Jezikovnica (55)

Zgodnje- in poznopomladanski čas je obdobje, v katerem se zvrsti kar nekaj praznikov oz. t. i. posebnih datumov, kot jih poimenujejo Pravila Slovenskega pravopisa 2001, ko se v členu 150 v poglavju o stvarnih občnih imenih razpišejo o imenih praznikov in posebnih datumov.
V začetku februarja se spomnimo obletnice smrti Franceta Prešerna s Prešernovim dnevom, ki je poimenovan tudi slovenski kulturni praznik ali dan slovenske kulture ali pogovorno kar osmi februar. Nekaj dni zatem sledi razvpita uvožena novotarija valentinovo ali praznik zaljubljencev oz. praznik ljubezni, ki je nekoč imela ustreznico v marčevskem gregorjevem, ko naj bi se 12. marca ženili ptički. Letos bo šele marca tudi pust, ki je premakljivi praznik, ravno tako pepelnica oz. pepelnična sreda. Konec marca je kar nekaj t. i. mednarodnih ali svetovnih dnevov: 21. marca, ko je pomladansko enakonočje ali ekvinokcij, se začne koledarska pomlad, hkrati pa je tega dne tudi svetovni dan poezije, dan zatem, 22. marca, pa svetovni dan voda. Mesec dni kasneje, 22. aprila, je svetovni dan Zemlje, ki letos sovpade z velikonočnim ponedeljkom, saj je 21. marca velika noč, tri dni zatem, 24. aprila, pa jurjevo, ljudski praznik pomladi. V Sloveniji je 27. aprila dan boja proti okupatorju, v Italiji 25. april dan osvoboditve, 1. maja pa je v večjem delu sveta praznik dela.
Vrnimo se spet na zgodnjo pomlad: 8. marca je mednarodni dan žensk, popularno imenovan dan žena, 25. marca pa materinski dan. V Kopru, kjer domuje Konfucijeva učilnica, pa nas že nekaj let zapovrstjo spomnijo tudi na kitajski praznik lampijonov, s katerim se obeleži slavje ob vstopu v kitajsko novo leto, letos bo 21. februarja, ko je tudi svetovni dan materinščine oz. mednarodni dan maternega jezika.
Gotovo se sprašujete, zakaj neki sem se odločila na enem mestu našteti toliko podobnih besednih zvez. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Vladka Tucovič / Od Prešernovega do materinskega dneva

Preberi tudi

Jezikovnica (81)

Jezikovnica

Jezikovnica (81)

19.03.2020
Jezikovnica (77)

Jezikovnica

Jezikovnica (77)

22.01.2020
JEZIKOVNICA (91)

Jezikovnica

JEZIKOVNICA (91)

19.08.2020
Jezikovnica (95)

Jezikovnica

Jezikovnica (95)

02.11.2020

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme