Jezikovnica (68)

Pred kratkim sem dobila vprašanje, ali sta sladica in slaščica sopomenki kot npr. cvetica in cvetlica. Malce sem morala pomisliti, potem pa sem izstrelila, da je sladica poobedek oz. desert, torej nekdaj sladkega, kar se poje po glavnem obroku, navadno kosilu, slaščica pa je karkoli sladkega. Avtorice vprašanja s svojim odgovorom nisem povsem prepričala, zato sem se odločila, da poiščem temeljitejši odgovor in odgovorim še sebi, v kakšnem razmerju s slaščicami so ne nazadnje tudi sladkarije.

Za sladico prenovljeni SSKJ pravi, da je »sladka jed, ki se navadno ponudi po glavni jedi: pripraviti sladico, postreči s sladico, sadna sladica«, slaščica pa je »manjši izdelek iz sladkorja in dodatkov: rad ima slaščice, postreči s slaščicami«. Sopomenki sladice sta poobedek in desert, pri obeh je pomenska razlaga enaka: »jed, ki se ponudi po glavni jedi v dnevnem obroku«, primeri rabe pa podobni: »ob koncu obeda so prinesli desert, za desert je bil sir, sadni desert […] prinesti poobedek, servirati kavo po poobedku, za poobedek je bilo sadje«. Sladice, poobedka ali deserta torej ne predstavlja nujno slaščica, ki je »izdelek iz sladkorja in dodatkov«, ker je lahko tudi sadje ali (verjetno bolj v francoskem okolju) sir. Potem je pa tu še posladek, ki je sopomenka poobedka (servirati posladek in črno kavo) ali pa nekaj, kar radi jemo (»včasih si za posladek privošči rake«), ali nekaj, kar je zelo prijetno, ugodno (»jutranji sprehodi so bili posladek«).

Kaj pa poslastica? Se mi zdi, da raba tega samostalnika že malo peša, čeprav slovar tega še ne beleži. Bolj redko še rečemo, da so na mizi poslastice, zato pa je beseda poslastica v frazemu, da je bilo kaj, kar je bilo odlično, prava poslastica, npr. dober film ali knjiga. Sinonimni slovar slovenskega jezika navaja še zastarele besede polizek, poslastek in slastica, ki res niso več v rabi, zato pa je toliko pogostejši samostalnik sladkarija, za katerega SSKJ pravi, da je »jed, izdelek iz sladkorja in dodatkov«. No, tale razlaga je povsem enaka razlagi slaščice, vendar mi moj jezikovni občutek pravi, da ni čisto tako. Sladkarije so zame predvsem industrijsko izdelane slaščice, npr. bonboni, čokolada, napolitanke, lizike, sladki žvečilni gumiji itd. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Vladka Tucovič Sturman / Sladica in slaščica

Preberi tudi

Jezikovnica (100)

Jezikovnica

Jezikovnica (100)

23.01.2021
Jezikovnica (113)

Jezikovnica

Jezikovnica (113)

23.07.2021
Jezikovnica (118)

Jezikovnica

Jezikovnica (118)

19.10.2021
Jezikovnica (115)

Jezikovnica

Jezikovnica (115)

02.09.2021

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme