Jezikovnica (72)

V zadnjih tednih je osrednje slovenske medije zaposloval stečaj slovenskega letalskega prevoznika, ki bi mu po imenu sodeč ne pripisali slovenskosti, če ne bi zaradi splošne razgledanosti vedeli, da je letalsko podjetje Adria Airways (bilo) slovensko podjetje. Po izvirnosti je izstopal osrednji slovenski dnevnik, ljubljansko Delo, ki je na naslovnici objavil napis Adijo, in to v prepoznavni elegantni tipografski podobi črk modre barve, ki so nam poznane iz celostne grafične podobe Adrie Airways. Poglejmo, zakaj je stvarno lastno ime Adria Airways zanimivo tudi za Jezikovnico.
Bralcem Novega glasu je odveč razlagati, da prvi del imena izhaja iz zemljepisnega lastnega imena, ki mu danes pravimo Jadran oz. Jadransko morje, kar je prevod latinskega Sinus Hadriaticus; italijansko ime je Mare Adriatico, angleško Adriatic See, nemško Adriatisches Meer itd. Podomačena beseda Adrija je pred sto in več leti označevala Jadran, spomnimo se na cikel pesmi Adrija Dragotina Ketteja iz njegovih Poezij (1900) in na znamenito pesem Adrijansko morje Simona Jenka iz njegovih Pesmi (1865), ki jo uglasbeno poznamo kot pogosto izvajano zborovsko pesem, prepoznavno po prvem verzu Buči, buči, morje adrijansko. Nepozaben je prizor iz znamenitega slovenskega filma Franceta Štiglica Tistega lepega dne (1962), ki je nastal po noveli Cirila Kosmača in v katerem so prikazane skrivne večerne pevske vaje v času fašizma na Primorskem, ko pevci vadijo Adrijansko morje. Naravnost antologijski pa je prizor, ko organist Jereb v navalu zanosa med mašo ob poroki namesto cerkvene nehote zaigra ravno to prepovedano pesem in se po cerkveni ladji razlijejo prvi takti mogočnega Adrijanskega morja, in to med nejevoljnim mrščenjem ženinovih bratov fašistov.
Zakaj je podomačeno zemljepisno ime Adrija v stvarnem lastnem imenu slovenskega letalskega prevoznika postalo Adria, dodan pa mu je bil angleški samostalnik Airways, in sicer pisan po angleškem, ne slovenskem pravopisu z veliko začetnico (po slovenskem pravopisu se neprve enote stvarnih lastnih imen pišejo z malo, razen če bi že same po sebi bile lastna imena), o tem nima smisla izgubljati besed. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Vladka Tucovič Sturman / Adrija in Adria

Preberi tudi

Jezikovnica (131)

Jezikovnica

Jezikovnica (131)

02.05.2022
Jezikovnica (124)

Jezikovnica

Jezikovnica (124)

25.01.2022
Jezikovnica (128)

Jezikovnica

Jezikovnica (128)

22.03.2022
Jezikovnica (135)

Jezikovnica

Jezikovnica (135)

28.06.2022

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme