Jože Možina, Slovenski razkol

Celjska Mohorjeva družba, Mohorjeva Celovec in Goriška Mohorjeva družba vabijo v sredo, 11. decembra 2019, ob 18. uri v Kosovelovo dvorano Cankarjevega doma v Ljubljani na krstno predstavitev knjige Slovenski razkol, okupacija, revolucija in začetki protirevolucionarnega upora. Gre za delo, ki obsega 624 strani velikega formata v barvnem tisku. Objavljenih je 217 faksimilov dokumentov in fotografij vseh vpletenih strani, številni prvič. V monografiji je 15 zemljevidov in 35 posebej za to monografijo izdelanih grafov, ki natančno kot še nikoli doslej prikazujejo potek vojne. Opremljena je tudi z daljšimi povzetki v angleškem, nemškem in italijanskem jeziku ter imenskim in krajevnim kazalom.

Slovenski razkol je prelomno zgodovinsko delo, znanstvena monografija, ki na poljuden in dokumentaren način v marsičem ruši tabuje in desetletja vzdrževano ideološko dogmo o enostranski krivdi za slovensko bratomorno vojno, piše v komunikeju ob vabilu na dogodek, ki, na katerem bodo poleg avtorja navzoči tudi strokovni recenzenti, predstavniki založb in visoki gostje. Knjiga dejansko spreminja dosedanje vedenje o drugi svetovni vojni na Slovenskem, predvsem v luči razlogov in odgovornosti za slovenski narodni razkol, ki nas pesti še danes. Monografija je sad avtorjevega doktorskega študija in dvajsetletnega raziskovanja, med katerim se je dr. Jože Možina dokopal do fascinantnih, doslej neznanih arhivov in pričevanj, ki nekatera poglavja zgodovine druge svetovne vojne na Slovenskem v marsičem pišejo na novo. Avtor z analizo arhivskih virov vseh vpletenih strani ponuja odgovor na temeljno oz. najbolj prestižno vprašanje slovenske novejše zgodovine: Zakaj in kako so Slovenci med drugo svetovno vojno spolzeli v oster narodni razkol, kdo je ta proces povzročil in kje se je vse skupaj začelo? Kakšna je bila pri tem vloga okupatorja? Narodni razkol se je namreč do konca vojne še okrepil in razširil na celotno ozemlje ter s travmatičnimi posledicami sega tudi v sedanji čas. Prav zato je knjiga izredno aktualna in s svojimi novimi razkritji pomembna za raztapljanje zgodovinskih predsodkov in jasnejši pogled v prihodnost. Posebna odlika knjige je uporaba doslej neznanih oz. neuporabljenih arhivov, fotografij in dokumentov, tudi desetletja zakopanega arhiva stražarjev (vključno z osebnim dnevnikom dr. Cirila Žebota), kar prinaša številna povsem nova odkritja. Dodatno vrednost oz. sekundarni vir predstavljajo vključena pričevanja ljudi (tudi iz oddaje Pričevalci na Televiziji Slovenija), ki so doživljali vojne dogodke. Monografija je utemeljena na analizah podatkov o smrtnih žrtvah in povzročiteljih na različnih straneh, pridobljenih iz baze Inštituta za novejšo zgodovino v Ljubljani, kar je nazorno prikazano v grafih in tabeli. Izjemno pomenljive so grafične ponazoritve poteka vojne z vidika žrtev ter njihovih povzročiteljev, ki natančno pokažejo, katera stran v vojni je sprožila nasilje in kakšne so bile posledice. Dejansko gre za najbolj celovite tovrstne grafične ponazoritve doslej, ki uveljavljajo nov pristop v zgodovinopisju, prilagojen sodobnemu bralcu. Grafi predstavljajo ključno podatkovno orodje za razumevanje slovenskega razkola, ki se je v letih 1941 in 1942 začel v Ljubljanski pokrajini. Knjiga je namenjena vsem, ki bi radi razumeli preteklost in po njej sedanjost tako naroda kot svojih prednikov. Ti so nam, kot dokazujejo najnovejše raziskave, ne le v spominu, ampak tudi v genskem zapisu zapustili sledi vojne, ki nas bremenijo kot travme, posebej če jih ne poznamo in ne raziščemo.

Dr. Jože Možina je slovenski zgodovinar mlajše generacije, zaposlen kot novinar, voditelj in avtor dokumentarnih filmov na Televiziji Slovenija. Po izobrazbi je doktor zgodovinskih znanosti in diplomirani sociolog kulture. Uveljavil se je kot eden najprodornejših raziskovalcev slovenske polpretekle zgodovine, še posebno v televizijskem mediju. Je avtor dokumentarne serije Pričevalci, voditelj oddaje Intervju ter režiser nekaterih najbolj markantnih dokumentarnih filmov v slovenskem prostoru. Prejel je številne nagrade v Sloveniji, ZDA, Kanadi in Indoneziji. Leta 2014 je za svoje dokumentarne filme prejel nagrado Prešernovega sklada.

Monografijo bodo predstavili v sredo, 11. decembra 2019, ob 18. uri v Cankarjevem domu v Ljubljani

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme