Jezikovnica (70)

Jesen je čas, ko se v vinogradniških krajih praznuje. Najprej s trgatvijo ali bendimo, ki ji na Štajerskem pravimo “broje” (izhaja iz besede branje, grozdje se torej bere, ko se ga trga, trgači so “berači”), potem z martinovanjem, ko se mošt spremeni v vino. V teh jesenskih mesecih se zato v medijih pogosto sliši ali prebere ime vinskih kleti, ki pa je pogosto nesklanjano ali sklanjano narobe. Poglejmo podrobneje, kaj imam v mislih.
Pri stvarnih lastnih imenih, ki označujejo trgovska podjetja oz. gospodarske družbe ali prireditve, je pogosto tako, da se jih tvori na način, da bi bila čim bolj privlačna za potencialnega kupca, da bi ime pritegnilo po svoji izvirnosti in unikatnosti, da bi bilo kratko in jedrnato, hkrati pa bi učinkovito izpostavilo značilnosti in dejavnosti. Pustimo tokrat ob strani, da je takih stvarnih imen vedno več v angleščini. V stvarna lastna imena prodira tudi vse več slovenskega pogovornega jezika, slenga ali narečja in besedne igre, ki so neredko neologizmi, torej povsem nove besede. Tako se najdejo restavracije, ki se imenujejo Skuhna, Špajza, Güjžina in Ošterija pr’ noni, kulinarična prireditev Odprta kuhna pa še restavracije: Klobasarna, Presnica in Holyfood.
Nove besede najpogosteje nastajajo s tvorjenjem, tako sta nastali tudi stvarni lastni imeni za vinsko klet, Vinakras in Vinakoper. Če si ju pozorneje ogledamo, vidimo, da se obe začneta z besedo vina, dodani pa sta jima še zemljepisni lastni imeni Kras in Koper, ki sta v novi besedi seveda izgubili veliko začetnico. Tako Vinakras kot Vinakoper sta ena beseda, ne gre torej za besedno zvezo Vina Kras ali Vina Koper, temveč za eno besedo, ki je seveda napisana skupaj oz. brez presledka: Vinakras, Vinakoper. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Vladka Tucovič Sturman / Vinakras in Vinakoper

Preberi tudi

Jezikovnica (79)

Jezikovnica

Jezikovnica (79)

25.02.2020
Jezikovnica (84)

Jezikovnica

Jezikovnica (84)

09.05.2020
Jezikovnica (76)

Jezikovnica

Jezikovnica (76)

13.01.2020
Jezikovnica (87)

Rubrike

Jezikovnica (87)

22.06.2020

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme