaki 5. razredov slovenskih višjih srednjih šol v Gorici so se v četrtek podrobno seznanili s tem, kaj je krovna organizacija in kako deluje ena od teh, Svet slovenskih organizacij. Na pobudo prof. Viljene Devetak je srečanje potekalo v veliki dvorani goriškega šolskega centra v ul. Puccini.

Na začetku je bil govor o tem, kaj je slovenska narodna skupnost, sledil je pregled zakonskega okvira, na podlagi katerega lahko neko društvo zaprosi za status krovne organizacije. Tem splošnim informacijam je sledil podroben prikaz tega, kar je Svet slovenskih organizacij in kako deluje. Dekleta in fantje, ki obiskujejo slovenske višje šole v Gorici, so tako spoznali organe SSO-ja, kdo jih sestavlja, ter tri načela, na katerih deluje: slovenstvo, krščanstvo in demokracija. Med dveurno predstavitvijo je bil govor o vlogi krovnih organizacij v odnosu do italijanskih in slovenskih oblasti, pa tudi o skrbi za včlanjena društva, s posebnim poudarkom na sistemu financiranja. S kratkimi videoposnetki so bili prikazani delovanje SSO-ja v zadnjih treh letih, potek poučnega izleta Slomejci 2020 v Bruslju, Luxembourgu in Strasbourgu ter mednarodno sodelovanje med manjšinami v sklopu FUEN, s posebno pozornostjo na evropski državljanski pobudi Minority Safepack Initiative in na 65. kongresu te organizacije, ki je lani potekal v Trstu.

Mladim poslušalcem sta za predstavitev poskrbela član izvršnega odbora SSO Julijan Čavdek in tajnica Stefania Beretta, ki sta šolam podarila zadnjo predstavitveno brošuro krovne organizacije in slovenski prevod publikacije delovne skupine slovanskih narodnosti, v kateri so na kratko predstavljene vse slovanske manjšine v Evropi. Prihodnji teden bo za podobno predstavitev poskrbela druga krovna organizacija, SKGZ.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme