Jezikovnica (32)

Marsikdo bi si želel, da nam vejic sploh ne bi bilo treba pisati ali pa da bi jih pisali, kot bi se nam zljubilo, kajne? Nekateri to že počnejo. Spomnite se na kakšne spletne forume ali zasebno sporazumevanje v SMS-sporočilih ali po elektronski pošti. Ne pozabimo, da je našteto zasebna raba jezika, ki ni podrejena normi.
Nekaj drugega pa je, ko pišemo v knjižnem jeziku, takrat se je treba držati pravopisnih pravil za stavo vejice, ki v slovenščini izhajajo iz skladnje. Prav zato je treba pozabiti na postavljanje vejice »po posluhu«. Kjer je v govoru premor, še ni nujno, da bo tam stala tudi vejica. Veliko škode tako naredijo tisti, ki učečim se, pa naj bodo to učenci ali dijaki, svetujejo, naj vejico postavijo tam, kjer bi v govoru naredili premor.
Prav tako krivo vero širijo tisti, ki trdijo, da se vejica pred veznikom in nikoli ne piše. Drži, da vejice pred veznikom in ne bo pisal otrok, ki se komaj spoznava s pisanjem in piše enostavčne povedi, v katerih preprosto našteva: Pri nas doma imamo psička Pikija, mucka Murija in hrčka Kikija. Če pa gre za večstavčno poved z odvisniki, se bo vejica znašla tudi pred veznikom in: Pri nas doma imamo psička Pikija, ki včasih laja, mucka Murija, ki mijavka, če je lačen, in hrčka Kikija. Ste videli, da se je tudi pred veznikom in znašla vejica? Le zakaj? Odgovor ni zapleten: ker vejica pred in zaključuje t. i. vrinjeni stavek, ki se je začel z veznikom če. Ta vejica je obvezna, saj odvisni stavek, ki je vrinjen med dva dela glavnega stavka, mora imeti mejo na obeh straneh, ki jo označimo z vejico.
Neredko je narobe tudi, da je v besedilu vejic preveč. Pogosto je napačna vejica zapisana pred okrajšavo itd. Najprej moramo vedeti, da itd. pomeni in tako dalje. Prav je torej, če zapišemo: Piki Laja, Muri mijavka, Kiki cvili itd. Narobe pa, če vejico postavimo pred itd. (Piki Laja, Muri mijavka, Kiki cvili, itd.) , ker je to tako, kot bi jo postavili pred veznik in, česar pri nezapletenem naštevanju ne počnemo (Imamo Pikija, Murija in Kikija.) Vejica pred itd. pa je v določenem primeru vseeno pravilna, in sicer spet takrat, ko je pred itd. vrinjeni stavek: Piki Laja, ko je vznemirjen, Muri mijavka, če je lačen, Kiki cvili, ko je jezen, itd.
Vidite, kako zelo je pri stavi vejice pomembna skladnja? Pa lep pozdrav do naslednje vejice!
Doc. dr. Vladka Tucovič na Oddelku za slovenistiko Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem (Koper) izvaja pravopisne in lektorske vaje. Jezikovna vprašanja, o katerih bi radi brali v Jezikovnici, ji lahko pošljete na e-naslov: vladka. tucovic@fhs. upr. si ali na uredništvo Novega glasu.

Piše Vladka Tucovič / Vejica pred veznikom in

Preberi tudi

Jezikovnica (84)

Jezikovnica

Jezikovnica (84)

09.05.2020
Jezikovnica (96)

Jezikovnica

Jezikovnica (96)

16.11.2020
Jezikovnica (88)

Jezikovnica

Jezikovnica (88)

07.07.2020
JEZIKOVNICA (91)

Jezikovnica

JEZIKOVNICA (91)

19.08.2020

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme