Jurjevanje goriških in tržaških skavtov 2023

Gorica

V soboto, 22. aprila, smo se goriški skavti in skavtinje zbrali v Doberdobu, da bi se skupaj spomnili skavtskega zavetnika sv. Jurija. Zbrali smo se ob 9. uri. Sledil je pozdrav goriške načelnice Nike Cotič, ki nas je nagovorila in spomnila, zakaj je ravno sv. Jurij skavtski zavetnik. Po poklicu je bil vitez. Obljubil je, da bo kraljevo hčerko rešil pred zmajem, in obljubo tudi obdržal. Skavti in skavtinje se skušamo držati te njegove pogumne in vztrajne postave. Še posebno pa se držimo svoje obljube in skavtskih zakonov, kot so počenjali vitezi.

Vrline sv. Jurija najdemo v skavtski obljubi. Spodbuja nas, da bi živeli svoje življenje v služenju Bogu in bližnjemu, naroča nam opravljati dobra dela in pomagati ljudem v težavah.

Po uvodu smo imeli skavtsko mašo v naravi, ki jo je daroval pater Jan Cvetek. Po maši so sledili igre in druženje za vse. Skavti in skavtinje smo se urili v lokostrelstvu, skakanju z žaklji, Kimovi igri in drugih skavtskih igrah. Potekal je tudi turnir roverčka, na katerem so štiri mešane ekipe tekmovale med sabo. Vsi so se zares izkazali in izrazili moštveni duh. Tekme so bile zelo izenačene. Finale se je zaključil samo s točko razlike. Zmagovalci so dobili čokolado, ki so si jo potem z ostalimi ekipami tudi bratsko razdelili. KAOS (Klan aktivnih odraslih skavtov) je imel svoj program, saj letos poleti načrtuje tabor.

Ob zaključku iger nam je goriški klan pripravil kosilo in srečelov za zbiranje sredstev, saj se letos poleti želi udeležiti Svetovnega dneva mladih na Portugalskem: to je srečanje papeža in mladih z vsega sveta, je pa tudi romanje, praznovanje mladih, izraz vesoljne Cerkve in priložnost za evangelizacijo v svetu mladih. Vsako srečanje spremlja tema, ki jo izbere papež. Letošnja tema je citat iz evangelija po Luku: “Marija je vstala in se odpravila v naglici” (Lk 1,39).

Jurjevanje smo zaključili s taborno lučjo. Med taborno lučjo sta se nam pridružila sv. Jurij in zmaj (ki je predstavljal vse naše grde navade). Zmaj pa ni hotel sodelovati in je želel oditi. Ni se mu dalo družiti skupaj z ostalimi skavti in skavtinjami. Najraje bi ostal doma na kavču, brskal po telefonu ali pa gledal televizijo. Sv. Jurij ga je skušal prepričati, da je vredno ostati, da se ob tabornih ognjih vedno zabavamo s skeči, bansi in pesmimi. Vendar mu zmaj ni hotel verjeti. Sv. Jurij je tedaj poklical na pomoč volčiče in volkuljice, izvidnike in vodnice ter roverje in popotnice. Skupaj smo se smejali skečem, prepevali skavtske pesmi in se igrali z bansi. Med vsem tem je zmaj spoznal, da se je imel res zelo lepo. Na koncu pa se je dokončno prepričal, da se je izplačalo. Nestrpno čaka na poletne tabore, ko bodo taborni ognji še bolj doživeti. / Andrej Čavdek – Poslušni bober

Trst

V nedeljo, 23. aprila 2023, so se skavti kraškega stega in stega Trst Slovenske zamejske skavtske organizacije (SZSO) zbrali na tradicionalnem jurjevanju in praznovali god svojega zavetnika svetega Jurija. Več kot 100 mladih se je letos zbralo na Jezeru in čez dan priredilo številne dejavnosti. Tržaška pokrajinska načelnica Nada Tavčar nam je povedala, da je bila glavna tema letošnjega jurjevanja skupnost. Tako kraški kot tržaški steg imata v vzgojnem triletnem načrtu prav temo skupnosti oz. delo na skupnosti. “Pomembno je, da skrbiš za drugega, kakor skrbiš za samega sebe, da si prijatelj vsakomur ter vsem skavtom brat,” je še poudarila.

Jutranji program je bil namenjen igram po vejah. Razdelili so se na volčiče, izvidnike in klan. Nato je sledila sveta maša na odprtem, ki jo je daroval škofov vikar za slovenske vernike in duhovni asistent SZSO Anton Bedenčič. Po maši so se vsi skupaj zbrali za blagoslov rut in prenovo obljub volčičev in volkuljic ter izvidnikov in izvidnic. Sledilo je skupno kosilo, ki so ga pripravili skavti sami tako za člane kot tudi za prisotne starše. Med kosilom so priredili tudi srečelov za zbiranje prispevkov. Klan se bo namreč s pomočjo prostovoljnih prispevkov letos poleti udeležil Svetovnega dneva mladih v Lizboni, ki ga bo obiskal papež Frančišek. Po kosilu je sledila še tipična skavtska igra rovček ter tradicionalni skupni taborni ogenj. / APE

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme