Jože Dežman in Mitja Ferenc o “slovenskem Katinu”

Fotografije: Jože Jagrič

Zgodovinarja dr. Jože Dežman in dr. Mitja Ferenc bosta na pobudo Društva slovenskih izobražencev v ponedeljek, 14. novembra 2022, v Peterlinovi dvorani v Ul. Donizetti 3 v Trstu ob 20.30 nastopila na večeru z naslovom Macesnova gorica – slovenski Katin.

Pokol v Katinskem gozdu je v povojni zgodovini postal emblematični primer grozljivega skrivnega pomora množice vojnih ujetnikov in drugih žrtev. Aprila in maja 1940 ga je zakrivila Sovjetska zveza, ki je leto prej s Hitlerjevo Nemčijo napadla in si razdelila Poljsko. Ko so množična grobišča prišla na dan, je Moskva vse do predsednikov Gorbačova in Jelcina pripisovala umore 22.000 poljskih častnikov, podčastnikov, navadnih vojakov in izobražencev ter podjetnikov nacistični Nemčiji.

Oznaka Slovenski Katin se je zdaj uveljavila za pomor pri breznu pod Macesnovo gorico v Kočevskem rogu, kjer so jugoslovanske komunistične oblasti junija 1945 dale pobiti 3.300 ujetnikov, slovenskih domobrancev in drugih žrtev, tudi civilistov ter ranjencev. To je doslej največje odkrito slovensko grobišče, ki so ga oblasti skušale zakriti z miniranjem brezna še med pobijanjem in kasneje, nazadnje sredi 50. let prejšnjega stoletja. A tudi zamolčevale so njegov obstoj, tako da se žalne slovesnosti za povojne žrtve v Kočevskem rogu od leta 1990 redno vrstijo pri breznu Pod Krenom, za katerega pa kaže, da so v njem večinoma neslovenske žrtve.

Na Macesnovo gorico so leta 2004 opozorili študentje dr. Mitje Ferenca, ki so s kriminalistom Pavlom Jamnikom izkopali 45 kilogramov značilno slovenskih predmetov (podobe Marije Pomagaj, kokarde ipd.) v vrtači nad breznom. Komisija Vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobišč, ki jo vodi dr. Jože Dežman, je sprožila postopek za izkop žrtev. Delo je trajalo od leta 2019 do letošnjega oktobra. Odstraniti je bilo treba 3.000 kubičnih metrov razstreljene kamnine. Pod njo so bile zdrobljene kosti 3.300 žrtev, a v stranskih rovih so našli posmrtne ostanke vsaj 36 žrtev, ki so umrle zaradi lakote, žeje ali zadušitve. Menda osmim žrtvam je uspelo priplezati iz jame, in štiri so javno izpričale tragedijo.

Pred izpraznjenim breznom sta imela Dežman in Ferenc s sodelavci tiskovno konferenco 28. oktobra 2022, 31. oktobra je v polni cerkvi v Kočevju vodil somaševanje za žrtve predsednik Slovenske škofovske konference dr. Andrej Saje. O izkopu je na kanalu YouTube na ogled krajši, pretresljiv video (https://www.youtube.com/watch?v=VDNi1lYk6Mo).

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme