Tržaška

Jubilejne koncerte je uvedlo gostovanje Pihalnega orkestra Koper

Jubilejne koncerte je uvedlo gostovanje Pihalnega orkestra Koper

Pihalni orkester Breg slavi 130-letnico delovanja

Pihalni orkester Breg slavi letos 130. obletnico delovanja. Okrogli jubilej nameravajo godbeniki iz Doline in okolice obeležiti z raznimi koncerti. Prvi od teh je prišel na vrsto v nedeljo, 12. januarja, popoldne, ko so povabili v goste kolege iz glavnega mesta Južne Primorske. Pihalni orkester Koper, ki ga vodi Boris Benčič, je v občinskem gledališču Franceta Prešerna v Boljuncu nudil v poslušanje zanimiv in mojstrsko izveden program, ki je poslušalce zadovoljil in razveselil.
Spored se je pričel z izvajanjem romantične in svečane uverture Resplendent Glory Rossana Galanteja. Sledila je skladba Franca Cesarinija Images of a City, ki je prikazala vrvež velemesta in oaze miru, ter glasba Johna Williamsa iz znane kinematografske sage Vojne zvezd. Po izvedbi melodije iz Disneyjeve uspešnice The Lion King, ki je predstavila brezskrbnost življenja v afriški savani, je prišla na vrsto koračnica Zlatorog Vinka Štrucla. Za božično-novoletnimi motivi Čajkovskega je občinstvo z zanimanjem prisluhnilo skladbama Ne bodi kot drugi (Gorazd Čepin) in Belo nebo (Patrik Greblo), izvajanje katerih je s svojim svežim glasom spremljala mlada primorska pevka Manca Kozlovič; škoda le, da so jo orkestraši občasno preglasili. Proti koncu programa so se aplavzi v dvorani podaljševali, vzdušje v njej pa se je povsem razplamtelo ob izvedbi energičnih ritmov Ciganske zgodbe Emila Glavnika. Glasbeno uprizoritev sklepne polke je občinstvo spremljalo s ploskanjem.
Koprski orkester, ki združuje 55 članov, je s koncertom potrdil kakovost nastopanja.
Začetki godbeniškega udejstvovanja v Bregu segajo v leto 1890, na Slovenskem pa predstavlja le-to razširjen in zakoreninjen pojav. Kot je v pozdravnem nagovoru izpostavil predsednik Zveze slovenskih godb, Boris Selko, na slovenskem etničnem ozemlju delujejo 103 pihalni orkestri, v katerih igra 7 tisoč godbenic in godbenikov.
Na koncertu, ki je potekal v sodelovanju z dolinsko občinsko upravo, je poslušalce in glasbenike pozdravil dolinski župan Sandy Klun.
Praznovanje visokega jubileja se bo v Bregu nadaljevalo že v nedeljo, 19. januarja, ko bodo člani Pihalnega orkestra Breg pri Domju (v domu Antona Ukmarja) zaigrali na tradicionalnem koncertu ob pozdravu novemu letu.
Mch

18.01.2020

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!