Jubilej družinskega podjetja, ki se še naprej uspešno razvija

Piše: Danijel Devetak Fotografije: Ilaria Tassini

POGOVORFabio Komjanc

V ulici Rossini v Gorici že 60 let deluje po vsej Goriški in še dlje znana vulkanizerska in mehanična delavnica, ki jo je leta 1961 ustanovil Luigi Komjanc. Še danes nosi ime po njem (LK Komjanc Luigi), upravlja pa jo sin Fabio Komjanc, ki družinsko podjetje še naprej razvija in nadgrajuje. Ob okrogli obletnici smo ga povabili pred mikrofon. Zahvaljujemo se mu, da je prijazno sprejel naše povabilo. 

Zgodba vaših staršev je zgodba o uspehu. Vaš oče je pred 60 leti v ul. Rossini imel delavnico, veliko 8 kvadratnih metrov. Iz skromnih začetkov je postavil na noge pomembno podjetje, ki ste ga vi še bolj razvili in ga še naprej razvijate …

Oče je vozil kamione za različna podjetja v deželi in nato v Milanu. Zgodilo se je, da je imel njegov tovornjak okvaro prav v bližini vulkanizerskega podjetja Parmeggiani v Vidmu. Tako je slučajno spoznal lastnika, pomembnega vulkanizerja v Vidmu, s katerim sta se spoprijateljila. On ga je spodbudil, naj tudi sam odpre delavnico v Gorici. Oče je nato šel na Michelin v Milan, kjer je opravil tečaj, da bi poglobil svoje znanje o popravljanju in prodaji gum, nato pa je v Gorici ustanovil podjetje, ki v ul. Rossini neprekinjeno deluje od leta 1961 do danes. Podjetje je nato prepustil mami, ki mu je bila od poroke leta 1962 dalje ves čas dragocena življenjska in delovna sopotnica, sam pa se je osredotočil bolj na svoje uvozno izvozno podjetje, s katerim je delal v glavnem z državami na Balkanu in v katerem je imel tudi več kot 60 uslužbencev. Tudi v tem podjetju je imel opraviti še največ s pnevmatikami.

Od kdaj vi delate v družinskem podjetju?

Podjetje z delavnico vodim od leta 1998, še prej pa sem delal v uvozno izvoznem podjetju.

Katere pnevmatike prodajate?

V glavnem želimo nuditi široko paleto pnevmatik največjih proizvajalcev in znamk. Če le moremo, se izogibamo kitajskim, čeprav nekateri klienti povprašujejo izrecno po cenovno nižjih gumah.

V ulici Rossini pa svojim strankam ne nudite samo gume, temveč tudi druge, zelo raznovrstne storitve …

Do leta 1998 smo delali samo s pnevmatikami. Ker sem želel, da bi podjetje zraslo in bilo bolj kompetitivno na tržišču, se mi je porodila želja, da bi vnesel še kaj novega. Najprej sem dodal delavnico za tehnične preglede avtomobilov. Po štirih letih smo bili v Gorici po številu teh pregledov največje podjetje, saj smo dosegli 30% tržišča. Na isto pot so nato šle tudi druge delavnice, zaradi česar smo izgubili nekaj prometa. Ko smo opazili, da je bila med strankami potreba tudi po mehanični delavnici, smo razvili tudi to: leta 2005 sem vzel mehanika in začel nuditi tudi mehanična popravila motornih vozil. Najprej smo imeli eno samo avtomobilsko dvigalo; ko se je povečalo delo, smo postavili dve novi. Leta 2010 smo začeli opravljati popravljalna in vzdrževalna dela tudi za motorje. Leta 2018 smo naredili še en korak naprej: dogovorili smo se z zavarovalno agencijo Unipol in leto kasneje z njo sklenili pogodbo. Istočasno smo to dejavnost še bolj razvili v sodelovanju z borznim posrednikom na državni ravni, ki nam zagotavlja konkurenčne cene. Zdaj torej imamo Unipol in – prek brokerja – drugih dvanajst agencij. Tako lahko ponudimo klientom široko paleto uslug, pač glede na njihove želje. Sektor zavarovanj spremlja moj sin. Čim več zadolžitev želim namreč prepustiti mladim.

Nudite tudi avtoelektričarske storitve?

Da, tudi to. Pred tremi leti sem poskusil ponuditi tudi najem avtomobilov, a Gorica je majhna, stvar se ni obnesla.

Kako se je vaše delo spremenilo v vsem tem

času? Vmes je bila tudi

kakšna kriza …

Seveda. Krizo smo doživeli že ob padcu Jugoslavije, saj smo prej veliko delali s Slovenci; stranke smo imeli vse do Ljubljane. Zaradi cen brez davkov so pri nas imeli ugodne pogoje. Ko teh ugodnosti ni bilo več, so raje ostali v Sloveniji. Ob padcu meje so mi ponudili, da bi odprl podjetje v Novi Gorici, toda v tistem trenutku nisem imel primerne osebe, zaradi česar se za to nisem odločil. Raje sem se osredotočil na to, da bi še bolj razvil podjetje v Gorici.

Kako pa je šlo zadnje leto? Zaradi pandemije so ljudje verjetno manj rabili avtomobile. Ste zaradi tega imeli več ali manj dela?

Enako. Lani spomladi, v času, ko nismo še dobro razumeli, kaj sploh je ta pandemija, sem se odločil, da za en mesec zaprem. Ta čas smo izkoristili, da smo prostore malo preuredili. Nato smo spet začeli delati. Količina dela ni bila manjša. Imamo namreč možnost, da ostajamo odprti, tudi če smo v rdečem območju. Zaradi tega nismo opazili posebnih sprememb.

Ste imeli v tem času težave z dobavitelji?

V začetku ja, smo pa kmalu prišli do vsega, kar smo potrebovali.

Znano je, da vam ljudje zaupajo, saj imate veliko zvestih klientov. Od kod prihajajo?

Večinoma prihajajo s področja vse goriške pokrajine, s Krasa in iz Brd. Zaupanje strank je za nas od nekdaj zelo pomembno. 

Kdor stopi v vaše delavnice, ima občutek, da ste sodobno opremljeni in strokovno usposobljeni, poleg tega pa še vedno polni dela

in vendar prijazni.

Hvala! V delavnici želim imeti samo mlade uslužbence, najstarejši je star 31 let. So obdobja v letu, ko je več dela, in obdobja, ko ga je manj. Od januarja do marca, pa tudi od julija do septembra je manj prodaje gum, zato smo uvedli tudi mehanična popravila in vedno iščemo nove pobudbe za naše stranke.

Ste opremljeni tudi za električne avtomobile?

Takih avtomobilov še ne servisiramo. Kdor jih ima, jih za vzdrževanje ponavadi pelje tja, kjer jih je kupil. Do sedaj samo zamenjamo pnevmatike. Smo pa že podpisali pogodbo, da bomo na parkirišče naše delavnice v kratkem postavili polnilno postajo za električne avtomobile. Tudi to je ena izmed novosti.

Imate še kakšne načrte za prihodnost?

Seveda! V tem trenutku pa bi jih še ne razkril.

Koliko uslužbencev imate skupno, v delavnici in uradih?

Imam pet uslužbencev. Zraven sta sin in hčerka ter seveda jaz. To je naše družinsko podjetje.

Podjetje LK ima od vsega začetka solidne družinske temelje. Kako gledate na prihodnost?

Gremo naprej! Če bosta sin in hči hotela delati, tu imata dovolj dela. Naj pa izbereta sama. Zdaj sicer še študirata, istočasno pa tudi delata, pomagata. Če bosta hotela nadaljevati z družinskim podjetjem, imata to možnost.

Imate tudi lep in bogat internetni portal. Tam sem našel informacijo, da ko vas ni v delavnici, ste po vsej verjetnosti v vašem vinogradu …

Za sedaj je to moj konjiček. Tudi na tak način nadaljujem delo svojih staršev. Že oni so obdelovali vinograd za domače potrebe. In to z veseljem nadaljujem tudi jaz. Tudi zato, da nisem vedno na asfaltu.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme