Juventina spet v elitni ligi

Piše: HC

Prejšnji teden smo obeležili napredovanje Borovih košarkarjev, tokrat pa je čas, da obdelamo uspeh nogometašev Juventine. Po sijajni sezoni so krog pred koncem slavili na domačem igrišču v Štandrežu, v objemu zvestih navijačev, prestop iz promocijske v elitno ligo, najvišje deželno tekmovanje amaterjev. Po nazadovanju Primorca v promocijsko prvenstvo bomo tako v novi športni sezoni 2022/2023 spet imeli tri slovenska društva v elitni ligi – poleg Juventine tudi Kras in Sistiano/Sesljan. Goriški predstavniki so na najlepši način kronali sezono, v kateri obhajajo 75-letnico dejavnosti kluba, posebej pa je bil srečen in hkrati ganjen v nedeljo po odločilni tekmi prvi mož društva Marco Kerpan, ki praznuje tudi dolgih 25 let na predsedniškem mestu.

V B skupini promocijske lige je bil jesenski del sezone zelo izenačen, saj je prvo mesto Štandrežcev ogrožalo več ekip: tržiški UFM, čedajski Forum Iulii, Azzurra Premariacco in Sevegliano Fauglis. V spomladanskem pa so korak z Juventino, ki je v bistvu tekla mrtvi tek, držali le še nogometaši Sevegliana z Videmskega. Razpored se je tako poigral, da so 180 minut pred koncem prvenstva imeli belo-rdeči štiri točke prednosti pred še edinim tekmecem za napredovanje, na vrsti pa je bil neposredni dvoboj v Štandrežu. Juventina je imela za sabo poraz proti UFM in težko zmago v Trstu proti ekipi Trieste Calcio, ves pritisk je bil na goriških fantih, saj nočemo razmišljati o tem, kaj bi bilo, če bi se Sevegliano z zmago tekme pred iztekom sezone približal na eno samo točko. Sklepno srečanje v Trstu proti San Giovanniju bo tako za kapetana Racco in soigralce zgolj revijalno, ob razliki pičle točke pa bi postalo dvoboj, poln napetosti, za biti ali ne biti. Za kroniko, obračun proti Seveglianu/Fauglisu se je v nedeljo končal neodločeno 1 : 1, v zadnjih minutah so gostitelji z zobmi ubranili remi.

Kakorkoli že, glede na prikazano skozi celo sezono, je Juventinin dosežek povsem zaslužen. Na klopi je akter Nicola Sepulcri, trener, ki mu uprava društva zaupa že celo vrsto let. Pripravljen, energičen, hkrati umirjen. Ob omenjenem kapetanu Andrei Racca, ki je prava institucija v Štandrežu, je moštvo sploh uigrano in homogeno. Mladi Kevin Kerpan, predsednikov sin, je imel odlično sezono in je zadel tudi v odločilnem srečanju, čez slab mesec bo eden nosilcev Žil na Europeadi. V napadu je kot za stavo zadeval postavni bomber Lorenzo Selva, na sredini igrišča sta gonilno silo predstavljala ofenzivna Edison Hoti in Marco Piscopo, zelo konkreten doprinos pa so dali preverjeni fantje z Novogoriškega, z izkušnjami tudi v prvi slovenski ligi, Uroš Celcer, Danjel Černe in Aleksandar Popovič. Pohvala gre kajpak tudi vsem ostalim, vključno s športnimi delavci in strelkovnim štabom. Dosedanji izkupiček enajsterice je namreč naravnost zavidljiv: 21 zmag, 4 neodločeni izidi in 4 porazi.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme