Jubilejna, praznično obarvana Zlata grla!

Piše: Katja Ferletič

Pogovor / Giulia Černic

Letošnja izvedba zborovske revije Zlata grla bo zelo bogata, saj pri Prosvetnem društvu Vrh Sv. Mihaela praznujejo dvajseto obletnico te priljubljene prireditve. Za organizacijo dogodka je poskrbela tajnica društva in članica umetniškega odbora Zlatih grl Giulia Černic.

Letos bo Prosvetno društvo Vrh Sv. Mihaela priredilo 20. revijo otroških in mladinskih pevskih zborov Zlata grla. Kakšna bo jubilejna izvedba?

Končno bomo lahko uresničili naš projekt in zaživela bo 20. izvedba Zlatih grl, ki je bila na programu že marca leta 2020, tik pred dogodkom pa je nastopila pandemija in ga torej nismo mogli izvesti. V letu 2021 je bilo še vedno veliko prepovedi v zvezi z organizacijo javnih dogodkov, lani so bili sicer z različnimi omejitvami dovoljeni, odločili pa smo se, da bomo počakali še eno leto, saj so imeli otroški in mladinski zbori v tem času zelo malo vaj, niso bili pripravljeni, marsikateri zbor je imel velike tažave z iskanjem novih članov.

Zadovoljni smo, da smo počakali, tako bo od 24. do 26. marca v Kulturnem centru Lojze Bratuž zaživela dvajseta, praznično obarvana izvedba Zlatih grl, ki bo precej različna od ostalih. Sobotni program bo v primerjavi s prejšnjimi izvedbami ostal nespremenjen – tekmovalnemu programu bo sledil revijski del in na koncu še nagrajevanje. Revija se bo pa letos začela že v petek ob 20. uri, ko bomo praznovali s prireditvijo Koncert zlatih, na kateri bodo nastopili tri otroški in mladinski zbori, ki so se v zadnjih letih uveljavili na različnih državnih in mednarodnih tekmovanjih in festivalih. Nastopili bodo MeMlPZ Emil Komel pod vodstvom Davida Bandlja, OPZ OŠ Franceta Bevka iz Tolmina pod vodstvom Barbare Kovačič in Coro Contrà iz Pordenona pod vodstvom Jessice Lot.

Odločili smo se, da bomo letos Zlata grla odprli vsem zborom iz čezmejnega prostora. Že pred leti smo italijanske zbore vabili na revijski del programa, letos pa smo jim omogočili prijavo tudi na razpis za tekmovalni del prireditve. V tekmovanje se sicer niso vključili, vseeno pa smo zelo zadovoljni, ker smo program Zlatih grl obogatili z delavnico, ki jo bo vodila zborovodkinja Camilla Di Lorenzo iz Rima. V nedeljo, 26. marca popoldne, bo mladim pevcem razkrivala nove možnosti glasbenega in ritmičnega izražanja preko glasu in znakovnega jezika. Ta delavnica bo potekala v italijanskem jeziku, istočasno pa bo drugo delavnico z naslovom Pevske igrarije vodila tržaška zborovodkinja in glasbena pedagoginja Aleksandra Pertot. Priznani gostji bosta otroke in najstnike (delavnice so namenjene osnovnošolskim in srednješolskim pevcem) pospremili v glasbeni svet tudi preko igre, giba in kretenj. Tridnevno srečanje se bo sklenilo v nedeljo ob 18. uri s prireditvijo, na kateri se bodo s skupnim petjem predstavili udeleženci delavnic. Ob tej priložnosti bo nastopil tudi OPZ društva F.B. Sedej iz Števerjana kot zbor, ki je bil prisoten na vseh dvajsetih izvedbah revije Zlata grla.

Letošnji jubilej smo obeležili tudi z izdajo publikacije, v kateri smo zbrali fotografije in podatke o zgodovini Zlatih grl ter izjave nekaterih otrok. Material za brošuro sta zbrali Karen Ulian in Nika Cotič, publikacijo pa je tiskala Tipografia Budin, s katero sodelujemo že veliko let.

Zlata grla ni samo zborovska revija, temveč tudi priliožnost za druženje, igranje, učenje …

Revija je leta 2001 nastala z namenom, da bi našim zborom nudila priložnost, da se predstavijo občinstvu, pred tem pa jih je tudi vedno spodbujala, da so se potrudili, pripravili program in dosegli zastavljene cilje, pomembne rezultate na državnem in mednarodnem nivoju. Vse to smo letos nadgradili z delavnicami, pri katerih bodo otroci imeli možnost, da se naučijo kaj novega, nekaj, kar tudi ne spada v običajno delovanje zborov. Vključili smo tudi spoznavanje jezika gluhonemih oseb, zamisel za to je imela Mateja Černic, ki je bila dolgo let umetniški vodja revije in je še danes član umetniškega odbora in Camillo Di Lorenzo osebno pozna. Otroci se bodo na tak način približali svetu oseb s posebnimi potrebami.

Namen delavnic je tudi privabiti otroke, ki še niso člani kakšne zborovske ali pevske skupine, da se jim pridružijo, saj je v obdobju pandemije tudi udejstvovanje pri naših zborih doživelo velik padec. Otroke želimo na novo približati zborovskemu petju.

Je bilo težko na novo spraviti na oder tako prireditev, angažirati zbore, dirigente, člane žirije?

Priznam, da me je na začetku kar skrbelo, saj, kot rečeno, tudi pri naših zborih opažamo pomanjkanje pevcev, nekateri zbori so po dveh letih prisilnega premora svoje delovanje celo ukinili. Z rezultati pa smo zelo zadovoljni. V soboto bo na tekmovalnem in revijskem delu prireditve nastopilo trinajst zbororov, skupno 240 nastopajočih. Pred leti jih je bilo sicer več, leta 2019 pa se je prijavilo štirinajst zborov, tako da lahko rečemo, da smo z letošnjo izvedbo skoraj dosegli število prijavljenih pred pandemijo. Med zbori, ki bodo nastopili na Zlatih grlih, jih je tudi nekaj, ki na naši reviji še niso sodelovali: na tekmovalnem koncertu bosta nastopila dva zbora iz Slovenije, na netekmovalnem koncertu pa eden. 

Žirijo bodo sestavljali David Bandelj, Camilla Di Lorenzo in Barbara Kovačič. Odločili smo se, da bomo tudi letos izbrali žirijo, ki jo sestavljajo član iz našega, zamejskega prostora, član italijanske narodnosti in član iz Slovenije. Na tak način zagotovimo reviji širši doprinos izkušenj iz različnih okolij.

Kdo se ukvarja z organizacijo Zlatih grl?

Dogodek organizira Prosvetno društvo Vrh Sv. Mihaela v sodelovanju z ZCPZ iz Gorice. Letos so glavno organizacijo zaupali meni, ki sem tajnica PD Vrh Sv. Mihaela in se že ukvarjam z organizacijo podobnih dogodkov. Svoje delo seveda opravljam s pomočjo drugih oseb, ustanovili smo namreč umetniški odbor, ki ga sestavljajo člani društva Karen Ulian, Mateja Černic in Mateja Jarc ter predstavnici ZCPZ Martina Hlede in Damijana Čevdek. Naj povem, da sta pokroviteljstvo naši prireditvi nudila Urad RS za Slovence v zamejstvu in posvetu in Dežela FJk s posredovanjem ZSKP.

Letos prvič sodelujejo pri dogodku nekatere dijakinje iz 4.H in 4.Z razreda višje šole Simona Gregorčiča. Nekaj o tem.

V delo je vključenih pet dijakinj. Med šolskim letom morajo namreč dijaki zbrati določeno število ur, namenjenih pridobivanju prečnih kompetenc, in glede na to, da pri naših kulturnih organizacijah primanjkuje mladih sil, se mi je zdelo primerno, da jih povabim k sodelovanju. Priznam, da bi bila med svojim višješolskim študijem tudi sama vesela, ko bi imela priložnost za tako sodelovanje, za neposredno spoznavanje dela, ki je potrebno pri organizaciji večjega kulturnega projekta, zato sem to možnost ponudila drugim. Z dekleti sem se srečevala na šoli in skupaj smo pripravile material za oglaševanje, zbirale smo notno gradivo, material za koncertne liste in drugo. Spoznale so tudi, kako deluje umetniški odbor in katere odločitve mora sprejemati pri organizaciji take prireditve.

Opazila sem, da letošnjo revijo zelo dobro promovirate tudi na družbenih omrežjih, predvsem na Facebooku in Instagramu. Predstavljam si, da se s tem ukvarjaš ti …

Recimo, da je to moje področje oz. tisto, v katerem sem se specializirala, tokrat pa sem to delo prepustila dijakinjam, saj je ta svet tudi njim zelo blizu. Prizadevala sem si, da bi tudi v njih zaživelo zanimanje za delo na področju marketinga in promocije na družbenih omrežjih, saj gre za storitve, po katerih je tudi v našem prostoru vedno več povpraševanja, primanjkuje pa oseb, ki bi se s tem ukvarjale.

Kaj načrtujete pri Prosvetnem društvu Vrh Sv. Mihaela v naslednjih mesecih? Ali nam lahko kaj zaupaš?

Trenutno se še veliko ukvarjamo z organizacijo Zlatih grl, aprila pa bomo, kot običajno, organizirali velikonočno delavnico z barvanjem pirhov, junija pa bo na sporedu še zaključna prireditev.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme