Jezikovnica

Jezikovnica (48)

Jezikovnica (48)

Piše Vladka Tucovič / Cankarjevo leto

V letu, ko obeležujemo stoletnico smrti Ivana Cankarja (1876–1918) in je niz prireditev pod skupnim naslovom Cankarjevo leto namenjen njegovemu spominu, se kar sama ponuja misel, da nanj pogledamo tudi z jezikovne plati. Predvsem nas bo zanimalo, kako se zapisujejo nekatere besede in besedne zveze, povezane z njim.
Še najlažje je ponoviti, da se svojilni pridevnik, ki izhaja iz njegovega priimka, piše z veliko (Cankarjeva književnost, Cankarjev klobuk, Cankarjeva razstava). Velika začetnica svojilnega pridevnika ostaja tudi v lastnih imenih, kot so zemljepisna imena (Cankarjeva ulica, Cankarjeva cesta, Cankarjev drevored, Cankarjev vrh) in stvarna lastna imena (Cankarjev dom, Cankarjeva knjižnica Vrhnika).
V stvarnih lastnih imenih se pojavljata tudi njegovo ime in priimek, ne le svojilni pridevnik kot v prejšnjih primerih (Zavod Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika, Osnovna šola Ivana Cankarja Vrhnika). Prav pri tem pa se pogosto pojavi težava. Po Slovenskem pravopisu 2001 se namreč imena ustanov, ki se imenujejo po nekom, zapisujejo tako, da je njegovo ime in priimek v rodilniku. Tako je v Kopru osnovna šola, ki se imenuje: Osnovna šola Antona Ukmarja Koper, v Izoli pa Osnovna šola Vojke Šmuc. Poimenovanje, ki tega načela ne spoštuje, je ime osrednje slovenske naravoslovne in tehniške raziskovalne ustanove, to je Institut “Jožef Stefan”. Osnovne šole po Sloveniji, ki se imenujejo po Ivanu Cankarju in jih je kar precej (od Vrhnike do Ljubljane, Trbovelj in Ljutomera), se pravilne oblike držijo. Da je v zamejstvu slika drugačna, vemo (Nižja srednja šola Ivan Cankar, Nižja srednja šola Srečko Kosovel itd.). Slišala sem razlago, da naj bi se Slovenci v Italiji rodilniške oblike, ki vsebuje končnico -a (Ivana Cankarja) izogibali, zato da ne bi italijanski sodržavljani mislili, da se šole imenujejo po samih ženskah (po Ivani, Franceti, Jožefi itd.). Zelo bi bila vesela in hvaležna, če bi mi kdo pokomentiral to domnevo.
Iz samostalnika Cankar lahko tvorimo še druge besede, ki pa niso imena, npr. cankarjanec je Cankarjev posnemovalec oz. njegov privrženec, cankarjanski je tak kot pri Cankarju, cankarjeslovec je, kdor se raziskovalno ukvarja s Cankarjem, cankariana pa so Cankarjeva dela in literatura o njem. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

15.10.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!